...Pre godinu dana (od januara do maja) sam imala raznolike tegobe, tahikardija, bol u grudima, ekstrasistole, malaksalost, mucnina, izuzetno jak zamor i neprijatan osecaj u grudima vec i samo pri sedenju, listanju knjige, pokretanju misa. Svi pregledi dali su negativan rezultat, srce (po ehu) nije bilo zahvaceno virusom, ali su ipak sumnjali da je negde virus (nisam to nikad potvrdila laboratorijskim pretragama, ali s obzirom da su svi drugi nalazi (i neuroloski, i stitnjace, i pulmoloski i kolor dopler krvnih sudova vrata), bili u najboljem redu, jedino objasnjenje bio je virus, pogotovu posle naknadne kontrole, gde su na ehu nadjene priraslice na srcu i zadebljani perikard, slepljenih plucne i srcane maramice, a i sto mi je posle bilo bolje, tegobe su skoro nestale.
Ali je problem sto se poslednjih mesec dana ja opet osecam losije, narocito onaj zamor, vec i pri pomeranju ruku, (ipak, ne onako dugo i intenzivno kao prosle godine) i ucestale ponovo ekstrasistole, koje su proteklih meseci bile gotovo nestale. A sada, znaju biti skoro u serijama, i traju nekoliko minuta. Ali sam na najnovijem, kompletnom pregledu (pre cetiri dana) opet od kardiologa dobila istu pricu, da je sa srcem sve u redu, sem blagi prolaps mitralne valvule, kako lekar rece, beznacajan, ali uz napomenu da ga bolje cuje na slusalice, tzv. "mezosistolni klik", nego sto se pokazuje na UZ, i da je najverovatnije uzrok ovom mom sadasnjem stanju recidiv virusa. Pogotovu sto sam pre mesec dana i imala jednu bas zescu prehladu. (A i jos uvek se osecam dosta "rovito", smrcem, blago me boli glava, kasljucam povremeno). A napomenuo je da su to delom mozda i problemi s kicmom, (jer i takve probleme, kao sto je bol, stezanje povremeno imam i tacno mogu da ga locitram u nekim tackama kicme i uopste grudnog kosa. A nekad osecam i kao da mi noge klecaju, da se skoro oduzimaju. Ali kad me to muci, nekako uvek mogu da ga diferenciram od ovih tegoba srcanih, i nekako ne mogu da povezem jedno s drugim, narocito s tim teskim zamorom.
Inace, ekstrasistole mi se javljaju u potpunom mirovanju, ili promeni polozaja. A kad ustanem i prosetam, upravo nestanu. I uopste, pri naporu se ne javljaju, nego tek posle, kad sednem. A i taj zamor, u stvari, pri hodu, cak penjanju uz stepenice nije nikad toliki, kako zna da me skoli iz cista mira, dok sedim, ili pomeranjem ruku, ili u nekim polozajima saginjanja (U principu, cim nisam naslonjena ledjima, on se znatno smanji).A najvise lici na zamor kao kad su vam podignute ruke pri namestanju zavese.
Inace, i EKG i ergo test su sasvim uredni (jedino sto sam se pri ergo testu takodje subjektivno vrlo zamorila, ucinilo mi se "da cu da izdahnem" ali je rezultat bio negativan.
I pregled kod pulmologa, u medjuvremenu, jer mi je juce bilo bas jako lose, isto, kaze, sve u redu.
A ako je sve to tako, ja se pitam, kako je moguce to da je "sve u redu", a ja se eto, osecam kao da je preko mene presao tenk.
Pritisak mi je inace oko 100/60, (uvek tako bio) a za mene normalan puls oko 80.
Lekar mi je prepisao Propranolol, 1/4 2 put dnevno, zbog tahikardije u toku pregleda ali pitam se, da li smem zbog niskog pritiska. A i ovako inace je uglavnom nemam, a i kad se javi, nije neprijatna kao ona proslogodisnja.
I primetila sam da taj neprijatni osecaj u grudima nema veze ni sa pritiskom, ni pulsem. Prosle godine sam jedno vreme pila Presolol, pa mi je padao i na 80/50, a upravo ovaj isti lekar tada mi je rekao da odbacim sve lekove.
jeziv osecaj u grudima, a kazu, srce zdravo...
