Kako da dobijem masu?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Milos1807
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 25, 2012 3:20 pm

Kako da dobijem masu?

Post od Milos1807 »

Imam 14 godina visok sam 184,a tezak sam 61 kg.Zanima me da li bih mogao da dobijem nekako masu,ali misicnu masu a da uz to i radim vezbe npr.trbusnjake sklekoe itd?znaci ja zelim da sam tezi i da imam razvijenije misice...Jelii to nekako moguce ?
Milann
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 1:01 am

Re: Kako da dobijem masu?

Post od Milann »

Jedi kvalitetnu hranu-proteine i složene ugljene hidrate, kvalitetnu masnoću . Nemoj se gojiti od bureka i čokolae.
Vežbe su ok, ali za masu se preporučuju veće težine, znači teretana.
Milos1807
Novi član
Novi član

Post od Milos1807 »

Da ali ja ne zelim da smanjim telesnu visinu odlaskom u teretanu...Ima li neki drugi nacid da se dobije masa a da vezbam kuci neke vezbe?
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

EEEE Milose----
ma dosta si ti visok i jos ces da porastes ne brini a i masu ces dobiti (s godinama) samo se ti bavi nekim sportom pa i teretana--kad je vec tako popularna moze---ne boj se ti da ces se smanjiti uopste-to je malo tezeeee.
Sve ti je lepo receno--sve od tebe zavisi a treba da budes uporan pa ce sve biti kako zelis.
SAMO NAPRED
Milos1807
Novi član
Novi član

Post od Milos1807 »

Ok hvala,usput treniram kosarku,zato me to i toliko brine :D
dmisic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 27, 2012 11:24 am

Post od dmisic »

Miloše, od teretane se nećeš smanjiti, a veoma su male šanse da će da ti zaustavi rast.
E sad, pošto si mlad i još uvek se razvijaš, mislim da nema potrebe da ideš u teretanu, već možeš da poradiš na masi i vežbama sa sopstvenom težinom. Naime, prvo se fokusiraj na bazične vežbe, čučnjevi, sklekovi, propadanja i zgibovi. Obavezno prati koliko radiš i kada. Gledaj da posle svake nedelje povećavaš broj ponavljanja - videćeš, u prvih nekoliko nedelja će to ići lako i brzo, a onda sve sporije. Odmaraj između vežbi, nemoj da radiš serije tako brzo, kao što verovatno radiš na treningu.
Ubaci modifikacije nekih vežbi, recimo, sklekovi sa podignutim nogama, ili takozvani V sklekovi (pogledaj po internetu). Nemoj uvek da radiš zgibove sa nathvatom, neko i sa podhvatom, nekada usko, nekada široko. Menjaj treninge i nemoj da budu isti, pokušaj da uvek iznenadiš telo i mišiće.
Što se tiče ishrane, jedi pola sata pre treninga, i pola sata posle. Ubaci u ishranu više belog mesa, ribe i crvenog mesa (pre govedine nego svinjetine). Testo jedi eventualno za doručak. U principu povećaj količinu hrane koju jedeš, ali nemoj da preteruješ i rasporedi to povećanje i u doručak, ručak i večeru, a ubaci užinu ako već nemaš. Znači nemoj da se prejedaš, nego jedi malo više nego inače, i to pre svega namirnice bogate proteinima. Ako ti bude previše treninga i počneš da se umaraš više nego ranije, pošto ćeš pored basketa ubaciti i ove, posle treninga, možeš da pojedeš štanglu crne čokolade. Izbaci koka kolu, i sokove drži u normalnim količinama.
U suštini, možda ti je najbolje da se posavetuješ sa trenerom. Ako odbija da ti napravi neki trening koji bi ti povećao masu, to je verovatno jer će te to donekle usporiti. Zapravo, teško da ćeš dobiti na povećanju mase, a da ne izgubiš na brzini, jer ćeš nužno dobiti i na kilaži. Mislim da ti je zato i prerano za teretanu, jer ćeš raditi sa toliko smešnim težinama koje neće dati nikakav efekat.
U svakom slučaju, zbog tvojih godina, ako se odlučiš za teretanu, svakako bi to trebalo da radiš pod nadzorom nekog trenera.

Pozdrav i sve najbolje
Odgovori