Evo javljam se opet. Prethodna tema koju sam postavio je : gastroenteroloski problemi. Dijagnostikovan je colitis nonspecificata.
Isao sam kod jednog profesora gastroenterologa.
Rekao mi je da to ustvrai nije pravi kolitis vec IBS. (sindrom iritabilnog kolona) stvarno ne znam vise sta d aradim jer to je jedna od onih koliko ja vidim neizlijecivih ali bezopasnih bolesti koje se razlicito manifestuju kod razlicitih pacijenata sa nekim slicnim simptomoma. I nema pravog objasnjenja kako i zasto. Interesuje me sta da jedem i kako. molio bih za pomoc. Hvala
IBS (sindrom iritabilnog kolona)-Pomoć!
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
IBS
Nazalost neke vece pomoci nema do paziti na ishranu. Postoje i lekovi koji ublazavaju teskoce ali neznam da li isti mogu da se kupe u Srbiji (na primer Zelmac)
Kod IBS se preporucije hrana sa puno fibera (raz,zob) i voce i povrce ali ne treba jesti prevelike kolicine recimo pasulja, graska jer isti izazivaju gasove.
- za dorucak obavezno razane/zobene/ovsene pahuljice
- ne koristiti mleko i mlecne proizvode (nekome pomogne)
- smanjiti upotrebu masnoca u ishrani
- smanjite stres
Nadam se da sam bar malo pomogla.
Kod IBS se preporucije hrana sa puno fibera (raz,zob) i voce i povrce ali ne treba jesti prevelike kolicine recimo pasulja, graska jer isti izazivaju gasove.
- za dorucak obavezno razane/zobene/ovsene pahuljice
- ne koristiti mleko i mlecne proizvode (nekome pomogne)
- smanjiti upotrebu masnoca u ishrani
- smanjite stres
Nadam se da sam bar malo pomogla.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Maj 03, 2010 8:19 pm
Re: IBS (sindrom iritabilnog kolona)-Pomoć!
E ovako, ispricat cu i ja svoj problem kako bih pokusala rijesiti vase probleme
Imam 22 godine,i jako sma zivcana osoba i kako znam za sebe koristim eglonyl protiv nervoze zeludca,medjutim poslije operacije koju sma imala i stresa vezanog za sve to,dobila sam jako teske probavne smetnje.Nemogucnost praznjenja crijeva,pa posto ne znam nista na miran nacin da radim,od naprezanja dobila sam i hemoroide. Kada sam otisla na pretrage, dijagnosticirali su mi sindrom IK. Smijesno,ali bila sma sretna,jer sam mislila da je nesto zlocudno. Za prvu terapiju dobila sam controloc,pilex i mast protiv hemoroida modolex plus.Poslije te terapije napokon sam se mogla isprazniti i osjetiti najvece do tada zadovoljstvo :DI evo,upravo sada sam se vratila,bila sam na kontroli,kazu sve je ok,i dobila sam novu terapiju,ali zbog ruznog rukopisa ne mogu da procitam
Uglavnom,receno mi je da pijem puno caja od nevena,i dobila sam dijetu od koje mi se place. Sve sto sma voljela da jedem mi je zabranjeno,a uvedena hrana koju smislit ne mogu. Iskreno,mislim da je ova nasa bolest u nasim rukama, da se trebamo smiriti. Pa ako neko pronadje nacin,neka bude fin i neka mi javi
SVAKO DORRO VAM ZELIM U NOVOJ GODINI I SABUR NARODE