Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Lice ce ti se vratiti na normalu (ako mislis na oblik 'punog meseca', e, to ce nestati sasvim, samo se ne secam kada).
Ako to se ten pokvario (pojava akni) - i to ce se po prestanku uzimanja kortikosteroida vratiti na normalu (ne secam se tacno kada).
Sto se tice drugih nuspojava koje su ozbiljnije, e to ne znam. Sto se tice zeluca, tu se obicno daje Ranisan kao zastita (u toku uzimanja kortikosteroida)- mada to nije radjeno pre 30tak godina.
Tako da ne treba da brines vec je potrebno samo strpljenje.
puno te pozdravljam
Pa mislim da to zavisi i od doze. Mene je mucio bol u kostima, i uglavnom sam nabijala za mesec dana po 10 kg. Tako da ga izbegavam kad god mogu i trudim se da od dva zla izaberem manje!
Meni ti je lice jos uvijek nateceno. Isto sam dobila dosta kila a reci mi kad si prestala uzimati ljekove jesu ti prestale nus pojave jesi li smrsavila sto?? KOliko vremenski??
Pa kosti su prestale da me bole. Za kilazu mi je trebalo preko godinu dana da je vratim u normalu! Ja sam doduse pila 50-60mg, pa sam presla posle na 25. To je izuzetno jaka doza, ali kod mene ispod 20 nije reagovalo. Nadam se iskreno da si u grupi ljudi koja je pila do 10mg i da ne moras da ga cesto pijes.
Ai nije bas da sam u toj grupi.Pocela sam da pijem 48 mg! Pa za svaka dva meseca smanjivala do 8 mg. Sada sam na 16. Za 5 dana idem na kontrolu. A reci mi sta ti je sa licem?? Jeli ti se vratilo u normalu? Koliko vremenski? Isto godinu dana ili sta prije?? Meni je jos uvek u obliku punog meseca sad neznam kako je tebi bilo??
Pa nisam imala preterano problema sa licem. Jesam se bila malo zaokruglila ali to nije bilo tako strasno. Mislim da je to otislo vrlo brzo, tako da nemoj da se brines. Kortizon zadrzava vodu u organizmu. Taj problem se relativno brzo resi posto prestanes da ga pijes. Druga je stvar sto se i ugojis od vucjeg apetita. Salo vec mora da se topi na regularan nacin.
Puno ti hvala. Meni se lice bas dosta istaknulo pa me malo zabrinjavalo. Ponekad pmislim da mi se nece nikad ni vratiti. Da jasno da se salo topi regularno idem na razna vježbanja tako da se to sredi uz malo volje... Bas ti hvala lakse je kad ovako s nekim pricas a ne slusati samo obecanja koja su ti ponekad nemoguca.... Zasto si ih ti pila? Jesi pila Medrol ili neki drugi?
PA ja imam Kronovu bolest i kad pocne da besni, jedino je kortizon smiruje. Na zalost kod mene on deluje kao aspirin, dok ga pijem ok je, cim prestanem opet ista prica. Pila sam Prednisolon. Sva sreca sad postoji neki lokalni kortizon koji pijem, posto se rastvara u crevima. Od njega se mnogo manje gojim i sto je najvaznije ne bole me kosti. Ali ga u Srbiji u apotekarskoj prodaji jos uvek nema.
A neznas sta je gore. Svaka bolest je teska na svoj nacin. Ja sam danas digla svoje rezultate i sva sreca su ok! Tako da mislim da ce me ovaj mesec skiniti sa Medrola. Jeli od tog novog leka isto imas nateknuto lice ili je sve normalno?? Jedva cekam da mi se lice vrati.....
PA koliko vidim, nemam promene u licu. Cak nema ni onih napadi gladi. Bila sam se ugojila proslog meseca kilo. To nije strasno. Nadam se da ce tako i ostati !