Molim vas za komentar, znam da imam kilu na jednjaku, ali, da li je to hiatus hernia, ili neka druga hernia, ili reflux, ili šta? Zbunjena sam.
Radila sam gastroskopiju. Probleme imam unazad 8 god, a imam 23god. Ne pijem, ne pušim.
simptomi: osećaj kiseline u ustima, retko gorušica, često podrigivanje, neprijatan zadah (što mi najviše smeta!), osećaj težine u grudima kao da je zastao zalogaj ili osećaj kao neke rupe na tom mestu, gladi , puno pljuvačke u ustima, povremeno mi krče creva kao luda, povremena mučnina.
Ponekad mi se desi da mi se kroz usta vrati mali beli komadić koji grozno miriše (ali sve ređe).
Imam i blaži meteorizam.
Gastroenteroolog je napisao:
dijagnoza:GFRB (šta je to?????)
Nemam Heliko pilori bakteriju.
Gastritis prvog stepena. Blaga upala jednjaka.
Ne pomažu mi Nexium, Lesux.
Motilijum mi pomaže, mada ne apsolutno, i dalje osećam da nije sve u redu, ali mi reguliše dovoljno da se osećam koliko toliko normalno. Pijem ga trenutno 2x dnevno. Ako krenem da ga pijem 1x, dobro mi je dve nedelje, a onda mi se sve vrati. I treba da pijem onda 3 nedelje 2x dnevno da bi mi se stanje opet popravilo.
Motilijum pijem oko 3 meseca.
Pitala bih:
1) Da li se ovo uopšte može izlečiti, ili treba da pijem lek celog života?
2) Motilijum nije registrovan kod nas. Trenutno sam ostala bez njega, nekoliko apoteka koje su ga držale više ga ne drže, i kažu da ga neće biti.
Zašto naša zemlja ne uvozi ovaj lek, zašto nije registrovan? I kome se treba obratiti da se registruje?
Ogorčena sam, da li treba da ga nabavljam preko druge države, a ZAŠTO??!
3)Zar zaista ne postoji još neki lek za moje stanje? Operacija? Biorezonantna terapija?
4) Da li to što mi je teško da se izlečim ima veze sa tim što sam 8god bila bez lekova? (za to vreme u nekim periodima mi je bilo loše, a u nekim normalno.)
Volela bih da čujem i ako imate da kažete još nešto o mom slučaju. Sve mi znači. Hvala!!
hronični problemi s jednjakom
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
GERB je gastroezofagealni refluks, vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak usled slabosti donjeg ezogafealnog (jednjačkog) sfintera.
Leči se antacidima, H2 antagonitima, blokatorima protonske pumpe i prokineticima.
Nexium koji koristite je blokator protonske pumpe, postoje i drugi blokatori protonske pumpe koji se koriste npr. Controloc
Motilium koji takodje koristite je prokinetik, kao što je to i Cisap npr. Da li ste probali njega da koristite?
Lesux koji ste pili je preparat bizmuta i daje se kao terapija u eradikaciji Helicobacter pylori zajedno sa blokatorima protonske pumpe i antibioticima, i to u slučaju rezistencije na eradikacionu terapiju Helicobacter pylori (mislim da se nekad koristio kao jedini lek u svrhu eradikacije)
Dugotrajna medikamentna terapija naročito blokatorima protonske pumpe se baš i ne preporučuje.
Uz medikamente se treba pridržavati i higijensko-dijetetskog režima. Uzimajte manje i češće obroke, hrana ne bi trebalo da bude masna i mnogo začinjena, izbegavajte kafu, pepermint (pretpostajam da ste već sami otkrili koja vam hrana prija,a koja ne), unosite dovoljno tečnosti, nemojte da ležete bar 2 sata posle jela, spavajte sa podignutim uzglavljem...
