Pozdrav,
Pre šest meseci sam, u tuči, zadobio povredu ruke. U bilnici su mi snimili šaku i uvili zavojem rekavši da ništa nije slomljeno. Međutim, mene je ruka bolela isto i nakon tri meseca. Nisam mogao da uvrćem ruku, podižem teške stvari, nosim kese, odupirem se kad ustajem itd... tada sam otkrio da kad pritisnem negde oko zgloba, bol na kratko nestane. Mislio sam da mi iskače zglob iz ležišta pa ga ja tim pritiskom vraćam na mesto. Otišao sam, ponovo, kod istog lekara i objasnio mu šta se dešava. Rekao mi je da se to rešava operacijom i da bih trebao da nosim ortozu. Ja sam nabavio neku ortozu, koja mi je donekle pomogla, ali sam imao iste probleme. Preko druga sam otišao kod nekog nemačkog lekara, koji je kratko boravio u Beogradu, koji je pogledao rentgen i šaku, i rekao da mi je karpalni ligament istegnut i da je iscurela neka tečnost iz njega i da mi je zbog toga ruka blago otečena. Dao je predlog da nosim ortozu, koja će biti pravljena po meri moje ruke i koja će biti rigidnija od one koju sam već nosio, i da bi najviše za tri meseca ruka trebalo da se oporavi. Rekao je i da radim vežbe kako ne bih izgubio određene pokrete šake (gore-dole i levo-desno) do granice bola. Jedna ortoza je napravljena, ali nije dovoljno bila čvrsta pa sad čekam drugu. Bol i osećaj u ruci su isti kao pre mesec dana. Za koji dan će biti šest meseci, a ja ne vidim napredak. Pre nedelju dana mi je utrnuo i vrh malog prsta, ali svakim danom više popušta pa nisam siguran da li je to zbog karpalnog tunela (svašta sam čitao na netu) ili sam samo nezgodno spavao sa ortozom na ruci. Isto se desilo pre par nedelja i nakon tri-četiri dana je prošlo. Interesuje me da li nošenje ortoze može stvarno da mi pomogne ili je potreban neki hirurški zahvat da spasim šaku? Izvinjavam se zbog opširnosti, ali možda neka informacija bude ključna i pomogne u rešavanju mog problema. Unapred zahvalan.
Istegnut karpalni ligament
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99