Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
E Nabla hvala ti sto si se javila.
Znas za Majru? Na znam sta da kazem....
A inace, znam ja za jos jednu "doktorku" visestruku otimacinu. Ne znam da li je neko cuo za DUOANSTER? Ako niste, koga zanima ja cu ga uputiti.
Bezite daleko bez obzira.
Nisi mi rekla, da li znas, jel ona dr Vujovic dobra i kada ne radi privatno?
Privatno je 4000 dinara da vidi rezultate, a 2000 samo jedan ultrazvuk, sto je stvarno mnogo..........!
ptanja napisao:Znas za Majru? Na znam sta da kazem....
Dobar dijagnosticar, a za ostalo...malo mi je negativna. Tacno je da hormoni moraju biti u dobrom medjusobnom balansu, to kaze i Vujovicka (njih dve su se poklapale u tumacenju mog nalaza). Mumija je meni super regulisala hormone, kad smo kod mumije...trebalo bi opet malo da se kljukam. Mislim da vise necu ici kod Majre, nego cu povremeno nastaviti s njenim "terapijama" u fazonu "sam svoj majstor"
ptanja napisao:DUOANSTER?
Uglavnom, forumske veteranke znaju za nju i izbegavamo je u sirokom luku
ptanja napisao:Nisi mi rekla, da li znas, jel ona dr Vujovic dobra i kada ne radi privatno?
Hihihihihihi, ma jeste, ona je potpuno OK lik, samo je problem sto se kod nje drzavno ceka oko 6 meseci da te primi (tolika je navala), a privatno oko 3 nedelje.
Izgleda da su poskupeli, ja sam kod nje poslednji put bila pocetkom leta i tad su konsultacije bile 3000 din. UZ ponekad uradi, meni ga je uradila tek posle nekoliko dolazaka i to onda kad je imala kao neki razlog. Inace taj segment s UZ u njenoj reziji mi se ne dopada jer radi preko stomaka na praznu besiku...sta se tu onda moze videti? Vise verujem UZ koji odradi ginekolog i to vaginalno.
Odi kod nje za pocetak samo na konsultacije da ti ocita stanje, ali pre nego sto odes odradi i inhibin B i AMH da te ne bi ona slala pa da onda ponovo placas da ti ocita i ta dva hormona.
Dakle, u nekom od sledecih cikusa odradi ponovo fsh, lh E2, free testosteron, 17-OH progesteron, androstendion, DHEA-SO4 i profil prolaktina uz inhibin B i AMH (jer jedino u paketu moze da ti tumaci hormone)
ps. odradi to u Konzilijumu, jer vecina lekara, pa i ona nalaze Konzilijuma smatraju merodavnim. Mozda dobijes i popust, znam da ga imaju pacijenti Ivanovica, pa mozda i njeni imaju.
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
Nabla, meni je ona Majra rekla sve suprotno od rezultata, tako da ne znam sta da mislim. Kapiram ja sve, ali ne znam........Cula sam za tu mumiju, ali ne znam u kojoj kombinaciji da uzmem, jer znam da ona radi nesto sa sargarepom ili vec sa necim slicnim.Ako postoji neki univerzalni recept, reci.
Sto se tice one lopovke za DUOANSTER, dodje mi da je tuzim. Pozajmila sam pare za njene "lekove" a ona gadura nece sada da mi se javi na telefon.
Ja rezultate radim u Inep-u, tamo je znatno jeftinije. Svih 6 hormona, osnovnih, je 2650 dinara, a u Konzilijumu je 4000. Tako da razlika i nije bas mala. Uradicu ih jos jednom, vise ne znam sta da radim.........
Sta kazu zene sa foruma, jel znas, da li je isplativo ici kod Ivanovica pa da mi deru kozu, da li oni garantuju nesto? Citala sam neka iskustva kod njih koja nisu bas fantasticna!
Ptanja, ginekolozi koji se ne bave usko sterlitetom ne znaju da tumace hormone- obicno gledaju da li je sve u ref granicama, a to tako i laik moze da procita. Vujovicka je endokrinolog pa jos se bavi i gonadama pa jos i usko menopauzama tako da je najpozvanija da daje svoj sud o hormonskom statusu. I meni su dr. obicni ginekolozi tvrdili da je sve OK, a onda Majra kaze ne valja to, to i to...tek kad sam dosla kod Vujovicke, ona je isto ponovila sto i Majra.
Inep (mislim) ne radi inhibin B i AMH, to jedino rade Konzilijum i BeoMedica...a vecina ozbiljnih lekara smatra da je Konzilijum najpouzdaniji. Drugo, inhibin i AMH treba tumaciti u sklopu drugih hormona koju su radjeni na istom analizatoru i gde je krv vadjena u isto vreme, jer se hormoni menjaju iz sata u sat (luce se pulsatilno).
