pozdrav svima , ne znam da li sam na pravom mestu nadam se da cete mi pomoci.Posto sam trudna i cekam trece dete a do sada nisam bila u radnom odnosu tokom prethodnih trudnoca interesuju me moja prava,tj. kada mogu da odem na boloanje i koliko mi i ko/neki pominju socijalno neki firmu/placa mesecnu nadoknadu ako odem na bolovanje zbog odrzavanja trudnoce i da li je tacno da nakon rodjenja treceg deteta imam pravo na 2 god. osdustvaradi nege deteta i opet kolika su mi tada primanja.Citala sam zakon o radu ali nije nista konkretno objasnjeno
kad mogu da odem na bolovanje i sto mi je najbitnije koliko se umanjije i da li se umanjuje plata?
unapred zahvalna Veca
Kada na trudnicko bez umanjenja plate?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jan 03, 2006 8:00 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
E pa ovako...Moje iskustvo....Ako ti je bolovanje otvoreno zbog visokorizicne trudnoce,mora da postoji odredjena sifra,onda se ne umanjuje plata,ali samo mesec dana.Preko toga prelazis na socijalno,a mislim da oni smanjuju..."Obicno" bolovanje se placa 65 % plate.Dakle najbitnije ti je da ne prelazis mesec dana,da ne bi presla na socijalno...Ja sam kobinovala ovako...Mesec dana zbog visokorizicne trudnoce,pa zakljucim bolovanje,pa od sutradan malo god odmora,pa opet bolovanje,pa opet par dana god odmora,pa opet bolovanje...i sve tako dok ne udjes u deveti kad tipocinje porodiljsko koje traje za tebe dve godine i koje se placa 100 %.To sve naravno ako radis u drzavnoj firmi,ili kod privatnika ako si prijavljena i ako imas i regulisan god odmor.
Na forumu roditelj.com nedavno sam procitala da je svako odrzavanje trudnoce od 10.12.2005. placeno sa 65% zarade. Ako vas ne mrzi, potrazite tamo, neko je iskopirao novi zakon o radu. posle 30 dana se pada na teret socijalnog i tada plata puuuno kasni. Ovo oko dvogodisnjeg porodiljskog i mene zanima, jer planiram trece dete, ali nisam nigde procitala da li je to ostalo nepromenjeno. Ako neko zna, neka javi. Hvala unapred.