Hronični umor.

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Povremen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 28, 2012 5:58 am

Hronični umor.

Post od Povremen »

Od hroničnog umora ja već neko vreme patim, on se ogleda u stalnom umoru stalno zevanje , stalno mi se spava ,lenjost, nevoljnost,mrzovolja, nedostatak fizičke kondicije slabost nedostatak fizičke snage i izdržljivosti za rekreaciju i uopšte neki fizički rad, kada radim nešto ili treniram uvek se osećam iscrpljeno i samo mi se spava, zatim zevanje.Pokušao sam da ignorišem ovaj poremećaj ali bez uspeha takođe i da se više bavim fizičkim aktivnostima ali opet bezuspešno.Verovatno ovo ima nekakve veze sa ankcioznošću , ali ja nemeam napade panika, niti mi ruke drhte,glava puca ni velikog pritiska, kada bilo šta radim jednostavno sam opuštena osoba i nedam da me ovaj poremećaj pokori,optimista sam da ću se osloboditi ovoga od čega patim jer verujem u sebe.
NAPOMENA: Zamolio bih one koji će odgovoriti na moj post da odgovore opširnije naravno oni koji se razumeju u ovo što sam napisao, kao i da ostave neki koristan savet i svoje mišljenje meni na razmatranje laki odgovori (npr:samo "poseti svog lekara u DZ") neće mi biti od nikakve koristi, ni pomoći zato molim one koji su nestručni da ne odgovaraju na moj post.Hvala unapred.
IvanaNS
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 04, 2011 12:12 am

Re: Hronični umor.

Post od IvanaNS »

Ne mogu da ti opsirnije odgovorim ,ali nemas simptome ankMoze biti da je neka depresija ,poseti svakako neuropsihijatra,a vrlo moguce je da imas neki virus ,adeno,koksaki....Mada postoji i dijagnoza sindrom hronicnog umora...Ne znam bas da li sam ti pomogla ali moj savet ti je da izvadis krvnu sliku i trazis uput za neuropsihijatra pa ces videti sta ces dalje.Svako dobro i javii kako si.
Povremen
Novi član
Novi član

Post od Povremen »

Kod doktora specijaliste tj neuropsihijatra ću svakako ići ali mi je termin zakazan tek za dvadesetak dana, i pre toga želim da znam nešto više o ovom poremećaju od kog patim, takođe mogu reći da kada govorim o njegovom nastanku kod mene, spomenuću i radikalne promene navika što nisam u prvom komentaru stavio, krvnu sliku ću svakako raditi kao i ostala testiranja pa se iskreno nadam da ću videti šta je trunka u svemu tome.Mislim da nije depresija već samo poremećaj ali sa nekim elementima depresije:
Kako prepoznati depresiju, Evo jedan deo o njoj simptomi i znaci depresije:

Različiti ljudi depresiju doživljavaju različito, ali ipak se mogu izdvojiti simptomi koji su karakteristični. Depresija je bolest raspoloženja koja zahvata i telo i misli. Najlakše je prepoznati depresiju kroz osnovne simptome, a značajno je napomenuti da je potrebno da simptomi traju najmanje 2 nedelje ili duže.Treba napomenuti, da depresija može biti blaga, umerena, teška i teška sa psihotičnim elementima. Osnovnu simptomatologiju čine:

· Gotovo obavezni simptom je nedostatak životne radosti ili barem smanjenje uživanja u mnogim aktivnostima u odnosu na period pre pojave bolesti;(Kada radim nešto radim ga sa zadovoljstvom, i iz koristi dali samo za sebe ili za druge ili za sebe i druge to je nevažno)
· Osećaj tuge ili žalosti. Osoba se nekada oseća vise praznom nego tužnom, ili navodi da je istovremeno i tužna i prazna;(Krizu identiteta svako bar jedanput doživi, i to je normalna pojava pogotovo za ove prostore, gde je drastično smanjen životni standard građana)
· Bezvoljnost, kao gubitak interesa za hobije i sve drugo u čemu je bolesnik ranije uživao(Nemam volje za nešto nekad ali idem kada hoću to i mogu)
· Niska energija i brzo umaranje;(Ovo me zahvata)
· Strah se javlja kod mnogih, najčešće vezan uz misli kako će se nešto loše da se dogodi;(Nemam ovakvih misli)
· Smanjenje sna, najčešće kao nesanica i rano buđenje, ali i kao pojačana potreba za snom;
· Razmišljanje o samoubistvu i smrti uopšte;(O ovome nikada! nisam razmišljao ,ja volim svoj život i nisam očajnik.)
· Teškoće u donošenju odluka;(Uopšte nemam nikakvih poteškoća u donošenju odluka)
· Oštećena koncentarcija i pažnja;(Ovo mi se ne dešava osim kada se smorim od nečega...)
· Smanjeno samopouzdanje i samopoštovanje;(Uvek sam samopouzdan )
· Osećaj krivice, bezvrednosti i bespomoćnosti;(ovo nikada! jer nisam pesimista)
· Stalne fizičke smetnje kao glavobolja, probadanja, vrtoglavica, hronični bolovi, usporenost u kretanju;(Ovoga kod mene nema!)
· Razdražljivost;(Ovoga nema )
· Nemogućnost opuštanja;(Tu i tamo)
· Gubitak ili povećanje telesne mase.(MEtabolizam je kod mene sasvim dobar, i kontrolisan)

