Postovani Dr Ivica,
(Znam da se ne preporucuje direktno obracanje, ali ovo je samo za Vas)
Vas citat me upucuje Vama za konsultaciju:
"Polimorfizam + Paroksizam + Prolaps = 3P anksiozno-depresivnog sindroma (ovo cu da objavim kao rad uskoro i da patentiram kao moj naziv za klinicki sindrom prolapsa i neuroze naslednih na istom genu "
Rado bih Vas posetila za pregled i konsultaciju, ali posto smo geografski zaista daleko , zamolola bih Vas ukoliko imate vremena bar za savet.
(Na forumu sam primetila da se vise od svih trudite odgovoriti i dati medicinski ili dr. savet)
Ja imam 34 i majka sam dvoje dece. Moja dijagnoza:mitralni prolaps, hipersenzitivnost i anksioznost , a panicne napade sam savladala pre jedno 5 godina , a dobila sam ih pre deset kad je i utvrdjen prolaps.Sve bi se brze resilo za mene da je bilo malo informiranijih doktora poput vas.
Znaci re deset godina , kardiolog mi je objasnio da mi je srce ok i da po potrebi mogu uzimati Demetrin kad imam potrebi. Pet godina sam se mucila i mislila sam da je problem u mojoj glavi, dok se nisam potrudila da sama nadjem objasnjenje. Nasla sam ga , i savladala sam panicne napade. Nakon poroda ,nakon stresa ili bolesti opet imam probleme sa anksioznoscu, vrtoglavice ali a vremenom prodje.
Problem je sada moja mama. To sam nasledila od nje , ona je imala iste probleme u mladosti , a sada u menopauzi su izrazenije- vrtoglavice , varijabilnost pritiska , opsta slabost . Sva ispitivanja su ok,konsultirali smo se sa specijalisima , ali nikako da dobije adekvatnu terapiju.( pije Enap svaki dan i Demetrin po potrebi, Lasix kad ja veoma visok pritisak)Pritisak je ipak "neposlusan" Tu treba uticati na autonomni nervi sistem i pokusati to dovesti u neku ramnotezu
Znaci, moje pitanje bi bilo:
Dali treba ukljuciti dugotrajniju terapiju sedativima(ona ima averziju na sedative i pije ih po potrebi, tu mora da je greska) a verovatno i treba naci neki blazi sedativ koji ne izaziva pospanost i slabost.Mozete li nam preporuciti nesto sto se dobro podnosi(verovatno imate iskustva sa hipersenzitivnost u vezi prolapsa) ili eventualno da nam date bilo kakav savet buduci da je ovo polje Vaseg interesa....
Unapred zahvalna ANJA
Za Dr ivicu
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Pozdrav.
Niste napisalo koliko je stara Vasa majka, pa ne mogu da kazem koja bi terapija bila pogodnija - sedativna ili neurolepticka, ili sedativi sa antidepresivima. Pritisak se mora korigovati i to bi trebalo da bude lako, pod uslovom da se terapija uzima redovno. Za starije osobe dajemo Largactil 2x25mg, jer smanjuje senilne sindrome (taozvani MOPS, mozdani organski psiho sindrom). Mladjim zenama u menopauzi dajemo sedative kao sto je Bromazepam, Lorazepam, Demetrin, ponekad Eglonil (Sulpirid), oni stabilizuju delom i vegetativni nervni sistem. Kod simptoma depresije, ili, preciznije, INVOLUTIVNE MELANHOLIJE, ukljucujemo i antidepresive, kao sto je Flunirin. Sve zavisi od godina, tenzije, duzine menopauze, psihickih tegoba i dosadasnje terapije.
Pozdrav.
Niste napisalo koliko je stara Vasa majka, pa ne mogu da kazem koja bi terapija bila pogodnija - sedativna ili neurolepticka, ili sedativi sa antidepresivima. Pritisak se mora korigovati i to bi trebalo da bude lako, pod uslovom da se terapija uzima redovno. Za starije osobe dajemo Largactil 2x25mg, jer smanjuje senilne sindrome (taozvani MOPS, mozdani organski psiho sindrom). Mladjim zenama u menopauzi dajemo sedative kao sto je Bromazepam, Lorazepam, Demetrin, ponekad Eglonil (Sulpirid), oni stabilizuju delom i vegetativni nervni sistem. Kod simptoma depresije, ili, preciznije, INVOLUTIVNE MELANHOLIJE, ukljucujemo i antidepresive, kao sto je Flunirin. Sve zavisi od godina, tenzije, duzine menopauze, psihickih tegoba i dosadasnje terapije.
Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.