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Pre svega zelim da ti kazem da nisi usamljena. Postoji jos dosta ljudi sa slicnim ili istim problemima. Za mene je to ipak nekakva uteha. Ti si preduzela sve razumno potrebne mere: kardiolog, ultrazvuk, laboratorija itd... Po tvom opisu, meni sve to lici najvise na koksaki (coxakie) virus iz soja B (ima ih 6 tipova soja B: B1 do B6 i 23 soja A). Izlozenost infekciji koksakijem se dokazuje analizom krvi na specificna antitela (tzv. titar virusa). Analize se vrse na Torlaku i VMA. Rezultati se dobijaju posle 10-tak dana. Nekakva posebna terapija u slucaju infekcije koksakijem ne postoji. Preporucuje se mirovanje, laksa ishrana sa dosta vitamina i tecnosti i eventualno simptomatska terapija u smislu analgetika itd. U zavisnosti od soja virusa i jacine infekcije posledice su manje ili vise izrazene. Koksaki je pre svega letnja infekcija (bolest prljavih ruku) koja se najcesce prenosi zagadjenom vodom i hranom (paznja svima koji idu u Crnu Goru!!!). Kada je kardiovaskularni aparat u pitanju, najcesca posledica je zadebljanje perikarda sa priraslicama i posledicno povremene extrasistole i probadanja i ziganja posebno pred promenu vremena. Koksaki se zadrzava u organizmu oko 6 nedelja tako da analiza krvi na antitela ima smisla samo u periodu izrazenih tegoba. Postoji mogucnost ponovne infekcije, tj. ne stice se imunitet ako si jednom imala koksaki. Pisem malo konfuzno, na brzinu, ne zameri zbog toga. Rezime: vodi racuna o higijenskoj ispravnosti namirnica i vode za pice, potrudi se da odgovarajucom ishranom i nacinom zivota odrzavas dobar imunitet, bavi se umereno laksim fizickim aktivnostima (pesacenje, plivanje...), podvrgavaj se redovnim periodicnim kontrolama kod kardiologa (posebno je vazan UZV pregled) i zivi normalno! Pokusaj da se ne okupiras strahom i analizom svojih tegoba. Meni je to oduzelo nekoliko godina zivota. Vedar i optimisticki pogled na zivot i svet je najbolji lek. Puno srece, znam da ces uspeti.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Maj 14, 2004 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Hvala na podrsci i iscrpnom objasnjenju. Upravo sam (doduse telefonom, jer nemam vremena da pre ponedeljka odem po sam rezultat) iz laboratorije dobila informaciju da mi je koksaki odista bio u organizmu, a da trenutno kako je sestra rekla "nije aktivan". Ali se ne moze sa preciznoscu reci kada ga je bilo. Verovatno, to prosle godine, kad mi je bilo najgore. Ali je ocigledno da su neke posledice ostale. Ona mi je rekla da je to verovatno znak da mi je imunitet u principu oslabljen, i da je moguce da ove sad tegobe poticu, ili od posledica toga koksakija, pojacane trenutnom (kod mene ona traje, evo, preko 2 meseca) prehladom ili (a mozda i u kombinaciji) s jos nekim drugim virusom koji me je u medjuvremenu napao (jer i dalje imam onaj osecaj kao kad ste gripozni (kijavica, blaga glavobolja, kasljucanje, samo bez temperature) ono sto mi u stvari traje sve ovo vreme, preko 2 meseca ga je
A inace sam uradila i druge laboratorijske analize, gde je sve o. k. izuzev nesto smanjenog tzv. “dobrog” holesterola.
Ne znam kakve to veze ima, ali, u medjuvremenu sam opet otisla kod psihijatra, da vidim da li ipak i to ima neke veze, jer sam sa naslusala iskustava iz svoje okoline, da sve te tegobe hoce da se jave, ili su pojacane in a psohickoj osnovi. I prvi put pristala da pijem xanax. Ne znam da li je auto sugestija, placebo efekat, ali vec tri dana otkako ga uzimam (2x1 0,5) u celini mi je nekako bolje, ona stezanja u grudima su redja, i uopste nekako se manje zamaram. Ja licno prosto ne mogu da verujem da to moze imati neke veze, jer iskreno, u te “psiho-osnove” izrazito neprijatnih fizickih stanja narocito ne verujem, iako mnogi (i lekari, a i obicni ljudi s iskustvima tvrde da je to itekako moguce). Pogotovu da psiho-uzrok moze izazivati kasalj, lomnost kao od gripa i slicno
A inace sam uradila i druge laboratorijske analize, gde je sve o. k. izuzev nesto smanjenog tzv. “dobrog” holesterola.
Ne znam kakve to veze ima, ali, u medjuvremenu sam opet otisla kod psihijatra, da vidim da li ipak i to ima neke veze, jer sam sa naslusala iskustava iz svoje okoline, da sve te tegobe hoce da se jave, ili su pojacane in a psohickoj osnovi. I prvi put pristala da pijem xanax. Ne znam da li je auto sugestija, placebo efekat, ali vec tri dana otkako ga uzimam (2x1 0,5) u celini mi je nekako bolje, ona stezanja u grudima su redja, i uopste nekako se manje zamaram. Ja licno prosto ne mogu da verujem da to moze imati neke veze, jer iskreno, u te “psiho-osnove” izrazito neprijatnih fizickih stanja narocito ne verujem, iako mnogi (i lekari, a i obicni ljudi s iskustvima tvrde da je to itekako moguce). Pogotovu da psiho-uzrok moze izazivati kasalj, lomnost kao od gripa i slicno