Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: infektivna mononukleoza
PostPoslato: Čet Maj 26, 2005 10:21 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 21, 2005 2:51 pm
Postovi: 68
Ne znam mnogo informacija o ovoj bolesti ili sta je vec, a mojoj drugarici su je ustanovili pre par dana. Ono sto mogu da vam opisem je da je imala temperaturu nekih 15-tak dana (najpre oko 38.5, zatim je spala na oko 37.5), propisali su joj antibiotike, ali joj nisu nesto mnogo pomogli. Bile su joj otekle linfne zlezde na vratu. Pila je brufen, andol... zbog temperature, ali sa slabim rezultatima. 5 puta je davala krv na analizu u poslednjih 7 dana. Na kraju su ustanovili da se radi o infektivnoj mononukleozi. Rekli su samo mirovanje mesec dana. Ne znam da li je dobila neke lekove koje treba da pije. Danas treba da budu gotovi poslednji rezultati analize krvi. Mnogo mi je zao i od sveg srca zelim da joj pomognem. Osetljiva je i nema bog zna kakav imunitet.

Da li bi neko mogao da mi odgovori sta da se radi u ovom slucaju? :cry:
Molim vas da mi neko da neki savet kako da joj pomognem!
Unapred se zahvaljujem!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 26, 2005 4:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:53 am
Postovi: 22
Lokacija: beograd
I ja sam kada sam imala deset godina imala infektivnu mononukleozu. Sad mi je jako zao sto ne mogu da se setim terapije, ali znam da sam lezala u decjoj bolnici dve nedelje i primala injekcije svaki dan. Tada mi je strasno opao imunitet, pa mi je mama davala sve i svasta za jacanje i mislim da je to i najbitnije. Dakle, sto vise vitamina c, naravno iz voca i povrca, a ne neke tabletice. Moze da koristi i ehinacea kapi, one su jako dobre. Stvarno je jako bitno da obrati paznju na imunitet jer kad sam se ja izlecila, onda su se pojavile druge bolesti ...stalno sam se razboljevala od gripa, a najgore je sto su me napale gljivice (jos uvek ne mogu da se resim toga), tj. pitirijazis verzikolor... ma strasno .. ali, necu da vas plasim jer u stvari i nije nista toliko strasno, ja sam ipak bila klinka.... Samo pozitivne misli i zdrava hrana... :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 27, 2005 9:01 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Postovi: 237
Terapiju je morala dobiti.
Moj prijetelj je prošle godine napokon dokrajčio borbu sa mononukleozom. Kod njega je problem bio u tome što su ga vodali od lekara do lekara i niko se nije setio šta je u pitanju. Kada je dospeo u fazu da leži 18 sati dnevno i da nije u stanju ni da razgovara, jedan kućni prijatelj im je predložio da provere ima li možda mononukleozu. Smešno je da su ga neki lekari čak proglasili folirantom i pored očigledno oteknutih limfnih žlezda ispod jezika i na vratu.
Kasnije je lečen na Institutu za majku i dete, jedna žlezda mu je hirurški izvađena, no danas je zdrav. Možda nešto osetljiviji, no zdrav.
U bolnici je pod relativno strogom kontrolom proveo neke dve nedelje, a kasnije je išao na kontrole.
Osim jačanja imuniteta postoji još jedna bitna stvar: strogo mu je bila zabranjena svaka fizička aktivnost!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 27, 2005 9:04 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 21, 2005 2:51 pm
Postovi: 68
Ena hvala ti sto si se javila, moja drugarica je sada malo bolje, tj. spala joj je temperatura, ali su zlezde na vratu jos uvek vidljive. Nije dobila nikakvu terapiju sem strogog mirovanja mesec dana i lagane ishrane, pa se sada plasi da pije bilo kakve lekove za jacanje imuniteta.
Da li si ti pila te lekove za vreme dok si bila bolesna ili posle toga?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 27, 2005 9:12 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 21, 2005 2:51 pm
Postovi: 68
Hej Neverending, sreca je sto su njoj malo ranije ustanovili da je mononukleoza (nakon 2 nedelje), valjda nije kasno! :roll:
Kako vidim za nju je jedini izlaz strogo mirovanje kad vec nema terapiju. I ja sam malo zbunjena zbog tog lekarskog zakljucka da ne mora da koristi lekove!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 27, 2005 9:17 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Postovi: 237
Nije kasno. Ovaj dečko se vukao mesecima!!!!! po bolnicama i od lekara do lekara, baš smo već počinjali svi da gubimo veru, čak smo i kancer uzeli kao verovatnu dijagnozu.

