Za Jecili 1978 ili dr Jovanovica ili...

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
rubeola
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 10:46 am

Za Jecili 1978 ili dr Jovanovica ili...

Post od rubeola »

Postovani,Radi se o mojoj kumi,58 godina.Ima aneurizmatsko prosirenje distalnog segmenta bazilarne arterije(echstasio aneurismatica pars distalis a. bassillaris)
Prvi put su joj na nmr pre desetak dana radili snimanje k. sudova vrata da na njima iskljuce aneurizmu i tada slucajno na c3 i c4 otkrili :napet anulus fibrozus izmedju tela ovih prsljenova,a na susednim pokrovnim plocama se uocavaju zone povisenog intenyiteta signala u Tw1 i Tw2 sekvenci,a sniyenog u tir sekvenci.Opisali su kao diskartroyu C3 i C4.
Neurolog koji je vodi zbog prosirenja bazilarne arterije salje je na scintigrafiju kicme ,zato sto pored svega ima i autoimuno oboljenje.Cilj je da razlikuju artrozu od moguceg artritisa u sklopu njene autoimune bolesti.
Scintigram je pokazao zone pojacanog nakupljanja i nehomogenosti signala u C3 iC4,a i u projekcji prvog rebra vise levo sa suspektim fokalnim promenama levo.Sve bi mi bilo jasno za C3 i C4,ali otkud rebra u toj prici i na sta nalayi ukazuju.Kome se obratiti?
Nju po nekad boli vrat,nista vise nego mene koja sam 30 godina mladja, :) rebra je nikad nisu bolela.Skoro je pregledala dojke i bilo je sve ok.
Ima li razloga za zabrinutost?
Da li ovo ukazuje na neki malignitet ili artritis i otkud na rebrima?
Unapred zahvalna!
Vrlo zbunjena,izrazito emotivna...
jecili1978
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 11:17 am

Re: Za Jecili 1978 ili dr Jovanovica ili...

Post od jecili1978 »

Mislim da necu biti od prevelike pomoci,jer je scintigrafija stvar nuklearne medicine.
Nemojte se unapred plasiti, nalaz MR je ukazao na diskartrozu sto svakako nema veze sa potencijalnim malignitetom,tacnije promene nisu lokalizovane u samim prsljenskim telima ili lukovima prsljena sto bi bio slucaj ukoliko bi eventualno govorili o metastazama.
Nakupljanje radiofarmaka na scintigrafiji ne mora biti samo u slucaju metastaza.
Najbolje je potraziti lekara koji je radio scintigrafiju i zamoliti ga za objasnjenje i za savet sta dalje, jer se bojim da vas dodatno ne isplase kolege koje ne umeju bas najbolje da tumace takve nalaze i da Vam kumu zbog toga salju na dodatne pretrage koje mogu biti skupe, dugo se cekaju, a najgore je sto neizvesnost izjeda coveka.
rubeola
Novi član
Novi član

Post od rubeola »

Mnogo Vam hvala na odgovoru!
Na srecu neurolog je divan i odgovoran covek.Danas je pogledao je scintigram i opis i rekao degenerativne promene,ali ividimo se ponovo sledece nedelje,ove nisam tu.Ne razumem zasto bi se ponavljao pregled kod njega,ako je sve ok,ali sam bila tako srecna kad sam cula degenerativne promene,kao i ona,da nismo ni pitale sto ponovo sledece nedelje,kad je danas sve ok?!
Da li mate neku ideju zasto?
Inace njoj su od novembra prosle godine uradjeni 4 puta snimci pluca,dva standardna CT i jedan MSCT glave sa angiografijom snimci,rentgenski 14 snimaka kostiju skeleta,jedna scintigrafija celog tela,jedna pljuvacnih zlezda,jedna mamografija i sad ovaj scintigram,a sve u cilju nalazenja razloga stlno povisene temperature,opadanja tezine i glavobolja ,cestih tromboflebitisa,...Nadjen je Sjogrenov sindrom,Antifosolipidni sindrom,sumnja na primarnu bilijarnu cirozu,operisana joj je potpuno stitna zlezda(papilarni karcinom,samo u cauri),nadjena je ta aneurizmaticno prosirena bazilarna arterija,PSVT resena ablacijom.
Interesuje me da li je ova doza zracenja opasna i kako se moze smanjiti njen uticaj na organizam?
Unapred ponovo hvala!
jecili1978
Stalni član
Stalni  član

Post od jecili1978 »