Mislim da nije baš depresija, ali biće da je nekakav virus izazvan radikalnim promenama životnih navika, što se baš uklapa u vezi sa ovim.Još ću da kažem i to da nemam nikakve panike niti da ikad paničim opuštena sam osoba.
Povremen
Novi član
Novi član

Post od Povremen »

Još treba da se utvrdi o čemu se radi obavestiću o tome ovde na ovoj mojoj temi , i šta je lek za to, kasnije kada budem izlečen od umora,ove stvari od koje patim imaću koristi od toga , planiram da napravim i sajt posvećen ovoj priči(kao što su to neki ljudi uradili) , kako bih pomogao ljudima koje muči ista nevolja, ali samo kada se ja izvučem, jer uspeću verujem u sebe da ću se izlečiti! :D 8)

Slika
Korisnikov avatar
Različak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 22, 2011 6:26 pm

Post od Različak »

prepoznah sebe u tvom prvom postu :x
ne znam ima li to veze s godinama,ali tek da napomenem da sam u drugoj polovini zivota...od nedavno ojacano uzimam vitamine (omega3),neke ruzne navike se trudim da izbacim iz svoje svakodnevice...trudim se da vise setam,bicikl sam spremila i samo jos malo da otopli krecem sa motanjem iste.
osecam se nesto vise poletnom od kada ovo primenjujem i o onome sto planiram..
to je moj slucaj :P
Povremen
Novi član
Novi član

Post od Povremen »

Tu bih dodao da sam i ja takože težio i još težim zdravoj ishrani koja sadrži voće,povrće, jednom rečju vitamine,minerale kalcijume i ostale sastojke važne za zdravlje, umesto u gradu bio sam u selu gde nema ni TV-a ni kompjutera a vazduh je čistiji, i samim tim kad je selo u pitanju ima da se radi onda, rano leže i rano ustaje.Ali ovo mi nije pomoglo jer sam smatrao da dve nedelje moga boravka u jednom takvom svežijem okruženju nije dovoljno, ali sredstava za veći boravak nisam imao, razmišljao sam dali da odem negde u neku rehabilitacionu banju ali opet sumnjam da bih uklonio ovaj poremećaj kod mene a kao druga stvar ja i nisam finansijksi jak da bih boravio u nekoj banji, ali i kada bih boravio opet to nebi bilo dovoljno po mom mišljenju jer smatram da kombinovane aktivnosti poput uzimanja lekovitih supstanci, konzumiranje svežeg voća i povrća gvožđa , i ostalih minerala, uz dnevno šetanje(po mogućstvu na planini) , vožnja biciklom pa i trčanje, bavljenje fitnesom,pridržavanje načelima zdravog života i sve to uz redovne konsultacije sa specijalistom mogu doprineti nekom pomaku.Ono što je najgore šta može biti to je da se na ovaj problem gleda sasvim površno i ne čini ništa, baš kao što sam i ja to činio ali mnogo sam pogrešio zbog toga, samo se treba obratiti lekaru i specijalisti za to bez mrzovolje i ostalog.Kao što je i poznato u ovom slučaju naša volja se pretvara u mrzovolju otežavajući faktori tome mogu da budu sve one aktuvnosti od kojih pak i nemamo neku korist ili samo tapkamo u mestu, zato je i onaj dašak VOLJE koji imamo ili koji možemo da sakupimo sasvim dovoljan da se obratimo medicinskom licu i posavetujemo se sa njime kako bi naš problem bio rešen, i kako bismo nastavili da živimo normalnim životom koji smo imali pre nego što nas je ovo loše snašlo.
Odgovori