Mumija se obicno pije tako sto se jedna kesica rastvori u ohladjenoj prokuvanoj vodi (14 kasika vode). Pijes po jednu supenu kasiku ujutro i uvece. Uz to pijes malu kafenu solju soka od sargarepe (dobijenog iz miksera ili kupovnog organskog soka od sargarepe- skuplja varijanta). Obicno se pije 4 ili 5 kesica zaredom, pa onda pauza od 2-3 meseca, pa opet isto.
Sto se tice Ivanovica....cena im je ista kao i kod obicnog ginekologa kod koga bi isla na folikulometrije. UZ na pocetku ciklusa (2. ili 3. dan) kosta 3000 din, a onda oko ovulacije oko 1500 din. Sto se tice eventualnih analiza koje smatraju da bi trebalo da odradis salju te na ona mesta gde se to radi...hormoni Konzilijum, laparoskopija u Valjevo-drzavna bolnica (njih preporucuju, kosta 15000 din), HSG u Soldo Medica (kod dr Pedje Dj sa podforuma ginekologija, kad sam ja radila bilo je cini mi se 250 ili 300 eur), histeroskopiju oni rade i mnogo su povoljniji (skoro 500 eur jeftiniji) od Jevremove (ja kod Ljubica platila 1200 eur), mada verujem da bi priznali nalaz iz Visegradske...
Niko ti ne moze garantovati da ces ostati trudna. Kome god da se obratis "derace" ti kozu, jer sterilitet je trka na duge staze, pa u tom smislu vremenom se nakupi racuna i racuna. Meni je tesko da ti savetujem koji lekar je dobar. Ja sam upoznala i Vujovicku i Ljubica i Stankovica i Ivanovice i svi su oni strucni i profesionalni, jedino se razlikuju po konceptu rada klinike. A cene su im prilicne slicne, mada mi se cini da su Ivanovici cak malo jeftiniji. A koliko puta mi se desilo da Goca nije htela da mi naplati UZ ili folikulometriju. Psiholoski, najvise mi je prijala Vujovicka (nekako je umirujuce delovala na mene), Ljubic i Stankovic su isto cool i pristupacni, a Goca je malo cudna- onako kao jez...nekad pusti bodlje pa ne mozes da joj pridjes, a nekad bi te izljubila koliko je pristupacna i topla. U principu ne volim odnose u fazonu toplo-hladno, ali procenila sam da mi drugi aspekti njenog rada odgovaraju i da to treba da nosi primat.
Ono na sta se devojke uglavnom zale, to je ta njena nepristupacnost i to sto moze dosta vremena da prodje dok te ne stavi u nekim program potpomognute oplodnje. Nekima je proslo godinu dana dok se nije odlucila na inseminaciju ili IVF, dok se kod drugih brze odluci, pa mozda zato devojkama deluje kao da siba po usima, jer treba placati svaki mesec UZ i folikulometrije. U Jevremovoj se maltene odmah pristupa nekom programu, odmah posle dijagnostike. Ja sam procenila da je za nas fsh-ovke bolji ovaj sporiji pristup jer to doktoru omogucava da se deteljnije upozna s tim sta se desava u prirodnom ciklusu- hormoni tu mogu dati samo neku pocetnu pretpostavku, a konacan sud se donosi na osnovu detaljnog UZ pracenja. Takodje, takav pristup mu omogucava i da donesu pretpostavku kako ce se organizam ponasati u toku stimulacije.
Za pocetak, ja bih ti savetovala Vujovicku samo da ti odredi sta ti se desava s hormonima. Ako nisi odradila HSG, spermogram, postkoitalni test...sve to da odradis na uput u drzavnim klinikama i tek s rezultatima da se pojavis u nekoj od npr. privatnih klinika. Prosto da izbegnes situaciju da te neko uslovljava gde ces odraditi sve te neophodne analize.
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
Pozdrav korisnicima foruma.Pridruzujem se komentarima o doc.dr.Svetlani Vujovic. Super je u svakom pogledu. Lecila me je 8 godina u pocetku od prevremenog ulaska u klimaks a posle se ukacila i stitna zlezda. Regulisalo se sve iako je bilo frke kada mi je proradila stitna TSH MI JE BIO 168 a normalno je do 4. Sada sam ok ali imam problem sto sada zbog ove frke u zdravstvu nemogu doci do dr.Vujovic koja nedolazi vise u privatnu kliniku u Pancevu odakle sam. Zamolila bih ako neko zna noviji podatak o dr.Vujovic radi li negde privatno, blizi mi se kontrola. Imam jos jednu molbu: da li se neko lecio kod dr,Vircburger Miroslava koji radi u KBC ZVEZDARA, kakav je kao strucnjak. SAVET IZ ISKUSTVA: NEIGRAJTE SE HORMONIMA, PRVO KOD DOKTORA PO DIJAGNOZU PA ONDA RAZMISLITE NA KOJI NACIN CETE SE LECITI, NEMOZETE ZAMISLITI KAKAVA SAM BILA KAO DA ME JE NEKO NAPUNIO VODOM, PRSTE NA RUKAMA NISAM MOGLA SAVITI, GUSILA SE, NABACILA 10kg, SVE TO ZATO STO SAM UKACILA STITNU I TOTALNO USLA U KLIMAKS , POLUDELA OBA HORMONA. SADA SAM OK ALI POD STALNIM KONTROLAMA. NEMA TIH PARA KOJE NENADJES KAD JE FRKA ZATO NEDOZVOLITE DA NEMATE PARA ZA KONTROLU JER POSLE SVE VISE KOSTA.