To su zaista velike doze zracenja koje je Vasa kuma primila,da ne kazem ogromne.
Najvece doze zracenja se primaju na CT-u,jedan CT pregled je pandan 100-200 standardnih grafija u zavisnosti koji CT pregled je radjen.
Sad izracunajte kada su u pitanju tri CT pregleda od toga jedan multislajsni plus sve grafije plus aplikacija radiofarmaka na scintigrafijama.
Da ste u Americi rakli bi vam da to nema nikakve veze oni na skener salju i za kijavicu,kod nas je ta vrsta dijagnostike u ekspanziji ali imam utisak da kolege ipak vode racuna o tome i da se salje prema indikacijama.
U slucaju Vase kume primarni cilj je bilo utvrditi poreklo simptoma i zato se pribegavalo tolikoj dijagnostici,a po onome sto ste napisali neke stvari su se razresile, sada bi trebalo malo usporiti sa dijagnostickim procedurama koje podrazumevaju upotrebu jonizujuceg zracenja.
Naravno postoje pacijenti koji su primili mnogo vece doze zracenja,narociti kada se npr. maligna bolest prati CTom, sto ponekad znaci CT kontrole na sest meseci, sto svakako nece biti slucaj sa Vasom kumom.
Sto se uticaja zracenja na organizam tice to se ne moze promeniti,ona je ozracena i to nije reverzibilan proces, bitno je ne izlagati se ponovo tako cesto ukoliko nema potrebe.
Pozdrav.
rubeola
Novi član
Novi član

Post od rubeola »

Mnogo Vam hvala na odgovoru!Vi ste divni!
Malo me brine to sto je neurolog rekao da dodje ponovo sledeceg utorka,ali valjda ne bi bio neodgovoran da kaze degenerativno ako nije siguran...
Inace kumi su trazili da uradi i panangiografiju da bi se utvrdila neka upala krvnih sudova koja je kao moguca kod nje,ima trnjenje u nogama i neki livedo retikularis?!(Valjda sam to dobro napisala)Prsti na nogama su joj cas crveni,a cas plavi,a onda normalne boje...Nekada je bole noge,a cesto ima i neke povrede,od zulja nastane rana,pa dugo ne zaraste...
To se radi samo na MSCT na Bezanijskoj kosi koliko sam uspela da shvatim.Lakar tvrdi da se tu vide i kapilari,ali ipak 3000 snimaka..
Ono sto me zanima,je da li se na magnetnoj rezonanci moze uraditi takva kvalitetna angiografija da je ne bi zracili ponovo,a utvrdili sta joj je.Neka uradi i privatno,ali vec da se izbegne to silno zracenje!!!
Dali ste culi koja je razlika u kvalitetu narocito u odnosu na krvne sudove nogu?
Opet unapred hvala!
jecili1978
Stalni član
Stalni  član

Post od jecili1978 »

U literaturi se spominje MRA angiografija sa gandolinijumom kao kontrastom, metoda koja je u povoju u Americi sto znaci da smo mi daleko od nje.
Nemam informaciju da li se u nasoj zemlji neko bavi MRA angiografijom,a kamoli panangiografijom ali mislim da nasa aparatura koji posedujemo na institutima nema tu senzitivnost za tu vrstu pregleda i zato se salje na MDCT.
Naravno vi se jos raspitajte u referentim centrima da li neko radi tu vrstu pregleda.
Ono sto je glavni problem danasnje medicine je ogroman raskorak dijagnostike u odnosu na terapiju,sto ce biti slucaj i kod vase kume,zavrsice se sve te dijagnosticke procedure i donece se neka dijagnoza i to ce otprilike biti to jer niko nece imati odgovor sta dalje, kako to leciti ili ce u najgorem slucaju zavrsiti na gomili kortikosteroida jer je to jedini odgovor na autoimuna oboljenja.
rubeola
Novi član
Novi član

Post od rubeola »

Opet mnogo hvala!
Mislim da ste potpuno u pravu,jer meni veci deo ovih ispitivanja na njoj deluje kao priprema za naucni rad njenog reumatologa...,ali..ne dobi jos terapiju...,a ne vidim nikakve efekte ovolikih ispitivanja sem velike verovatnoce da dobije rak. :-?
koliko sam shvatila sve te bolesti lece se kortikosteroidima,resochinom i imunosupresivima...Logicno pitanje je bilo,zasto dodatna ispitivanja kad ne moze biti gresaka u terapiji...?
Odgovor je bio doslovce...Sta se to Vas tice?!,Kao da se ne radi o njoj...
Valjda znaju sta rade...
Da su svi kao neurolog,do sada bar se pokazao fantasticno i hirurg sa Onkoloskog...,ali...
Nadam se da ce uskoro biti bolje!
Pozdravljam Vas i jos jednom mooogo Vam hvala!
Odgovori