HOLESTEROL
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
HOLESTEROL
Ako na nalazu krvi pise da je holesterol u rizicnoj vrednosti, koja je ishrana koja se preporucuje i kad su neophodni lekovi?AKo iko ima iskustva, kao i sa drugim nacinima lecenja, molim javite!!!!
Kojeg je pola i koliko godina ima osoba za koju se raspitujete?
Kolika je vrednost holesterola ? (vrednost ukupnog holesterola, HDL i LDL holesterola )
Da li ta osoba boluje od neke bolesti tipa šećerna bolest, koronarna (srčana) bolest itd?
Da li je u porodici imala/ima nekog sa povišenim holesterolom?
Da li puši ?
Da li je fizičku aktivna i u kolikoj meri ?
Da li je gojazna ?
Da li u ishrani koristi hranu bogatu mastima ?
Da li izložena stresu (a ko danas nije)?
Faktori rizika za pojavu visokog holesterola:
•godine
•pol
•genetika - porodično opterećenje (neko u porodici ima/imao povišen holesterol)
•ishrana bogata mastima
•gojaznost
•stres
•sedalni način života i slaba fizička aktivnost
•dijabetes
•pušenje
•...
Neki od ovih faktora su nepromenljivi (npr. porodično opterećenje, godine, pol), ali na promenljive faktore rizika (ishrana, fizička aktivnost, dijabetes, pušenje, stres, gojaznost) se može uticati.
Medikamentna terapija se uvodi na osnovu procene nivoa holesterola i prisutnih faktora rizika i uglavnom nakon što se pokuša sa korigovanjem ishrane i fizičke aktivnosti kao i ostalih faktora rizika koji kod te osobe postoje.
Kako je vrednost holesterola osobe za koju se raspitujete samo veća od preporučene, ali ne i visoka (ako sam vas dobro razumela) najbolje će biti da ona malo povede računa o ishrani, fizičkoj aktivnosti i faktorima rizika koje sam spomenula.
Kolika je vrednost holesterola ? (vrednost ukupnog holesterola, HDL i LDL holesterola )
Da li ta osoba boluje od neke bolesti tipa šećerna bolest, koronarna (srčana) bolest itd?
Da li je u porodici imala/ima nekog sa povišenim holesterolom?
Da li puši ?
Da li je fizičku aktivna i u kolikoj meri ?
Da li je gojazna ?
Da li u ishrani koristi hranu bogatu mastima ?
Da li izložena stresu (a ko danas nije)?
Faktori rizika za pojavu visokog holesterola:
•godine
•pol
•genetika - porodično opterećenje (neko u porodici ima/imao povišen holesterol)
•ishrana bogata mastima
•gojaznost
•stres
•sedalni način života i slaba fizička aktivnost
•dijabetes
•pušenje
•...
Neki od ovih faktora su nepromenljivi (npr. porodično opterećenje, godine, pol), ali na promenljive faktore rizika (ishrana, fizička aktivnost, dijabetes, pušenje, stres, gojaznost) se može uticati.
Medikamentna terapija se uvodi na osnovu procene nivoa holesterola i prisutnih faktora rizika i uglavnom nakon što se pokuša sa korigovanjem ishrane i fizičke aktivnosti kao i ostalih faktora rizika koji kod te osobe postoje.
Kako je vrednost holesterola osobe za koju se raspitujete samo veća od preporučene, ali ne i visoka (ako sam vas dobro razumela) najbolje će biti da ona malo povede računa o ishrani, fizičkoj aktivnosti i faktorima rizika koje sam spomenula.