Što se jačanja imuniteta tiče bojim se da priča o voću i povrću malkice pada u vodu, jer je voće postalo neverovatno siromašno vitaminima, boja i ukus su još kako tako prisutni, no vitamini baš i nisu.
Postoje razne kapi, uglavnom su vitaminske, pa može da koristi nešto takvo kao dodatak ishrani. Mirovanje se podrazumeva.
Super što ima prijateljicu koja brine o njoj ;-)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 27, 2005 9:20 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 21, 2005 2:51 pm
Postovi: 68
A pored svega je jos bolje sto pored njene prijateljice postoje ljudi kojima sam beskrajno zahvalna na savetima i podrsci!
Hvala! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: odgovor
PostPoslato: Pet Maj 27, 2005 4:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:53 am
Postovi: 22
Lokacija: beograd
Dok sam bila u bolnici, secam se da mi je mama donosila limun i pomorandze i kljukala me time, zatim plazma... a kad sam izasla iz bolnice svako jutro sam pila razmuceno jaje i mleko sa medom, i ja sam se relativno brzo izlecila.... od ovoga sto sam ti napisala moze samo da joj bude bolje, ne razumem te lekare... naravno ne treba preterivati u hrani, ali ono sto se pojede mora biti stvarno zdravo. Ja sad pijem ehinacea kapi, svi ih hvale i stvarno su dobre. Preporucuju se cak i deci od 2 godine, pa ne razumem zasto ih ona ne bi pila?!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 28, 2005 2:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 21, 2005 2:51 pm
Postovi: 68
Probacu da je nagovorim... jer je stvarno sumnjicava...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 03, 2005 11:14 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Maj 29, 2005 10:40 pm
Postovi: 2
Marinak hvala na obavestenju za "infektivnu mononukleozu", nova sam ovde pa nisam jos uvek dobro upoznata sa sajtom. Procitala sam ove poruke i zaista su mi od velike koristi. Oblik mononukleoze koji ja imam nije puno uznapredovao (hvala Bogu!) I meni je preporuceno mirovanje, vitamini, laka hrana... Za koji dan ponovo vadim rezultate, valjda ce biti bolji. Osecam se sasvim normalno, bez ikakvih tegoba pa mi je zato vrlo tesko da mirujem, stalno lezim u krevetu. Tesko mi je da poverujem da su rezultati pre nekoliko dana bili toliko lose s obzirom da ne postoje neki vidljivi znaci bolesti. Nadam se da ce tvoja drugarica brzo ozdraviti. Pozdravi je, reci "Pozdravila te koleginica." :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 03, 2005 3:28 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 21, 2005 2:51 pm
Postovi: 68
Smo ti miruj i lezi, sve ce biti uredu. Malo vise optimizma nikada ne skodi! :D
Cuvaj se!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Napada i decu
PostPoslato: Sre Jul 06, 2005 11:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 06, 2005 10:54 pm
Postovi: 2
Lokacija: Beograd
Pre 4 dana cerka mi se vratila sa letovanja sa obdanistem iz Soko Banje.
Vaspitacica je primetila oteklu limfnu zlezdu na levoj strani i odvela je kod pedijatra u banji, koji je konstatovao gnojnu anginu i dao Eritromicin sirup zbog alergije na Penicilin. Dete dodje kuci u 14h i odspava do 18h i kad ustane otekla i desna strana. Odem u Tirsovu,na ORL, i kod infektologa koji odmah preporuci hospitalizaciju u Tirsovoj. Hvala Bogu da su odmah ustanovili o cemu se radi i to samo vizuelnim pregledom. Prvi rezultati krvi su to i potvrdili. Posle 3 dana bolnice pustena je kuci jer je u bolnici bila kao biljka kojoj samo vade krv,nista ne jede( sa obzirom na bolnicku hranu ), i samo place da hoce kuci. Posle razgovora sa Dr. pustena je kuci ali da se svaki dan dovodi na kontrolu i dvodnevno vadjenje krvi. Naravno mirovanje se svodi na to da sme samo do WC i nigde vise i da se nastavi sa Eritromicinom preventivno zbog pada imuniteta i delovanja bakterija. Naravno da je detetu posle dva dana vec bilo bolje i da se temperatura javljala jednom dnevno, prestalo je grlo da je boli i mogla je da jede mnogo lakse. Mirovanje je obavezno zbog uvecanja jetre i slezine i zbog mogucnosti od pucanja istih je zabranjena svaka fizicka aktivnost.
