Kakav je ovo virus i da li je uopste???

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

colie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kakav je ovo virus i da li je uopste???

Post od colie »

Moj muz je bio prehladjen tipicna prehlada sa curenjem nosa, kijavicom i za par dana je ozdravio... Pretpostavljam da sam ja od njega dobila virus (nigde se nisam kretala tih dana) a koji se kod mene drugacije manifestruje.
Vec nedelju dana sam malaksala, osecam se iscrpljeno, umorno, imam vrtoglavicu, ne curi mi nos i ne boli me grlo (mada osecam pritisak u nosu u malo otezano gutanja), boli me glava, zglobovi (ramena i lakotovi, kicma), kada popijem aspirin lakse mi je, uopste nemam povecanu temperaturu...Ponekad se nakasljem i probada me blago u predelu jetre... Muz mi ne veruje da mi nije dobro jer nemam klasicne simptome prehlade.
Inace imam ubrzan rad srca i jako brzo se zamaram.

Ono sto mene najvise zabrinjava je to da se meni ova situacija ponavlja od prosle godine, tacnije od septembra pa sve do leta kada sam bila 'mirna' nekih dva-tri meseca i evo sada dodje opet septembar i moji problemi.
Bila sam proletos kod lekara ospste prakse koja mi je radila krvnu sliku i neke biohemijske analize na osnovu kojih je konstatovala da sam savrseno zdrava, mozda malo anemicna ali samo da pojacam ishranu. Ne znam cime i kako, kada se uzimama i voce i povrce redovno, cak sam pila i neke vitamine, maticni mlec...Pitala sam da li da odem kod kardiologa zbog zamaranja ili da uradim analizu na viruse, rekla je da se ne brinem i podvukla da sam savrseno zdrava.
Ja sam ipak bila kod kardiologa (UZ I EKG)i receno mi je da je sve u redu samo mi srce radi ubrzano a to moze biti zbog anemije, stitne zlezde ili neaktivnosti (zaista sam fizicki totalno neaktivna). Nisam kontrolisala stitnu zledu jos uvek... Kao sto rekoh, bilo je leto i meni je bilo bolje. Inace imam 34 god.
Molim da me uputite sta najpre treba da uradim, da li opet da odem do mog lekara opste prakse, jer kako god ka pokaze krvna slika, ja se ne osecam dobro i ne mogu da funkcionisem. Plasim se da cu opet provoditi po desetak dana mesecno bolesna, kao sto mi je bilo poslednjih godinu dana. :( :( :(
Hvala!
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Sve zavisi kolika je anemija i o kojoj se anemiji radi (sta je nisko? Fe? Eritrociti? Hemoglobin?). Ako je do anemije, prvo je vazno ustanoviti zasto imate anemiju (jaka krvarenja u ciklusu? neka krvarenja u digestivnom traktu, mozda cir ili divertikulumi? Losa apsorpcija gvozdja iz hrane, nedostatak folne kiseline, B12 itd.

Ako se radi o tiroidei - bitno je utvrditi da li se radi o njoj - takodje je vazno znati sta se desava sa tiroideom: da li je uvecana, koji hormon je smanjen ili povecan itd.

Ubrzan srcani rad u miru moze da govori u prilog koksaki miokardne infekcije.

Nista od ovoga ne mora da bude slucaj i mozete se osecati lose 'na nervnoj bazi', pa vam je onda potrebna pomoc psihijatra.....

Dakle, ukoliko imate anemiju koja se ne popravlja put Vas vodi kod hematologa. Ukoliko su hormoni tiroidne zlezde poviseni ili snizeni (ova analiza se svuda radi u privatnoj laboratoriji sem na Klinickom centru, kolko ja znam) put Vas vodi kod endokrinologa.

Krv za analizu na koksaki virus koji napada srcani misic radi se merodavno jedino na Torlaku.
colie
Novi član
Novi član

Post od colie »

Hvala Garfield,
moj najveci problem je definitivno sto ne mogu da 'umolim' mog lekara u domu zdravlja da me posalje na detaljnije analize ili barem savetuje sta bi trebalo pa bih mozda ponesto i privatno uradila.

