Holesterol i statini

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
bl45
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 02, 2006 2:40 pm

Holesterol i statini

Post od bl45 »

Vec dugo imam povisen holesterol i pijem statine. Prosle
godine mi je bio ukupni holesterol 10.5 i sve ostalo visoko.
Tada sam pila 20mg Sortis,pa mi je smanjeno na 10mg, a
unazad 6 mjeseci pijem od 10 mg svaki drugi dan. Nakon
uradjenii analiza stanje je ovako
UKUPNI 5.18
TRIGLICERIDI SU 1.72
HDL 1.10
LDL 3.30
pa me interesuje posto su trigliceridi izasli malo iznad
gornje granice,a HDL je nizi - tj blizu rizicne granice kako
se moze podici HDL?
Srdacan pozdrav
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Statitini su hipolipemici koji dovode do vrlo brzog snižavanja LDL holesterola, dok manje deluju na trigliceride i na podizanje vrednosti HDL holesterola. Fibrati (druga grupa hipolipemika) ima značajniji uticaj na podizanje HDL i snižavanje triglicerida, ali slabije deluje na onaj opasniji aterogeni LDL.
Postoji još jedna grupa lekova koji se mogu kombinovati sa statinima (inhibitori sinteze holesterola) , a to su inhibitori resoprpcije holesterola, koji se sa statinima kombinuju kod onih pacijenata koji teže postižu željene vrednosti LDL.
Vrednosti kod vas nisu zabrinjavajuće ako nemate nijedan drugi kardiovaskularni rizik ili koronarnu bolest.
Moguće je da vam dijeta nije najbolja pa da to može biti uzrok tog porasta triglicerida. Morate da smanjite unos masnoća životinjskog porekla, ugljenih hidrata, slatkiša, koristite što više voća i povrća, vlaknaste hrane, bar dvaput nedeljno ribu zbog omega 3 masnih kiselina....
Često pacijenti greše u svojim dijetama jer smanje unos masnoća, ali povećaju unos ugljenih hidrata. Sav ugljeno hidratni višak se tako metaboliše i opet stvaraju masnoće.
Odgovori