Poštovani, ja sam Mihailo i imam 61 godinu.
Problem je možda nastao kao posledica podizanja tereta desnom rukom i to pre 20 godina kada sam osetio vrlo rezak kratkotrajan bol na desnoj strani stomaka. Isti bol sam osetio i na levoj strani kada sam, godinu ili dve kasnije, levom rukom digao vrlo težak teret, ali na levoj strani nema tih bolova.
Na desnoj strani često mogu da napipam nekakvu nadutost, koja se može gurati prstima i gnječiti dok se ne smanji. Ponekad nestane, pa se kasnije opet pojavi. Guranjem tj. gnječenjem, dobijam stolicu u kojoj ima komadića hrane pojedene pre tri dana (kada je u pitanju teško svarljiva hrana, kikiriki i sl.) Nakon gnječenja, takođe dobijam napade mokrenja.
Ove konstantne tegobe (više kao uklještenja) na desnoj strani, osećam tek od
2003/04. godine. U junu 2007. sam upućen na pregled debelog creva, tada su mi nađena tri polipa od dva do tri milimetra - kada je konstatovano i da mi je debelo crevo nešto neznatno duže od normalnog.
Nakon tri godine, ponovljeni snimak je pokazao potpuno isto stanje, nikakve lekove nisam uzimao, a nije nikakva dijagnoza uspostavljena pošto sam prekinuo lečenje. Hirurzi sumljaju na kilu, a endokrinolozi na debelo crevo. Da li možda vi imate neki koristan savet?
Unapred hvala.
INICIOZNA KILA ILI TRBUŠNA AORTA?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: INICIOZNA KILA ILI TRBUŠNA AORTA?
Po ovom opisu liči na kilu i to na reponabilnu (sadržaj kilne kese se može vraćati u stomak i verovatno je i deo creva u kilnoj kesi te je varenje otežano dok je ona napolju). Obično nije opasno u kraćem vremenskom periodu, ali može da se iskomplikuje, da crevo ostane uklješteno. Potrebno je da nađete dobrog hirurga koji bi to lepo proverio, nikakvo debelo crevo ne bi smelo da se napivava van stomaka, čak ni preko zdravog (celog) trbušnog zida.Na desnoj strani često mogu da napipam nekakvu nadutost, koja se može gurati prstima i gnječiti dok se ne smanji. Ponekad nestane, pa se kasnije opet pojavi.
Hvala puno,hirurzi mi govore da dodem kada mi iskoci klobuk jer mi je oslabio trbusni misic.Poslednjih desetak dana bas tu gde se zavrsava debelo crevo,gde se i ranije napipavala nadutost koja je nestajala posle potiskivanja prstima,sada nestane ali se posle minut vrati.Smem li i dalje da potiskujem prstima to naduveno mesto.
Da li se iniciozna kila i aorta mogu videti na rendgenu ili ultra zvuku,skeneru,magnetnoj rezonanci.Jos jedno veliko hvala.
Smete da potiskujete sadržaj nazad, ali nežno i polako. Hirurzi neće da operišu kile koje nisu potpuno izašle, jer smatraju da nisu još uvek opasne. Ipak, ako samo deo creva može da izađe napolje, može doći do uklještenja, a onda je operacija hitna. Aorta se može videti na ultrazvuku, za kilu nisam siguran, neka odgovori neko ko se bolje razume.