Izlaganje virusu varičele

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
citizen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 17, 2011 3:13 pm

Izlaganje virusu varičele

Post od citizen »

41 mi je godina, a varičele nisam preležao. Jedno veče (5. jun) bio sam u stanu jedne porodice koja ima trogodišnju devojčicu. Kad su mi domaćini, posle petnaestak minuta od mog dolaska, rekli da se tog dana devojčici pojavila na jednom mestu ospa za koju doktor sumnja da je najava varičele, odmah sam napustio stan, uz izvinjenje da varičelu nisam preležao i da ne bih da rizikujem zarazu. Sutradan su mi javili da se devojčica sva osula i da jeste u pitanju varičela.

ELISA test, koji sam uradio trećeg dana posle izlaganja virusu (8. jun), potvrdio je da sam negativan na IgG antitela varičele (IgG=0.51). Tačno sedmog dana od posete toj porodici (12. jun), uveče, osetio sam u jednom trenutku svrab na desnoj podlaktici i primetio jednu sitnu crvenu tačkicu, prečnika oko milimetar, kupolastog oblika. Sutradan ujutro (13. jun) na stomaku sam primetio još 4–5 istih takvih tačkica, od kojih je jedna takođe bila oko milimetar, a ostale sitnije. Tokom popodneva, pored postojećih, primetio sam još dve ili tri tačkice na stomaku, još sitnije, jedva vidljive. Osim one prve na ruci, koja me malo svrbela nekoliko minuta otkako sam je primetio pa zatim prestala, ostale me nisu svrbele. Od tada je prošlo četiri dana (danas je 12. dan od izlaganja virusu), postojeće tačkice se za to vreme nisu menjale (nisu se ni povećavale, ni smanjivale), a nove se nisu pojavljivale. Temperaturu ni u jednom trenutku nisam imao.

E sad, moje pitanje je – s obzirom na to da tokom svoje četiri decenije nisam nikad imao nikakav osip po koži, da li te tačkice mogu imati veze s varičelom? I, ako je odgovor potvrdan, da li je to dobar ili loš znak?

P.S. Ne morate mi ništa pisati o samoj varičeli, jer sam ovih dana guglao kao manijak i snabdeo sam se svim informacijama, tako da sam varičelu apsolvirao – zasad samo teorijski, a nadam se da neću i praktično:) jer sam sasvim svestan koliko bi u ovim godinama bilo opasno dobiti je. Ipak, odgovor na moj konkretan slučaj nisam uspeo da nađem, tako da bi mi taj odgovor bio od velike koristi.
dsavic16
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 11, 2010 5:53 pm

Re: Izlaganje virusu varičele

Post od dsavic16 »

A zašto Vi lepo ne odete kod lekara da on to pogleda?
citizen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 17, 2011 3:13 pm

Post od citizen »

Pogledao je, i rekao da to nisu varičele, jer varičele izgledaju drugačije. Nema ideju šta je, rekao mi je da sačekam da vidim kako će se razvijati.
To je bilo mišljenje lekara, a pitanje sam postavio ovde jer sam želeo da čujem i mišljenje drugih.
Opet kažem, vrlo mi je sumnjivo da nikad u životu nisam imao osip, a osip mi se javi baš sada kad iščekujem varičelu.
dsavic16
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 11, 2010 5:53 pm

Post od dsavic16 »

Pa ni meni po Vašem opisu baš i ne liči na varičelu. Možda je osip nastao na nervnoj bazi, jer ste očekivali varičelu?
Odgovori