Sto se tice anemije, nije ni bila neka ocigledna (tako mi je objasnjeno) jer je gvozdje bilo 8 a Hgb 120, eritrociti su takodje bili u granicama, radjena je i leukocitarna formula, ne secam se vrednosti ali mi je receno da je virus u pitanju. Koliko znam, kada se sumnja na anemiju moguce su jos neke detaljnije analize krvi...

Svi navedeni simptomi mi se desavaju u toku ili oko menstruacije, koja nije narocito obilna, ali imam problematican PMS... pa me to dodatno zabrinjava, mada sam bila kod ginekologa koja mi je rekla da imam blagi poremecaj hormona.. I savetovala uzimanje hormona u obliku kontrac. tableta, sto ja nisam uradila vec uzimam biljne preparate tipa soja, caj od nevena, zalfije...

Ne znam sta sada da radim, proslo je nekoliko dana ja sam i dalje iscrpljena, spava mi se, preznojavam se pri najmanjem naporu, prema ranijem iskustvu to ce jos par dana trajati pa ce mi biti bolje do, verovatno naredne menstruacije ili kontakta sa prehladjenih osobama...
Da li da se obratim lekaru u Dz ili da mozda sama uradim pre toga test na koksaki, stitnu zlezdu???
colie
Novi član
Novi član

Post od colie »

Hvala Garfield,
moj najveci problem je definitivno sto ne mogu da 'umolim' mog lekara u domu zdravlja da me posalje na detaljnije analize ili barem savetuje sta bi trebalo pa bih mozda ponesto i privatno uradila.

Sto se tice anemije, nije ni bila neka ocigledna (tako mi je objasnjeno) jer je gvozdje bilo 8 a Hgb 120, eritrociti su takodje bili u granicama, radjena je i leukocitarna formula, ne secam se vrednosti ali mi je receno da je virus u pitanju. Koliko znam, kada se sumnja na anemiju moguce su jos neke detaljnije analize krvi...

Svi navedeni simptomi mi se desavaju u toku ili oko menstruacije, koja nije narocito obilna, ali imam problematican PMS... pa me to dodatno zabrinjava, mada sam bila kod ginekologa koja mi je rekla da imam blagi poremecaj hormona.. I savetovala uzimanje hormona u obliku kontrac. tableta, sto ja nisam uradila vec uzimam biljne preparate tipa soja, caj od nevena, zalfije...

Ne znam sta sada da radim, proslo je nekoliko dana ja sam i dalje iscrpljena, spava mi se, preznojavam se pri najmanjem naporu, prema ranijem iskustvu to ce jos par dana trajati pa ce mi biti bolje do, verovatno naredne menstruacije ili kontakta sa prehladjenih osobama...
Da li da se obratim lekaru u Dz ili da mozda sama uradim pre toga test na koksaki, stitnu zlezdu???
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Predlazem Vam da poslusate ginekologa i pristanete na niskodozazne kontraceptive i tako regulisete hormonski status. Takodje, gvozdje Vam je prilicno nisko (ako ste radili u okviru referentnih vrednosti od 10-27 za zene?), i trebalo bi da regulisete anemiju jer ona moze da da simptome koje navodite. U kombinaciji ove dve stvari mogu vam izazivati navedene tegobe, nema razloga da ne resite i jednu i drugu. Nemate razloga da se plasite kontraceptiva. Ako patite od migrena, onda ih necete piti (jer kao sporedan efekat mogu davati pogorsanje migrenoznih glavobolja). Pozdrav
colie
Novi član
Novi član

Post od colie »

Hvala jos jednom!! :D :D

Mislim da cu najpre proveriti trenutnu situaciju sa krvnom slikom, a svakako moram kod ginekologa na redovnu kontrolu pa cemo videti...Inace, ja sam probala sa Microgynon 30, ali mi je bilo jako lose, jedva da sam disala pri najmanjoj setnji pa sam ih uplasena, prestala koristiti!!! :( :( :(
Uostalom, da lekar smatra da su mi hormoni mnogo poremeceni, vsaljda bi me poslalai na analizu istih???
Nemam migrene, ali u porodici ima i srcanih i problema sa prosirenim venama pa se i s te strane plasim, naime, u uputstvu za koriscenje svasta pise ...
Ali, to je mozda tema za ginekologuju...
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

