KAFA : DA ILI NE ???

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

KAFA : DA ILI NE ???

Post od zmaj76 »

Molim sve forumaše da mi pomognu u rešavanju ove misterije: da li piti kafu ili ne ??
Naime ja imam nizak pritisak i primetila sam da mi kafa dodatno obori pritisak,ako je to moguće,nisam neki spec kafopija,popijem jednu do dve kafe dnevno,jednu tursku i jednu nes,2 u 1... ali zaista ponekad pomislim kako mi ona obori pritisak i tad osetim malaksalost,vrtoglavicu potiljačnu glavobolju..
Hvala u napred svima,danas ima mnogo razloga za i protiv kafe,pa bih volela i od vas da čujem konstruktivene savete i stručno mišljenje !!
Hvala!!
:D
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Pozdrav,

Ja ne pijem kafu i ne volim je, čak mi je i miris odvratan.
Nisi jedina kojoj kafa snižava pritisak i koju uspavljuje. Ako ti smeta, bolje nemoj da je piješ.
Doduše, kafa je kod nas tradicionalno piće i većina pristavlja džezvu čim vide goste na vratima...
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

koliko ja znam kafa podize pritisak i preporucuje se osobama koje imaju nizak pritisak!ja imam nizak pritisak,konstantno 90/60 i bez kafice ujutru i popodne jednostavno ne mogu!!! a mozda je samo stvar navike!!
tebi verovatno ne prija cim tako reagujes na nju!!!
inace postoje tvrdnje da je tri soljice kafe dnevno cak i preporucljivo!!!naravno ko voli da je pije i kome ne smeta!!!!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Re: KAFA : DA ILI NE ???

Post od donka »

zmaj76 napisao:Molim sve forumaše da mi pomognu u rešavanju ove misterije: da li piti kafu ili ne ??
Naime ja imam nizak pritisak i primetila sam da mi kafa dodatno obori pritisak,ako je to moguće,nisam neki spec kafopija,popijem jednu do dve kafe dnevno,jednu tursku i jednu nes,2 u 1... ali zaista ponekad pomislim kako mi ona obori pritisak i tad osetim malaksalost,vrtoglavicu potiljačnu glavobolju..
Hvala u napred svima,danas ima mnogo razloga za i protiv kafe,pa bih volela i od vas da čujem konstruktivene savete i stručno mišljenje !!
Hvala!!
:D
Nema razloga biti protiv kafe, ona u umerenim kolicinama ne skodi, ALI ona je diuretik! A diuretici su nekim ljudima kontraindikovani, recimo ko ima nizak pritisak. Ako ti se ponekad bas pije kafa, a imas nizak pritisak, onda obrati paznju da pijes dosta vode tog dana, da bi se nadoknadio gubitak tecnosti.
bojanna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 18, 2007 9:43 pm

Post od bojanna »

Mislim da ako imas sve te simptome koje navodis od kafe, zasto bi se mucila. Koliko sam obavestena kafa u prvih pet minuta poveca pritisak a posle ga snizi.Ona sto verovatno pomaze svima nama sa niskim pritiskom je tecnost koju unosimo kroz kafu a ona podize volumen, pa malo i pritisak.
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član

Post od zmaj76 »

Puno hvala svima,ja kafu volim da popijem kad mi se baš pije,znate kad naiđe onaj osećaj,jao baš mi se pije kafa...eto,a popijem tu jednu, eventualno dve i bude mi dovoljno,ujutru je ne pijm nikad na prazan želudac jer imam gastitis i ne prija mi,možda bi trebalo,kad mi se baš pije da popijem obavezno čašu vode,vodu inače pijem,trudim se da popijem čiste vode bar litar i po,ako ne i dva, ne mogu baš kad sam na poslu....a najviše me zanimala ta veza kafe i snižavanja pritiska,da li je moguće ili ne??
pa hvala .... :wink:
Marijaft
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:09 pm

Post od Marijaft »

Pa naravno da ti posle kafe padne pritisak, jer poznato je da je kafa kao i caj prirodni diuretik.
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Kada sam svojevremeno uradila test intolerancije na hranu,izmedju ostalog i kofein se pojavio na listi nepozeljnih.Klasicnu crnu kofeinsku kafu,tada sam zamenila bezkofeinskom.Imala sam tada uzasne glavobolje.Inace pijem 2-3 kafe dnevno.Kada sam ponovo uvela kofeinsku kafu,glavobolje su prestale.
Znaci,kod mene nije bila stvar navike.Jednostavno,kofein je potreban mom organizmu.
Glasam za kafu,naravno-umereno.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Ne pijem kafu jer iako mi se uvek svidjao miris, nije nikad ukus. Nesto cisto sumnjam da podize pritisak jer je diuretik. Mozda ga zbog kofeina podigne, ali to deluje jako kratko vreme. Bitno je da pijes dosta tecnosti (imam isti problem) ali ne diuretike nego sto vise vode i prirodnih sokova.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

bojanna napisao:Mislim da ako imas sve te simptome koje navodis od kafe, zasto bi se mucila. Koliko sam obavestena kafa u prvih pet minuta poveca pritisak a posle ga snizi.
Ovo je živa istina (i naučno dokazana) i sve kafopije koje kažu da im je kafa dobra jer im digne pritisak su u velikoj zabludi!! Još jedna stavka koja potvrdjuje da mnoge stvari "idu" iz glave!!
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član

Post od zmaj76 »

Imam još jedno pitanjce vezano za kafu:
da li je tačno da kafa može usporiti resorpciju nekih vitamina i minerala,npr gvožđa,vit c,kalcijuma,negde sam pročitala,mada ne mogu da se setim gde...
Odgovori