jetra i markeri

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

klarica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 19, 2007 4:56 pm

shvatam

Post od klarica »

hvala Garfild za "tu haepatae". Sumnja je otklonjena jer us svi tumor markeri u granicama i odlicni su, i CRP je pri dnu...maligniteta svakako nema. jer sam se uglavnom zdravo hranila osim par meseci...bila sam kod specijaliste internisticek medicine, i ona kaze da nema nikakvih razloga za brigu neko za emsec-dva ponoviti biohemiju. Uposte nije ni sumnjala na hepatitise, vec usled lose vidljivosti na ehou jednog dela koji jepodosvetljen u odnosu na deo koji je preosvetljen samo na tumor ili ehinokokus (nemam kucne ljubimce).
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Odlicno, svakako mi je drago. I - ne morate imati kucne ljubimce da biste dobili ehinokokus. ALi valjda hepatolog zna sta prica...
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Vi imate inverzne transaminaze koje bi mogle da ukažu na neku hroničniju stvar. Svakako se testirajte na HBsAg i anti HCV, neće da škodi, a moglo bi da pomogne rasvetljavanju stvari. Ako postoji sumnja na ehinokosus, onda uradite antitela na ehinokokus (koja mogu doduše biti i lažno negativna).
Ja bih vam takođe predložila i CT ili NMR, koji bi mogli da razjasne stvar oko te hipoehogene promene viđene na UZ-u...
klarica
Aktivan član
Aktivan član

NASH

Post od klarica »

Uz duzno postovanje drM, nije tacno to sto ste naveli! Transaminaze nisu inverzne. Kod NASHa (nealkoholna masna jetra) je UVEK slucaj da je SGOT nizi od SGPT a to je moj slucaj. Imate te navode i na PLIVA sajtu...
meni je GOT(AST)=59.5 a GPT(ALP)=93.6
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Inverzne u smislu da je ALT veći od AST, obično ih viđamo u hroničnim hepatitisima, a steatohepatitis jeste upravo to.
Nisam želela da vas uznemirim, samo da vam pomognem.
Sve najbolje!
klarica
Aktivan član
Aktivan član

Post od klarica »

Sada sam zbunjena, meni je AST nizi od ALP. Nigde nisam navela ALT niti znam sta je!
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

AST (aspartat aminotransferaza) je isto što i serumski GOT, a ALT(alanin aminotransferaza) je isto što i serumski GPT, u vašem prvom postu navodite njihove vrednosti... oba su enzimi jetre...
ALP je alkalna fosfataza...
[/b]
klarica
Aktivan član
Aktivan član

Post od klarica »

pogresno pise na njihovom stampanom papiru. ALP umesto da je ALT! ALP mi je 77 (39-117). Pa kod NASHa stoji bas ovako AST nizi od ALT. E sada takodje stoji da je vrlo mala verovatnoca da je uzrok tome hepatitis, pre ishrana, recimo u kasnim vecernjim satima, masnoce, dosta slatkog, gaziranog i kokakole...u nekim izvorima za masnu jetru se kao uzrok ni ne navodi da je virusnog porekla (A, B, C, D), samo alkohol, debljina, intoksikacija, hipervitaminoza, dijabetes...hvala svima
klarica
Aktivan član
Aktivan član

http://www.zdravobudi.hr/Default.aspx?sid=1990

Post od klarica »

Eto i linka za druge, moze pomoci svima. Evo, ja spadam po dijagnozi u prvu grupu statosis hepatis, a ne u stetohepatitis...iako je vrlo slicno. Svako se moze prepoznati. Pa neka je nauk svima da se cuvaju masnoca i kasnog hronicnog jedenja...

Što je nealkoholna masna jetrena bolest?
NAMBJ uključuje široki spektar bolesti jetre: masna jetra poznata kao steatoza (nakupljanje masti u jetri), potom nealkoholni steatohepatitis koji je teži oblik (mast dovodi do upalnog procesa u jetri), te najozbiljniji oblik jetrena ciroza koja predstavlja ireverzibilno oštećenje kao posljedica kronične upale i stvaranja veziva u jetri. Za sva ova tri oblika se smatra da su posljedica inzulinske rezistencije, a BMI (index tjelesne mase) u korelaciji sa stupnjem jetrenog oštećenja. Dakle, veća tjelesna težina, veće jetreno oštećenje!
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Kad budete radili kontrolni UZ, idite bez jela i dobro ispražnjeni da bi UZ mogao korektno da se uradi. Pošto vidim da ste prvo napisali da je promena 100mm, ali ste se kasnije ispravili i napisali da se to odnosilo na veličinu slezine, a da ta promena nije dobro opisana jer je bila slaba vidljivost na UZu. Permutacija ALT i ALP u vašem nalazu ne znam kako je nastala, ali svejedno bitno da smo to razrešili. I da, vi nemate inverzne transaminaze.
Hiperehogena jetra (svetlija) zaista imponuje kao masna, vi navodite da ste se nepravilnije hranili u poslednje vreme , ne znam da li postoji i mali poremećaj lipidnog statusa, sve to svakako ide u prilog dijagnoze vašeg interniste, on ima više iskustva od mene i specijalista je za oblast o kojoj govorimo, verovatno i subspecijalista... Ja sam mlad doktor i uvek želim sve urgentno da isključim, što je uradio i vaš internista šaljući vas da uradite tumor markere zbog te promene viđene na UZ-u, ja bih vas još npr. poslala da uradite CT ili NMR, zbog vaše i moje sugurnosti.
Moj stav je da u slučaju masne jetre i porasta transaminaza savetujem dijetu kao što je pretpostavljam i vaš internista uradio, a onda predložim i druge analize (između ostalog i biopsiju) da isključim i sve ostale moguće uzroke jer se porast transaminaza ne javlja kod svake masne jetre, ona je na mnogim ultrazvukovima uzgredan nalaz.

E, a sad imam jedno malo pitanje za dr Ivicu, a i za ostale doktore.

Koje pretrage doktor opšte prakse ili specijalista opšte medicine ima pravo da zahteva kad se radi npr. o lesio haepatis ili nekoj promeni viđenoj na UZu? Ne mislim na imidžing tehnike CT i NMR, scintigrafija i sl., to pretpostavljam i sama da ne može, već na virusne markere, tumor markere, autoantitela, bakar i sl... I koliko su vam ruke vezane kad radite bilo kakvu dijagnostiku u Domu zdravlja? Mene (nadam se) uskoro to sve čeka pa da budem spremna na vreme...
Odgovori