Operacija kao opcija postoji, i predlaže se mladjim pacijentima kod kojih postoji stalna potreba za medikamentima, to je tzv. fundoplikacija po Nissenu kojom se ojačava donji ezofagealni sfinkter i sprečava refluks tj. vraćanje želudačnog sadržaja. Tokom operacije se želudac (tj. njegov fundus) malo zarotira oko donjeg kraja jednjaka. Ova operacija kao i svaka druga nosi rizik u smislu komplikacija i posledica, u odredjenom procentu slučajeva javlja se nakon operacije osećaj nadutosti želuca i slične dispeptične tegobe. Takodje postoje i endoskopske operacije tokom kojih se deluje direktno na sam mišić donjeg ezofagealnog sfiktera, ali to je tek u povoju i verujem da će vas gastroenterolog znati mnogo više da vam kaže o tome.
Leči se antacidima, H2 antagonitima, blokatorima protonske pumpe i prokineticima.
Nexium koji koristite je blokator protonske pumpe, postoje i drugi blokatori protonske pumpe koji se koriste npr. Controloc
Motilium koji takodje koristite je prokinetik, kao što je to i Cisap npr. Da li ste probali njega da koristite?
Lesux koji ste pili je preparat bizmuta i daje se kao terapija u eradikaciji Helicobacter pylori zajedno sa blokatorima protonske pumpe i antibioticima, i to u slučaju rezistencije na eradikacionu terapiju Helicobacter pylori (mislim da se nekad koristio kao jedini lek u svrhu eradikacije)
Dugotrajna medikamentna terapija naročito blokatorima protonske pumpe se baš i ne preporučuje.
Uz medikamente se treba pridržavati i higijensko-dijetetskog režima. Uzimajte manje i češće obroke, hrana ne bi trebalo da bude masna i mnogo začinjena, izbegavajte kafu, pepermint (pretpostajam da ste već sami otkrili koja vam hrana prija,a koja ne), unosite dovoljno tečnosti, nemojte da ležete bar 2 sata posle jela, spavajte sa podignutim uzglavljem...
Operacija kao opcija postoji, i predlaže se mladjim pacijentima kod kojih postoji stalna potreba za medikamentima, to je tzv. fundoplikacija po Nissenu kojom se ojačava donji ezofagealni sfinkter i sprečava refluks tj. vraćanje želudačnog sadržaja. Tokom operacije se želudac (tj. njegov fundus) malo zarotira oko donjeg kraja jednjaka. Ova operacija kao i svaka druga nosi rizik u smislu komplikacija i posledica, u odredjenom procentu slučajeva javlja se nakon operacije osećaj nadutosti želuca i slične dispeptične tegobe. Takodje postoje i endoskopske operacije tokom kojih se deluje direktno na sam mišić donjeg ezofagealnog sfiktera, ali to je tek u povoju i verujem da će vas gastroenterolog znati mnogo više da vam kaže o tome.
Cini mi se isti problem...
Takodje imam osecaj kiselosti u ustima, uzasan osecaj zastalog komada hrane u grlu, cudan osecaj gladi cak i neposredno nakon jela, olaksanje nakon podrigivanja i cesto vracanje guste pljuvacke.......Tako traje vec nekoliko dana, sa periodima olaksanja.....Istina je da vodim dosta neuredan zivot(kasno leganje i losa ishrana) ali da li ovakvi simptomi moraju znaciti kilu na jednjaku? Sta kos moze biti? Da li se mora leciti, ili je dovoljno uredjivanje zivotnih navika?
Kod svih sa slicnim simptomima sam cula da se nelagodnosti povlace dok se lekovi uzimaju, a da se posle vracaju...Da li moram raditi gastroentreskopiju da bih utvrdila sta mi je?
Izvinite na brdu pitanja ali prilicno sam zabrinuta...Hvala unapred!
Kod svih sa slicnim simptomima sam cula da se nelagodnosti povlace dok se lekovi uzimaju, a da se posle vracaju...Da li moram raditi gastroentreskopiju da bih utvrdila sta mi je?
Izvinite na brdu pitanja ali prilicno sam zabrinuta...Hvala unapred!