ishrana
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Re: ishrana
I ja cu se truditi da budem sto kraci: a odakle Vam ideja da je takvoj osobi potrebna bilo kakva posebna dijeta?
Sve najbolje!
Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Ni ja,kao i Dr. Ivica nebih preporučila ovakvim bolesnicima neku posebnu ishranu a posebno ne dijetu jer im je potrebna snaga da izdrže sve terapije.
PS:Budite presretni što je karcinom operabilan
!
Pozdrav.
PS:Budite presretni što je karcinom operabilan

Pozdrav.
"Božija volja te nikada neće odvesti tamo gde te Božija Milost neće zaštititi."
hvala vam puno. 

- cikatoma
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 12:04 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja se ne slazem sa misljenjem da ishrana nema uticaj na oporavak. Sasvim suprotno, ona ima VELIKI uticaj na brz i uspesan oporavak posle bilo kakve operacije. Nazalost, savremena medicina pridaje veoma mali znacaj ishrani (kvalitetu i kolicini). Danas se sve sto nadjes na polici u marketu naziva hranom, mada je 75% toga otrov (sve sto je upakovano je otrov jer sadrzi minimum prezervative da bi uopste opstalo na polici, i samim tim nije za ljudsku upotrebu).
No da se vratim na temu. Samo varenje/probava hrane iziskuje potrosnju velike kolicinu energije, a samim tim organizmu preostaje manje energije za sopstveno lecenje. Jer samo je ljudski organizam sposoban da sam sebe izleci ako mu to dozvolimo.
U ovom postoperativnom slucaju bih preporucio hranu koja se lako i brzo vari i iziskuje minimum potrosnje energije. Znaci: tecne supice, corbice, sveze nekuvano voce, povrce, nezasladjeni cajevi. Nista przeno, peceno, preradjeno, slatko. Preporucujem i uzimanje multivitamina, kao i dodatno vitamin A, C, D. Ovaj rezim ishrane se moze primenjivati i do 6 nedelja bez opasnih posledica na zdravlje ( ovo govorim jer ljudi poste samo na vodi 40 dana bez problema).
Takodje dobro zvakati svaki zalogaj, i imati manje a cesce obroke.
Inace, sire gledano, ishrana zdravih i bolesnih se ne bi trebala razlikovati, s tim sto bi zdravi trebali da se prebace na ovaj nacin ishrane, a ne obrnuto.
No da se vratim na temu. Samo varenje/probava hrane iziskuje potrosnju velike kolicinu energije, a samim tim organizmu preostaje manje energije za sopstveno lecenje. Jer samo je ljudski organizam sposoban da sam sebe izleci ako mu to dozvolimo.
U ovom postoperativnom slucaju bih preporucio hranu koja se lako i brzo vari i iziskuje minimum potrosnje energije. Znaci: tecne supice, corbice, sveze nekuvano voce, povrce, nezasladjeni cajevi. Nista przeno, peceno, preradjeno, slatko. Preporucujem i uzimanje multivitamina, kao i dodatno vitamin A, C, D. Ovaj rezim ishrane se moze primenjivati i do 6 nedelja bez opasnih posledica na zdravlje ( ovo govorim jer ljudi poste samo na vodi 40 dana bez problema).
Takodje dobro zvakati svaki zalogaj, i imati manje a cesce obroke.
Inace, sire gledano, ishrana zdravih i bolesnih se ne bi trebala razlikovati, s tim sto bi zdravi trebali da se prebace na ovaj nacin ishrane, a ne obrnuto.
hvala na detaljnom odgovoru.