kako nastaje?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

kako nastaje?

Post od Boki »

Postovanje, zeleo bih da mi doktor Ivica ili neki drugi lekar na osnovu svojeg znanja i strucnosti objasni koja je veza izmenju hodanja bosih nogu i upale grla?

Hvala i pozdrav!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Heh... Kad bih ja to znao egzaktno da objasnim, verovatno bih dobio Nobelovu nagradu. Ukratko (i povrsno) hodanjem bosim nogama se hladi krv koja protire kroz tabane, spusta se opsta telesna temperatura i omogucava se uslovno patogenim klicama (bakterijama) da se razmnoze u uslovima kada je smanjen imuni orgovor. Kako su uslovno patogene bakterije nastanjene u najvecem broju u gornjem repsiratornom traktu i mokracnim kanalalima, to ce prva "reakcija" odnosno upala biti ili respratirna ili mokracna...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Iwa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 10:15 am

Post od Iwa »

Heh, dakle ne grešim što stalno nosim čarape, čak i kad spavam.
progoran
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 07, 2004 11:10 pm

Post od progoran »

a ja ima li veze sa kijavicom i kolikoo traje i ja nosim carape ali imam kijavicu pijem defrinol vec 4 dana traje sta dalje
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

kako kaze nas narod: sa lekovima 7 dana, bez lekova nedelju dana... Pozdrav! :wink:
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Boki »

Zanimljivo je to da medicina jos nema pravo objasnjenje za prehladu. Slazem se sa vama Ivice, ali lokalni pad temperature ipak ne moze bas toliko da promeni globalnu temperaturu. A osim toga, dok spava, temperatura coveka se obicno krece malo iznad 36. A dok je budan oko 37.. cak i kad je bos. Dakle, nije telesna temperatura uzrok.

Ispravite me ako gresim..

Pozdrav i hvala
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pre nekih desetak dana bilo je na jednom od onih satelitskih kanala (Discovery ili National Geografic) u seriji "Braniac" zafrkavanje na temu da li izlaganje hladnoci zaista moze da dovede do prehlade. Jadnika su stavili u kadu punu ledene vode, posle toga ga onako mokrog stavili ispred ventilatora, a zatim ga terali da na temperaturi jedva iznad nule trci ispred zgrade skoro go. I nista. Zafrkancija, ali nosi poruku. Taj je momak verovatno imao takvu bakterijsku floru kojoj hladnoca nije bila dovoljna da 'bukne". Ali zato Vi, ja i ostali - ko zna...? Hladna pica definitivno dovode do lokalne vazokonstrikcije, smanjenja protoka krvi i smanjenja prisustva lokalne "prve linije odbrane", makrofaga.

Bosonogo hodanje i krajnici - relacija je malo udaljena, ali ja zaista ne bih znao neki dugi meghanizam. Osim, mozda, hladnocom izazvano pobudjivanje imunosistema, koji onda onako "alarmiran" trazi gde da deluje, pa prirodno nalazi "strance' u zdrelu, gde ih skoro uvek ima najvise... I onda se javlja odbrambena reakcija, koja je u stvari istovremeno i upalna reakcija...
Odgovori