jetra
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Kontrolom krvi utvrdjen mi je visok nivo AST 124 i ALT 151, sto je medicinska sestra prokomentarisala pitanjem da li sam HIV pozitivan ili da li imam hepatitis. Zatekli su me sasvim nespremnog za takvo pitanje posto sam krv vadio zbog ispitivanja bolova u zelucu, a zadnji put kod lekara sam bio pre 10-ak godina. I sada mi crv sumnje ne da mira... Da li neko zna gde se moze izvrsiti ispitivanje na ove bolesti ali bez zdravstvene knjizice posto nemam socijalno osiguranje.
Standardna procedura u testiranju je test na antitela u krvi na HIV virus, koja se pojavljuju mesec - dva nakon infekcije - ELIZA test. Ukoliko se nalaz ELIZA testa pokaze pozitivan, pre nego se rezultat saopsti ispitivanom, uradi se jos jedan test (test imunofluoroscencije - Western blot metodom), koji je od ELISA testa specificniji za virusne proteine.
(BITAN DEO !!!!!!!)
Ako se odlucite za privatnu laboratoriju (po licnom misljenju autora najbolja usluga je u laboratoriji Hexalab, kod ugla Njegoseve i Srspkih vladara, preko puta javnog WC na Cvetnom trgu, tel. 3233-114, 3341-847), ELISA kosta 600 - 700 dinara, a rezultati su gotovi za dva dana. U drzavnim ustanovama, uz odgovarajuci uput test je besplatan. Najefikasnije testiranje u drzavnim ustanovama jeste Gradski zavod za zastitu zdravlja, na uglu Palmoticeve i 29. novembra, gde su rezultati gotovi za 4 dana, a njihov telefon je 3237-351. Za razliku od privatnih ustanova gde se uzimanje krvi za analizu moze obaviti preko celog radnog dana (8-19h), u Gradskom zavodu se to moze uraditi od 7 do 9h ujutro, iskljucivo. U drzavnim ustanovama se ELISA takodje moze raditi bez uputa, a u tom slucaju test kosta oko 450 dinara.
Druga metoda, savremenija, jeste direktna detekcija virusnih gena - PCR (pi-si-ar), umesto antitela u krvi, nesto je pouzdanija, a prednost je da moze detektovati virus skoro odmah po infekciji, jer ne registruje antitela, vec sam virus. Takodje se moze uraditi i u drzavnim (1050 dinara) i u privatnim ustanovama (1400 - 1600 dinara). PCR se jos uvek ne moze raditi uz odgovarajuci uput.
Ma, bice sve ok
(moja drugarica isto ima neke povisene vrednosti u vezi sa jetrom, a dijagnosticirali su joj mononukleozu, dakle ne mora da buide ono najgore i verujem da nije). javi da ne brinemo ovde
(BITAN DEO !!!!!!!)
Ako se odlucite za privatnu laboratoriju (po licnom misljenju autora najbolja usluga je u laboratoriji Hexalab, kod ugla Njegoseve i Srspkih vladara, preko puta javnog WC na Cvetnom trgu, tel. 3233-114, 3341-847), ELISA kosta 600 - 700 dinara, a rezultati su gotovi za dva dana. U drzavnim ustanovama, uz odgovarajuci uput test je besplatan. Najefikasnije testiranje u drzavnim ustanovama jeste Gradski zavod za zastitu zdravlja, na uglu Palmoticeve i 29. novembra, gde su rezultati gotovi za 4 dana, a njihov telefon je 3237-351. Za razliku od privatnih ustanova gde se uzimanje krvi za analizu moze obaviti preko celog radnog dana (8-19h), u Gradskom zavodu se to moze uraditi od 7 do 9h ujutro, iskljucivo. U drzavnim ustanovama se ELISA takodje moze raditi bez uputa, a u tom slucaju test kosta oko 450 dinara.
Druga metoda, savremenija, jeste direktna detekcija virusnih gena - PCR (pi-si-ar), umesto antitela u krvi, nesto je pouzdanija, a prednost je da moze detektovati virus skoro odmah po infekciji, jer ne registruje antitela, vec sam virus. Takodje se moze uraditi i u drzavnim (1050 dinara) i u privatnim ustanovama (1400 - 1600 dinara). PCR se jos uvek ne moze raditi uz odgovarajuci uput.
Ma, bice sve ok

(moja drugarica isto ima neke povisene vrednosti u vezi sa jetrom, a dijagnosticirali su joj mononukleozu, dakle ne mora da buide ono najgore i verujem da nije). javi da ne brinemo ovde

Losa vest!!!
Nalaz HCV analize - pozitivan...
To treba da kaze da imam hep C... Do sada jos nisam otisao do specijaliste jer su analize bile gotove tek posle praznika. Za to vreme sam malo jurio informacije i video da se u lecenju uglavnom koristi interferon i ribavirin i to sa procentom uspesnosti 30-40% uz dosta propratnih efekata. Ima li neko ideju sta je pametno sada ciniti?
Nalaz HCV analize - pozitivan...
To treba da kaze da imam hep C... Do sada jos nisam otisao do specijaliste jer su analize bile gotove tek posle praznika. Za to vreme sam malo jurio informacije i video da se u lecenju uglavnom koristi interferon i ribavirin i to sa procentom uspesnosti 30-40% uz dosta propratnih efekata. Ima li neko ideju sta je pametno sada ciniti?
Zdravo, nisi jedini koji ima taj problem. Ja sam pokupio virus hepatitisa "C" pre 7 godina. Razumem u kojoj si situaciji. Sve potrebne informacije o toku bolesti i nacinu lecenja mozes dobiti u "institutu za infektivne i tropske bolesti" Mislim da je najvaznije da uradis neke propratne analize da bi bio siguran koliko je virus aktivan. Najvaznije je da uradis RNK i naravno ultrazvuk jetre. Problem nije beznacajan ali se moze normalno ziveti i funkcionisati. Potrebno je da se uzdrzis od svega sto naknadno opterecuje jetru, alkohol, suvise lekova i svih drugih toksina. Najvaznije je da virus ostane miran i da ne napada zdrtave celije jetre. Tacno je da se moze pokusati lecenje interferonom ili slicnim medikamentima, lecenje je mucno i za to mora doneti odluku lekar infektolog, obicno se pre odluke da li je potrebno lecenje radi biopsija jetre i jos neke analize. Postoje mnogi "narodni" lekovi koji potpomazu regeneraciju jetre, to su isti oni lekovi koji se preporucuju posle prelezane zutice (hepatitisa "A")Zelim ti svako dobro.