colie napisao:Hvala jos jednom!! :D :D

Mislim da cu najpre proveriti trenutnu situaciju sa krvnom slikom, a svakako moram kod ginekologa na redovnu kontrolu pa cemo videti...Inace, ja sam probala sa Microgynon 30, ali mi je bilo jako lose, jedva da sam disala pri najmanjoj setnji pa sam ih uplasena, prestala koristiti!!! :( :( :(
Uostalom, da lekar smatra da su mi hormoni mnogo poremeceni, vsaljda bi me poslalai na analizu istih???
Nemam migrene, ali u porodici ima i srcanih i problema sa prosirenim venama pa se i s te strane plasim, naime, u uputstvu za koriscenje svasta pise ...
Ali, to je mozda tema za ginekologuju...
Tacno tako!! A pogotovo sto imate u porodicnoj anamnezi srcanih bolesnika, ni ja Vam ne bih savetovala uzimanje pilula. Proverite prvo i transaminaze pa se tek onda odlucite (ako se uopste odlucite) za pilule. A naravno, prvo i osnovno bi trebalo uraditi analize krvi na polne hormone pa tako ustanoviti poremecaj a ne "odokativnom" metodom.

Nisam dr, pisem iz iskustva (svog i tudjih)!! :lol:

Pozz, majja :wink:
colie
Novi član
Novi član

Post od colie »

Hvala Majjo na podrsci, i ja zaista mislim da nije bezazleno uzimati ih, ali opet, ne mogu zameriti zenama koje ih koriste niti lekarima koji ih preporucuju jer su one, prosto, u upoterbi i na trzistu kao i mnogi drugi proizvodi koje koristimo a o kojima samo povrsno znamo. Pogledajte http://www.nultaterapija.com/estrogen.html
Ali da zaista ne menjamo temu ....

Htela bih jos samo da pitam Garfield da li nesto znaci postojanje osipa u grlu (zdrelu)??? Obicno mi lekar u DZ kada vidi kaze da se radi o virusu, medjutim kod mene je stalno prisutan, samo se nekad pojaca. Ili je to mozda normalan izgled zdrela???

pozz :D :D
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Zaista ne znam na sta se odnosi termin 'osip u grlu' dok ne vidim, pa ne mogu ni da prokomentarisem. Onaj ko je video, ako vam je rekao da nije nista bitno - onda je verovatno tako.....a ako se javlja u sklopu temperature (male), grlobolje, glavobolje ili slicnih simptoma, mozda se ziasta i radi o virusnom izgledu zdrela. Stvarno ne znam. Pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

colie napisao:Hvala Majjo na podrsci, i ja zaista mislim da nije bezazleno uzimati ih, ali opet, ne mogu zameriti zenama koje ih koriste niti lekarima koji ih preporucuju jer su one, prosto, u upoterbi i na trzistu kao i mnogi drugi proizvodi koje koristimo a o kojima samo povrsno znamo.
Niti zameram zenama koje ih koriste (to i nije moja stvar), niti lekarima koji ih preporucuju - moja je volja da li cu ih koristiti ili ne. :wink:

Samo smatram da ne stoji za dzabe onoliko uputstvo u svakoj kutiji, da bi se farmaceutske kuce ogradile od svih nezeljenih pojava, a kada se one dogode - onda nadrlja samo onaj ko ih i koristi.

Meni je bilo dovoljno da odustanem od istih (nakon tegoba koje su mi se pojavile MOZDA od njih), kada sam procitala u uputstvu: "Ako primetite naznake mozdanog udara, prekinite sa koriscenjem pilula i obratite se lekaru!" :o :o :o

Ne zelim uopste da primecujem naznake!! :lol: :lol: :lol:

ZNam da se to desava u veoma malom procentu, ali po prirodi nisam hazarder i ne volim ruski rulet!! :lol:
colie
Novi član
Novi član

Post od colie »

majja napisao:
colie napisao:Hvala Majjo na podrsci, i ja zaista mislim da nije bezazleno uzimati ih, ali opet, ne mogu zameriti zenama koje ih koriste niti lekarima koji ih preporucuju jer su one, prosto, u upoterbi i na trzistu kao i mnogi drugi proizvodi koje koristimo a o kojima samo povrsno znamo.
Niti zameram zenama koje ih koriste (to i nije moja stvar), niti lekarima koji ih preporucuju - moja je volja da li cu ih koristiti ili ne. :wink:

Samo smatram da ne stoji za dzabe onoliko uputstvo u svakoj kutiji, da bi se farmaceutske kuce ogradile od svih nezeljenih pojava, a kada se one dogode - onda nadrlja samo onaj ko ih i koristi.

