Holesterol / Umor

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Obsi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 2:44 pm

Holesterol / Umor

Post od Obsi »

Prvo pitanje u vezi holesterola. Nalaz holesterola mi je 6.2 (normalno bi trebalo biti 5). Nemam visok pritisak, nisam gojazna, ne pusim i ne jedem jaja, meso, salame... Nije mi jasno od cega bi moglo biti. Sta bih mogla sama da uradim da vratim holesterol u normalu? Doktor je rekao da mi lekovi nisu potrebni.
Drugo pitanje u vezi zamaranja. Dovoljno je da vozim bicikl pet minuta, da hodam brzo, da preletim usisivacem po kuci ili tome neki slican napor... i odmah po prestanku obavljanja te neke radnje pocinje da mi bude muka, da se znojim, da drhtim... I onda mi treba par sati da se vratim u normalu. To su sve neke stvari koje sam pre 7, 8 meseci obavljala bez ikakvog problema. Bila sam kod lekara, rekao mi je da to nije nista strasno ali isto tako nije mogao da mi objasni zbog cega mi se to desava. Zakazali su mi kod kardiologa da uradim ergometriju. Da li neko od vas ima ili zna nekoga ko je imao slican problem?
Hvala vam na odgovorima.
Dr iz hobija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 10, 2009 3:51 pm

Re: Holesterol / Umor

Post od Dr iz hobija »

Obsi napisao:Prvo pitanje u vezi holesterola. Nalaz holesterola mi je 6.2 (normalno bi trebalo biti 5). Nemam visok pritisak, nisam gojazna, ne pusim i ne jedem jaja, meso, salame... Nije mi jasno od cega bi moglo biti. Sta bih mogla sama da uradim da vratim holesterol u normalu? Doktor je rekao da mi lekovi nisu potrebni.
Drugo pitanje u vezi zamaranja. Dovoljno je da vozim bicikl pet minuta, da hodam brzo, da preletim usisivacem po kuci ili tome neki slican napor... i odmah po prestanku obavljanja te neke radnje pocinje da mi bude muka, da se znojim, da drhtim... I onda mi treba par sati da se vratim u normalu. To su sve neke stvari koje sam pre 7, 8 meseci obavljala bez ikakvog problema. Bila sam kod lekara, rekao mi je da to nije nista strasno ali isto tako nije mogao da mi objasni zbog cega mi se to desava. Zakazali su mi kod kardiologa da uradim ergometriju. Da li neko od vas ima ili zna nekoga ko je imao slican problem?
Hvala vam na odgovorima.
Holesterol ne mora da bude uvek vezan za hranu.Moguce je da vam je to genetski i nista tu ne mozete preduzeti(u smislu ishrane).Pijte zelenog caja(2,3 solje dnevno) a imate u apoteci i preparat od articoka koji snizava holesterol mada se za pocetak drzite samo caja jer uvek ima vremena za hemiju

Sto se tice umaranja,najjednostavnije i najbrze bi bilo(dok ne odete kod kardiologa)Da uradite krvnu sliku i gvozdje.Mislim da ste anemicni posto ne jedete meso.Za taj problem ce te se posavetovati sa hematologom.Nemojte bacati pare na kardiologa(ali ako idete preko socijalnog onda uradite tu ergometriju jer ne moze da skodi,naprotiv)
Ergometrija se ne bi trebala raditi u slucaju da ste malokrvni tako da prvo to uradite.Rezultate krvi dobijete isti dan
Pozdrav
Obsi
Novi član
Novi član

Post od Obsi »

Hvala na brzom odgovoru i savetu. Krvnu sliku sam uradila bas jutros, tj dobila sam rezultate jutros i sve je u granicama normale sem holesterola. A taj problem sa holesterolom je nesto novo, dosada je uvek bilo sve u redu. Da li je istina da holesterol moze da bude povecan i zbog ranih stresova ili je to samo prica iz naroda? Ja sam u februaru imala dve hirurske intervencije, laparoskopiju i histeroskopiju gde sam naravno bila pod totalnom anestezijom plus su me "punili gasom" da bi mogli da mi izvrse tu intervenciju pa se pitam da li mozda moze uzrok bas tu da se krije? Ja to sve kao laik samo predpostavljam.
Obsi
Novi član
Novi član

Post od Obsi »

Jos jedno pitanje cisto iz znatizelje: Zbog cega ergometrija ne sme da se radi u slucaju malokrvnosti?
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Stres itekako utice na povecanje holesterola (ali ne utice na nivo triglicerida koje pomenuh tek onako).
A i posle menopauze (bilo prirodne, bilo vestacke) vrednosti holesterola se cesto povecavaju.

Meni se cini da povecn holesterol ima mnogo veci broj ljudi nego ikada ranije, ali mi je mladi dr sa ovoga sajta (koji se, na zalost, sada ovde retko pojavljuje) rekao da su sadasnji aparati na kojima se vrse merenja osetljiviji nego oni od pre.

U svakom slucaju, dijeta se mora sprovoditi (iako vase vrednosti nisu nesto mnogo visoke), kao i fizicka aktivnost (dovoljne su dnevne setnje).

Zbog umora koji osecate, svakako treba da posetite kardiologa.

poz
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Pozdravljam one koji se "usude" da kroce na teren druge struke i podrzavam svaki napor da se medicina demistifikuje i popularizuje a ne, kao do sada, da bude "rezervisana" samo za lekare...sve dok ne operisete i ne preporucujete otrove (citaj: neproverene ili opasne lekove) medicina se itekako moze usvojiti, ovladati i upotrebiti. Ja sam svakako pristalica upotrebljivih odgovora i resenja a ne toeretisanja i "siljenja ovsa" od strane mnogih subspecijalista.

P.S. pohvale za alias/nick

Dr iz hobija napisao:
Obsi napisao:Prvo pitanje u vezi holesterola. Nalaz holesterola mi je 6.2 (normalno bi trebalo biti 5). Nemam visok pritisak, nisam gojazna, ne pusim i ne jedem jaja, meso, salame... Nije mi jasno od cega bi moglo biti. Sta bih mogla sama da uradim da vratim holesterol u normalu? Doktor je rekao da mi lekovi nisu potrebni.
Hvala vam na odgovorima.
Holesterol ne mora da bude uvek vezan za hranu.Moguce je da vam je to genetski i nista tu ne mozete preduzeti(u smislu ishrane).Pijte zelenog caja(2,3 solje dnevno) a imate u apoteci i preparat od articoka koji snizava holesterol mada se za pocetak drzite samo caja jer uvek ima vremena za hemiju

Sto se tice umaranja,najjednostavnije i najbrze bi bilo(dok ne odete kod kardiologa)Da uradite krvnu sliku i gvozdje.Mislim da ste anemicni posto ne jedete meso.Za taj problem ce te se posavetovati sa hematologom.Nemojte bacati pare na kardiologa(ali ako idete preko socijalnog onda uradite tu ergometriju jer ne moze da skodi,naprotiv)
Ergometrija se ne bi trebala raditi u slucaju da ste malokrvni tako da prvo to uradite.Rezultate krvi dobijete isti dan
Pozdrav
Odgovori