Ileus!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Ileus!

Post od tamaraft »

eh, meni treba pomoc,

znam shta je ileus i kakva je klinichka slika ali interesuje me, vrlo je bitno, da li moze da se tvrdi da je osoba koja je pred samu smrt od jedne vrste ileusa bila pod sepsom?

Tj da li se sepsa celog tela od toksina u organizmu podrazumeva kod nekog od oblika i vrsta ileusa?

Da li postoji nema satnica ili neki period koji se uzima kao siguran dda se sepsa javlja?

Hvala unapred!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Zavisi ako postoji strangulacija ili okluzija pa je kompromitovana cirkulacija u zidu creva to je mehanicki ileus i njegov prirodan tok je perforacija supljeg organa sa bakterijskim peritoneitisom i sepsom.Dok paraliticki i spasticki ileus nisu povezani sa vaskularnom okluzijom vec su neurovegetativni fenomeni.Sto se tice sepse nemaju nikakve satnice vec se dijagnostikuje na osnovu prisustva sledecih parametara pored manifestne infekcije: Tahikardija,tahipneja,povisena-snizena temperatura,leukocitoza-leukopenija u perifernoj krvi uz pojavu preko 10%mladih formi u krvnoj slici
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

hvala za ovo!

da li su takve osobe orijentisane i svesne? kad aje u pitanju mehanichki ileus i perforacija creva uz sepsu?

i josh pitanjce, u toku obdukcije naravno moze se utvrditi definitivan uzrok prekida u pasazi creva ali da li se moze izvrshiti i analiza sadrzaja koji je nadjen u crevima?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

tamaraft napisao:hvala za ovo!

da li su takve osobe orijentisane i svesne? kad aje u pitanju mehanichki ileus i perforacija creva uz sepsu?

i josh pitanjce, u toku obdukcije naravno moze se utvrditi definitivan uzrok prekida u pasazi creva ali da li se moze izvrshiti i analiza sadrzaja koji je nadjen u crevima?
Nisu ni svesne ni orijentisane nego dehidrirane HD dekompenzovane i u prostraciji,sa plasiranim CVK,UK,braunilama na konjskim dozama potentnih antibiotika,inotropnih lekova,uz monitoring pritiska i arterijskog i centralnog,saturacije gasova i diureze obicno operisani i intubirani.
Sto se tice obdukcije tamo mozes da se razmahnes i da utvrdis da li je opstrukciju izazvao tumor,adhezije,bride,volvulus,invaginacija,kompresija vaskularne peteljke i ostalo,a za pacijenta je kasno.
Jel ti studiras medicinu pa te sve ovo interesuje??
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

ja sam samo fizioterapeut kog mnogooooooo toga interesuje :)

medicinu zavrshavam, shto bih ja rekla, vandredno i sama za sebe :)

Znachi osoba pred smrt od mehanichkog ileusa nije svesnaaaaaaaaaa!

Veliko hvala, shto bi rekao Rambo :)
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Naravno da nije svesna,vec je u komi sto zbog hipovolemije ili intoksikacije,bas steta sto nisi upisala nista sarmantnije od zene-hirurga :D .
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

ahhaha a jel se priznaje shto sam secirala bube i ubijala kokoshke sekirom kad sam bila mala? :)

meni je ipak drazi rad sa pacijentima u kinezi sali :)

izvini shto ti srushih san...avaj ...
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Pa priznaju se samo zabe i zecevi kao neka nastava iz fiziologije,bube i kokoske mozda na bioloskom fakultetu.Ah avaj za tebe mozda je kinezi sala dobila ali je zato operaciona sala definitivno izgubila.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

eh sad :oops: josh cesh me naterati da upishem medicinu :)

mada, mlada sam ja josh, mogla bih to da zavrshim do 35te hmmmm
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

a shto se seciranja tiche,
nisam imala bash obre progesore koji bi nam obezbedili zeRcove i golubove ko iz knjiga, sve sam ja to morala sama da ganjam i ubijam i seckam :)

Ziveo 29. novembar! :D
jassmin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 11, 2008 2:02 pm

Post od jassmin »

PorukaPoslao: Uto Mar 25, 2008 6:35 pm Naslov:
Naravno da nije svesna,vec je u komi sto zbog hipovolemije ili intoksikacije,bas steta sto nisi upisala nista sarmantnije od zene-hirurga .

HIRURZI BAŠ NE VOLE ŽENE-HIRURGE!!!! :evil:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

:)

dobro dobro, ne srdite se jedan na drugog!
jassmin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 11, 2008 2:02 pm

Post od jassmin »

Ali ja stvarno nemam ništa protiv žene-hirurga,ako je dovoljno sposobna. :wink:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

jassmin napisao:Ali ja stvarno nemam ništa protiv žene-hirurga,ako je dovoljno sposobna. :wink:
Znam jednu zenu neurohirurga i vise nego sposobna i dupli specijalista ,neuro i plasticar. 8)
borad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 10:48 am

Post od borad »

Imam pitanje:Da li se u Beogradu negde radi perkutana vertebroplastika?
Znam da u Nisu radi Prof.Bogdanovic ,ali Bgd je blizi gradu u kojem zivim.
Ako se takva intervencija radi u Novom Sadu,takodje bi me zanimalo gde,ko,eventualno telefon,mail adresa.
Pozdrav.borad
Odgovori