Bolest traje otpirlike 4-8 nedelja, lekova nema osim vitamina i odmora.
Postoji test koji se radi i zove se EPSTAIN test na Mononukleozu.
Postoje razne komplikacije koje mogu da uslede za vreme bolesti ali su sve prolaznog karaktera. Zlezde se povlace i bitni su rezultati BIOHEMIJSKE labaratorije u kojima se vidi rad i velicina jetre i slezine.
Postoji mogucnost reakcije na penicilin i ostale antibiotike u vidu osipa i alergije.Masa DR. pravi gresku na osnovu krvne slike jer nalazi pokazuju i napad bakterije i napad virusa pa se oni odlucuju na lecenje antibioticima koji mogu samo da zamrse stvar. Imajuci srecu da moje dete pogleda 2 Dr. koji imaju iskustva sa ovim virusom sve je za sada ok. naravno ovo je bio sok za mene kao oca deteta koji nikada nisam cuo za ovaj virus ali posle malo raspitivanja , shvatio sam da je ovo bolest osoba sa slabim imunitetom. Vreme inkubacije je od 4-8 nedelja, tako da se tesko ulazi u trag kada je i kako i gde osoba zarazena. Samo da kazem da se virus prenosi pljuvackom i sekretom iz nosa , ali samo u direktnom kontaktu.
Moje dete ima 6 godina i bez obzira sto se ovo zove BOLEST POLJUPCA mislim da je bitan samo imunitet jer mozda je neko i zarazen ali je organizam snazan pa se to ne manifestuje.
Nadam se da sam nekom pomogao ovim malim objasnjenjem i sa zeljama da se svi sto pre oporave pozdrav od JOCEBG011.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 28, 2006 5:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 28, 2006 5:04 pm
Postovi: 2
Bolujem od mononukleoze. Nisam morao ici u bolnicu zbog toga. Jetra i slezena su mi uvecane po 2 cm. Dobro se osecam i nemam tegobe. Cetvrtu nedelju sam kod kuce. Zanima me koliko dugo nakon bolesti je m oguce preneti virus, jer imam devojku :wink: Pa ako neko moze da mi kaze. A zanima me i za aklohol, ako neko zna posto nebi da pitam dr. :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 28, 2006 5:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 28, 2006 5:04 pm
Postovi: 2
jimmy8 je napisao:
Bolujem od mononukleoze. Nisam morao ici u bolnicu zbog toga. Dobro se osecam i nemam tegobe. Cetvrtu nedelju sam kod kuce. Zanima me koliko dugo nakon bolesti je m oguce preneti virus, jer imam devojku :wink: Pa ako neko moze da mi kaze. A zanima me i za aklohol, ako neko zna posto nebi da pitam dr. :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 28, 2006 5:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 2:50 pm
Postovi: 40
Imala sam mononukleozu sa 17 god. Terapija je bila komplex vitamina B, lezanje, i lagana hrana. To je oboljenje jetre, pa prema tome se primenjuje prehrana kao kod zutice. Jetru treba pustiti da se odmori, nikakva teska hrana, alkohol, i ostalno.
I naravno, nikakav fizicki napor.
Zabrana za alkohol, i fizicki napor mi je bila od 6 do 9 meseci.


Zove se bolest poljupca, jer je kapljicna infekcija. Uglavnom se javlja kod dece. Ne znaci to bukvalno poljubac, nego koriscenje iste case, naprimer ( sto deca znaju da rade ), ili jednostavno prijateljsko ljubljenje u obraz. Bilo koja situacija gde moze doci do mesanja pljuvachke ( kapljica ). Bitan faktor za dobijanje mononukleoze je oslabljen imunitet.

U svakom slucaju prodje. Jetra je jako otporna zlezda, sa velikom moci regeneracije. Pa kad joj se malo da oduska ( lakom hranom, i B vitaminima ) ona se oporavi :lol:

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 232 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: