suprug(36) i ja(34) vec godinu dana pokusavamo da osnujemo porodicu. Prosle godine nakon prvog pokusaja ostala sam u drugom stanju i posle samo 7nedelja desio mi se spontani pobacaj. Nakon toga smo pokusavali, ali bezuspesno. Meni je konstatovan blagi PCO. Suprug je vise puta radio spermogram i spermokulturu, nakon cega je kontstatovano da ima mali broj progresivnih spermatozoida i predlozen nam je IVF. Nakon dvomesecne terapije hormonima, najpre sa 0,2 mg suprefakt, a nakon II ciklusa od drugog dana je otpocela terapija:
-II dan 2 gonala i 0,2mg suprefact
-IIIdan 2 gonala i 0,2mg suprefact
-IV dan 2 gonala i 0,2mg suprefact
-Vdan 2 gonala i 0,2mg suprefact
-VIdan 2 gonala i 0,2mg suprefact
-VII dan nakon izvadjenog estradiola (509), data su mi 2menopura i 0,2suprefact, radjen ultrazvuk
-VIIIdan estradiol(1500) 3menopura i 0,2suprefact,radjen ultrazvuk
-IXdan estradiol(???)3menopura i 0,1uprefact, radjen ultrazvuk
-Xdan estradiol(2470)3menopura i 0,2suprefact, radjen ultrazvuk
-XIdan estradiol(3800)3menopura i 0,2suprefact
-XIIdan estradiol(4500)3menopura i 0,2suprefact, uvece primljen 10000IJ pregnil
-XIIIdan pauza
-XIV dan izvadjene IV celije visokog kvaliteta, dat 10000IJ pregnil,terapija
3X1 utrogestan
-XVIIdan uradjen transfer 3 embriona.
Preporucena terapija:3X1utrogestan i XIX dan 1500IJ pregnil, XXIIIdan 1500IJ pregnil, XXVIIdan 1500IJ pregnil.
Beta HCG uradjena XI dan od transfera, odnosno XXVIII dan ciklusa i vrednost je bila 70,03. Ponovljena beta HCG XIVdan od transfera je pala na 19,02 i receno mi je da se plod prvo primio, a zatim da nije.
Suprug je ponovo uradio spermogram i spermokulturu i rezultati su sledeci:
-volumen 3,2
-viskoznost -glutinira
-ikvefakcija-do 30min
-ph 8,0
HOS Test:70%(+)
30%(-)
-Ukupan broj spermatozoida:25 mil/ml
-Broj pokretnih spermatozoida:20mil/ml
-Pokretljivost stepen:3)7,3mil/ml
2)6,7mil/ml
1)6,0mil/ml
NALAZ U PRIPREMLJENOM UZORKU ZA INSEMINACIJU
(metodom"swim up", psle 45min."in vitro")
Broj progresivnih spermatozoida:6mil/ml, pokretljivost stepena 3)6mil/ml.
Nadjene su retke protozoe, ali kada je uradjena spermokultura nalaz je negativan. Receno nam je da spermatozoidi brzo umiru i da je potrebno da ponovimo postupak IVF. Druga lekarka sa te klinike nam je preporucila da napravimo pauzu od 3meseca i da jeto razlog spontanog pobacaja i neuspeha postupka IVF. Napominjem da suprug vec V mesecipije PROXEED i da zajedno pijemo vitamin C1000mg sa produzenim dejstvom, 2X1tableta complex vitamina B, vitamin E 1X400IU.
Da li je resenje ponovljeni pstupak IVF, ili da li postoji neki preparat(lek) koji sprecava brzo umiranje spermatozoida? Sta dalje, potpuno smo zbunjeni? Unapred hvala na odgovoru.
IVF
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99