Zelela bih da proverim kako stvari stoje s mojim hormonima.
Naime, dogodilo mi se da sam dobila menzes sesnaestog dana, inace su mi menstruacije na 24. E sad, moja doktorka tvrdi da je sve to ok, pa mi je zakazala ultrazvuk. Tek na osnovu tog nalaza bi, eventualno, mogla da mi napise uput za laboratoriju!
Ne bih da cekam, pa cu uraditi to privatno. Recite mi kada se vrse ti testovi? Negde sam procitala da je treci dan menstruacije najidealniji. Koje hormone je potrebno da odradim, da li samo FSH-LH ili jos nesto s obzirom na problem koji sam navela?
Cula sam da su za regulisanje hormona dobri cajevi od virka i od marulje, pa cu se potruditi da te biljcice nabavim. U medjuvremenu sam pocela da pijem Bedoxin tj. B6 zajedno sa kompleksom vitamina B - cula sam takodje da je dobro.
Taj ciklus jeste malo problematican, ali jedan takav ciklus ne predstavlja nuzno obrazac koji ce se ponavljati.
Takodej, UZ moze da pokaze normalan rast folikula u skladu s duzinom ciklusa, a da su hormoni ipak pobrckani. Naime, povisenjem fsh ide cesto i skracenje ciklusa.
Pored fsh i lh, uradi i E2.
-lab Konzilijum, 2. ili 3. dana ciklusa.
Ako UZ pokaze da ti se ovulacija odigrava u "regularnom" periodu, znaci izmedju 10. i 14. dana, a cikluse dobijas na manje od 24 dana onda ti je skracena II faza ciklusa sto opet upucuje na neki problem u folikularnoj fazi, a to je vec prica za endokrinologa.
Super sto uzimas Vit. iz B skupine. Probaj da uzimas i vitex u kombinaciji s B vitaminima par ciklusa da vidis da li ce se nesto promeniti u duzini i kvaliteti ciklusa.
-ja'75,
-2 rana spontana
Nabla, meni su ranije menstruacije bile na 26 dana, gotovo nikad na 28, sada uglavnom na 24. Da vi ne pisete ovde o svemu tome, ja nista ne bih ni znala! Otici cu da sve to obavim. Kada je najbolje vreme za ultrazvucni pregled?
Da li je vitex slicno sto i marulja ili sam ja nesto pomesala?
Vitex agnus castus, odn. konopljika...sad mi je mozak u necem drugom, pa ne mogu da "izbrstim" da li je marulja sinonim.
Uglavnom, vitex je biljni pandam bromergonu koji snizava prolaktin sto omogucava da dodje do kvalitetnije ovulacije, samim tim do funkcionalnijeg zutog tela odn. viseg progesterona u II fazi ciklusa, a samim tim do produzenja ciklusa koje se ogleda produzenjem II faze.
Bez obzira ako se pokaze, recimo lab analizom, da je prolaktin OK, to jos uvek ne znaci da neki drugi lanac prolaktina (koji se ne detektuje lab analizatorom) nije kompromitovan. Pa onda vitex ili bromergon mogu dosta pomoci.
No, otom potom.
Odradi prvo hormone i UZ (najbolje ceo panel: fsh, lh, E2, prolaktin, free testosteron, 17-OH progesteron, DHEA-SO4, androstendion) pa ako nesto ne stima, tragaj dalje. Nemoj unapred da opterecujes mozak!
UZ...s obzirom na skracenje ciklusa...ne znam, mozda od 6-7 dc (ako racunamo tvojih standardnih 24 dc minus 14 dana lutealne faze, onda bi se kod tebe ovulacija odigravala oko 10.dc), pa ce ti doca u odnosu na velicinu folikula reci kad sledeci put da odes.
-ja'75,
-2 rana spontana
Postovani,
da li se anti miler hormon radi u nekoj drzavnoj ustanovi ili iskljucivo privatno, tj.da li se svuda placa za nezaposlena lica?
Da li je priprema za ispitivanje hormonskog statusa ista kao i kod standardnog vadjenja krvi ( 12h pre toga nista ne jesti, ne piti, ne baviti se fizickim aktivnostima...)?
Da li da pre odlaska na kliniku tj. pre pocetka vadjenja krvi za hormonski status popijem lek za stitnu zlezdu ( hipotireozu) ili ne?