Meni je bilo dovoljno da odustanem od istih (nakon tegoba koje su mi se pojavile MOZDA od njih), kada sam procitala u uputstvu: "Ako primetite naznake mozdanog udara, prekinite sa koriscenjem pilula i obratite se lekaru!" :o :o :o

Ne zelim uopste da primecujem naznake!! :lol: :lol: :lol:

ZNam da se to desava u veoma malom procentu, ali po prirodi nisam hazarder i ne volim ruski rulet!! :lol:
Potpuno se slazem, majjo, nisam nista drugacije mislila. Narocito je, u najmanju ruku, neozbiljno kada ih lekari preporucuju bez detaljnih ansaliza hormona - odokativno. Pa ako jedne ne odgovaraju prepisuju druge dok ne POGODE !!! A kada bismo same procenjivale opasnosti mozdanog udara ili tromboze, onda nam lekari ne bi ni trebali - bili bismo sami svoj lekar!!! Inace, nacula sam da na zapadu ima sve vise lekara koji ih ne prepisuju a proizvode se, pa se moraju negde prodati... Mozda bas kod nas!! :roll: :roll: :roll: :roll: pozz
colie
Novi član
Novi član

Post od colie »

Evo i krvne slike, za koju mi se cini vise nego da je odlicna.

Garfield, mozete li da prokomentarisete, obzirom da nije anemija, sta bih sledece trebalo da uradim ???
Ostaju mi zamor, ubrzan rad srca, preznojavanje, povremeni osecaj da cu pasti u nesvest i sve mi nekako "igra pred ocima"...bledilo i opsta iscrpljenost...pospanost, ponekad i glavobolja...
Da li je potrebno da ipak proverim koksaki, moze li se odavde nesto zakljuciti u vezi virusa???
Le 6.3 (3.4-9.7)
Er 4.61 (3.86-5.08) Gvozdje 21.2
Hgb 136 (119-157)
Hemat 41.7 (35.6-47)
Mcv 90.4 (83-97.2)
Mch 29.6 9 (27.4-33.9)
Mchc 327 (320-345)
Rdw 12.9 (11.6-14)
Tromb. 243 (158-424)
Pct 0.211 (0.190-0.360)
Mpv 8.6 (6.8-10.4)
Pdw 16.4 (15.5-17.1)

Gran 54 (40-75)
Lym 41 (20-45)
Mon 5 (2-10)

I jos nesto..Obzirom da mi je gvozdje prilicno visoko, da li je moguce da se za nekoliko meseci tako popravi bez uzimanja preparata jer, da podset
im, u maju je bilo samo 8... ?

Unapred hvala!!! :D :D :D
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Iz krvne slike ne možete odrediti da li se radi o koxaki virusu, ja sam ga imal i ostavio je posledice ,ne tako strašne ,ali imam aritmije itd.itd.
Elem, to Vam je najbolje da odradite na Torlaku!Naravno uz uput jer je ovako ja mislim oko 18000 din.
Ja sam imala umor ,tahikardije povremeno povišenu temperaturu i jedva sam bila živa ,sva smorena,međutim skoro svi su mi pripisivali dijagnozu hroničnog umora!Tek posle godinu dana tog mučenja, suprug me odvede na Torlak i na našu inicijativu odradimo viruse i............

Moj savet - Torlak ,i odraditi viruse!
Pozdrav
colie
Novi član
Novi član

Post od colie »

Hvala, minjab, ali, to je bas preskupo !!! :o :o :o
18000 - da nije greska, mislim da su na VMA oko 8000, ako ne gresim ...

A sta je sa testovima u priv. laboratorijama, mozda ja nemam koksaki, mogu li oni barem neku predstavu dati o njemu, da ne dajem tolike pare na Torlaku??

Pozz
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Pa ja nisam sigurna da li je 16000 ili 18000( na žalost),ali to je cena bez uputa, ali ja mislim da oni jedini vrše tipizaciju,ni to nisam sigurna 100% .ZA VMA ne znam stvarno ništa!
Odgovori