Hypothyreosis

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Ferrari
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 6:23 pm

Holesterol 10,8 !

Post od Ferrari »

Nisam htio da otvaram novu temu,a ova mi se čini približna mom problemu.

Naime,moja supruga,rođena je 1979.g. i ima slijedeći nalaz Interniste kardiologa:

Žali se subjektivno na osjećaj bržeg zamaranja u naprezanju i bolove u mišićima.Takođe navodi da ima utisak stranog tijela u grlu.Pri uzimanju laboratorijskog nalaza u 12. mjesecu i ponovo sada,nađena je visoka vrijednost holesterola u krvi.Ostali nalazi su u granicama referentnih vrijednosti.Nije pušač,alkohol ne uzima kao ni svinjsko meso i masnu hranu.
Kod pregleda je osrednje osteomuskulne građe,nešto jače uhranjenosti i nešto blijeđe boje kože.Konjuktive su osrednje prokrvljene,tireoidna žljezda je normalne veličine.Auskultatorno je disajni šum normalan.Srčana radnja je pravilna,tonovi su dobro čujni,nema šumova.Trbuh palpatorno mek,u ravni grudnog koša,nije osjetljiv,jetra i slezina se ne palpiraju.
TA: 105/70 mm Hg.
EKG: sinusni ritam,frekvence 72/min. semivertikalna srčana osovina,sa izrazito niskom voltažom u svim povodima.
Laboratorijski nalazi: SE 12, KKS umjerena anemija,Eritrociti 3,77 10 12 /L,Hemoglobin 108 g/L,Hematokrit 314 1/L, Leukociti 4,4 10 9/L ,Trombociti 154 g/L ,Holesterol 10,8 mmol/L, Trigliceridi 1,1 mmol/L,a također su i glugoza,urea,kreatinin,bilirubin,ukupni proteini,AST i ALT u granicama referentnih vrijednosti.Urin bo.

Laboratorijiski nalazi hormona tireoidne žljezde:
TSH:42,747 uIU/MI
T4: 3,42 nmol/L
T3: 0,67 nmol/L

Ehokardiografija:
Lijeva komora je normalnih dimenzija EDD 4,5 ESD 2,9cm,normalne debljine zidova,septum 0,9 zadnji zid 0,8cm ,dobre kontraktilnosti EF oko 60%.Aorta u početnom dijelu 3,0 lijeva pretkomora 3,5cm.Nalaz na valvulama u fiziološkim granicama.Izliv oko cijelog srca do 4mmm.

Nalaz Interniste Endokrinologa:
Dg:Hypothyreosis

U ponedjeljak imamo zakazan ultrazvuk štitaste žljezde.

Molim za vaše cijenjeno mišljenje i možda preporuku terapije :)
Unaprijed zahvalan.

pozdrav
Ferrari
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 6:23 pm

Nalaz radiologa

Post od Ferrari »

Hvala @adminu na pozitivnoj reakciji 8)

Što se tiče supruginog ultrazvuka,ljekar radiolog se složio sa dijagnozom i naglasio tipično "šarenilo" same žljezde.

E sada,izvinućete me,ali se ne mogu osloboditi ovog pitanja:,da li se ova disfunkcija tiroidne žljezde može nakon tretmana lijekovima,vratiti u normalno stanje.Srpski rečeno,da li postoji mogućnost njenog normalnog lučenja nakon izvjesnog vremenskog perioda,ili nam ostaje utjeha u lijekovima do kraja zemaljskog života ?

Hvala i pozdrav ;)
Odgovori