Jako čudan problem (molim za pomoć ili savjet)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Sinisa_tr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 03, 2013 12:20 am

Jako čudan problem (molim za pomoć ili savjet)

Post od Sinisa_tr »

Veliki pozdrav svim članovima foruma iz Bosne. :)

Naime, problem koji sam doživio, sada već prije 4 mjeseca, okrenuo mi je život na način koji prije nisam poznavao. Pri posjeti zubaru, osjetio sam kratku nemoć na samoj stolici (u trajanju 30-ak sekundi) - kao da je nešto proletilo kroz mene. Odma da napomenem, imao sam dugo godina veliki strah od zubara, tako da je svaka posjeta za mene bila čista borba s potiskivanjem samog straha. No da ne duljim, došao sam kući, otišao u toalet, gdje sam doživio iznenadnu nemoć i to na način da sam osjetio nalet topline, lupanje srca i dosta brz puls, popračen s blagom mučninom i vrtoglavicom. Brže bolje sam otišao u krevet, smirio se, tako da je sve to brzo i prošlo (trajalo je nekih par minuta). Kako nikad' ništa slično nisam doživio, zabrinulo me, pogotovo ako se uzme u obzir da sam poslije "napada" imao smjenu toplote, hladnoće po tijelu i izrazito hladne ruke i stopala. Ujutru sam se osjećao dosta bolje, ali i jako izmoren/umoran.

Nakon par dana, isto sam doživio (iznenada) u gradu za vrijeme šetnje. Kao i u prvom slučaju, prošlo je čim sam legao i smirio se. Kako su se "napadi" desili još par puta u intervalima, posjetio sam doktora, nakon čega sam upučen na vađenje nalaza krvi i urina. Pored toga, mjeren mi je tlak, provjeravao mi je nešto stomak, te zakazao novi pregled za tri dana. Kako su mi nalazi svi bili uredu, propisao mi je Ranital da pijem i zakazao novi pregled za tri dana. Ranital mi je propisan, s obzirom da se u međuvremenu pojavilo čudno "brujanje u stomaku i to izraženo u lijevom ili desnom predjelu stomaka (ovisno, kako kada). Treća posjeta me i zabrinula, jer sam poslan na EKG, kada je zabiljaženo lupanje srca. Tom prilikom, propisan mi je Atenolol od 50mg i to jedna četvrtina ujutru i navečer i novi pregled za tri dana. Četvrti pregled je bio sasvim uredu, valjda sam se prvi put prepao zbog svega, tako da je čak i EKG bio odličan. Rečeno mi je da prestanem piti Atenolol, a Ranital da pije po potrebi.

Vremenom, "napadi" su nestali, ali je ostala čudna buka u stomaku izražena ujutru (kada se probudim i dok ležim na leđima), ali i često preko dana. Zanimljivo je i to da bi buka nestala kada bi legao na stomak. Pored toga, pojavilo mi se i povremeno zujanje u ušima i vrtoglavica, u vidu ljuljanja pri hodu - kao na brodu. Nerijetko mi se znalo dogoditi da na trenutak osjetim zbunjenost i nemoć pri koncentraciji, ali sve bi trajalo jako kratko.

Danas je većina simptoma dosta ublažena, ali i dalje prisutna, tipa buke u stomaku (u vidu premještanja ili nekog pražnjenja), povremenog kratkog zujanja u ušima i "ljuljanja" pri hodu i kratke mučnine. Sve je dosta blaže i rijeđe, ali dovoljno prisutno da su mi misli okupirane iz nekog razloga najcrnjim mislima i ako su rezultati svi bili uredu.

Da napomenem, vodim zdrav život (bez alkohola i cigareta), raznoliko se hranim sa zastupljenim voćem i povrćem u prehrani. Visok sam 189cm, 86kg, 25 godina. Stolica mi je većinom redovna, formirana, normalne smeđe boje bez tragova krvi, kao i mokraća, kile ne gubim. U proteklih godinu dana imao sam jako stresno razdoblje, razvod roditelja, tako da ne znam da li je i sve to utjecalo na mene ili umanjena aktivnost i povećano sjedenje za računarom (zbog posla).

Najgore od svega mi je to što nemam podršku od roditelja (misle da umišljam), jer sam do svega opisanog bio izrazito zdrav, posjete ljekara pamtim jedino u mladosti i to zbog gripe (svega par puta). Ono što me zanima je i Vaše mišljenje o svemu ovome - ako je neko kojim slučajem proživio isto. Nakon svih napada, jedno vrijeme čak nisam ni izlazio vani, jer čim bi izašao "čudno bi se osjećao", danas izlazim redovno, ali mi često kroz glavu zna proći sve što mi se desilo i na trenutak osjetim "slabost".

Izvinjavam se zbog opširnog posta, ali drugačije ne znam. :)

Unaprijed veliko HVALA svima.
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 9:08 pm

Re: Jako čudan problem (molim za pomoć ili savjet)

Post od Jelisej »

Rekao bih da si imao napade panike, koji imaju razno-razne efekte koje si opisao a osim toga oni poremete neke od hormona i onda treba vremena da se to sve sredi.
Odgovori