Holesterol - HITNO!!!!!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
brankodda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 11, 2010 12:04 am

Holesterol - HITNO!!!!!

Post od brankodda »

Postovani, imam 33. god, prilikom redovne provere krvi utvrdjen mi je povisen holesterol, opseg je 0.000 - 5.700, a meni je utvrdjeno 6,08 mmol/L, svi ostali rezultati su u najboljem redu i trasimenaze i bilirubin, i trigliceridi, krvna slika izuzena cak su mi preporucili da dajem krv, inace moram napomenuti da nemam problema sa gojaznoscu, naprotiv izuzetno sam fizicki aktivan imam 80kg, 183cm. Ono sto me plasi izuzetno je taj holesterol, mozete li mi reci sta moze biti uzrok povecanja, te koliko ova vrednost moze biti opasna? Sta raditi? Unapred zahvalan
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Holesterol - HITNO!!!!!

Post od tamaraft »

Velika je zabluda mishljenje da samo gojazni ljudi imaju povisen holesterol i trigliceride! Nije to bas tako jednostavno :)

Nalaz jeste povishen ali nije nikakva frka i panika i za posebnu brigu, dovoljno je pripazite malo sta jedete, da regulisete ritam spavanja, izbegavate stres, cigarete, secere...popijte po dva solje zelenog chaja dnevno i opustite se! :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
brankodda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 11, 2010 12:04 am

Post od brankodda »

Da, moram priznati da sam prilično, bar kad je ishrana u pitanju, bio neažuran, ''trpao'' sam u sebe šta sam stigao, od mesa do slatkiša.... sem toga radim kao profesor pa je stres neminovan! Zaista me je uplašila ta povišena vrednost holesterola, jos uvek sam u nekom stanju konfuzije!
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Vrednosti holesterola uglavnom su genetski predodredjene.Naravno ishranom i zivotnim stilom se moze bitno uticati na holesterol.
Kod Vas vrednost holesterola nije bitno veca od dozvoljenih referenci.
Ono sto ne bi bilo lose jeste da se uradi LDL i HDL.Oni cine ukupan holesterol,i dok LDL predstavlja "los" holesterol,HDL je "dobar" holesterol i on stiti krvne sudove.Te ako je LDL u normalnim granicama onda je sve u redu.
Ono sto je vazno da je dijeta kod hiperlipidemije uvek obavezna,ali ona ne sme biti previse restriktivna.Masnoce zivotinjskoh porekla jesu neophodne,danas se dosta polemise o tome.Znaci sve sto i inace jedete,samo u manjoj meri,a pojacate unos ribe i ribljih preradjevina,belih dinstanih ili barenih mesa,povrca sto vise.Slatkisa sto manje.
Sa biljnim,rafinisanim uljima isto treba biti umeren.
Hladno cedjena,nerafinisana ulja su jako dobra u salatama itd.
Suplementi na bazi omega 3 masnih kiselina uvek dolaze u obzir.
Umerena fizicka aktivnost je uvek veliki plus.
Korisnikov avatar
bockey
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2007 12:52 pm

Post od bockey »

Mama (60god) je dobila rezultate i doktorka joj je prepisala Sortis zbog povisenog holesterola.
Holesterol 7,24
trigliceridi 1,1
HDL 1,39
LDL 5,35

Inace, nas dve smo vec 4 meseca na rezimu razdvajanje hrane (ugljeni hidrati i proteini), izbegavamo hleb i trudimo se da smanjimo slatkise, sve to zbog blago povisene telesne tezine. I uspevamo u tome. Ne znam da li taj nacin ishrane uopste moze da utice na rezultate. Ona je slabo aktivna (u smislu sporta), ali svakako i dalje u poslu koji zahteva veliko psihicko angazovanje, pa i svakodnevnu izlozenost stresu.
Pati od niskog pritiska (100/60) od kad zna za sebe a od skoro povremeno oseca naglu slabost u misicima, srecom bez vrtoglavice. To traje samo po nekoliko minuta. Uvek pomislimo da je to pad secera, a da li je stvarno, to bi volele da znamo? I da li taj holesterol moze lose da utice na jos neke funkcije organizma?

Hvala unapred!
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Lek koji je dobila ce regulisati holesterol.Ona svakako treba da vodi racuna o ishrani.Ono sto sam vec pisao u prethodnom postu.Povecati unos ribe,a smanjiti,ne iskljuciti samo smanjiti ostale namirnice zivotinjskog porekle,od mesa je uvek bolje da to bude piletina ili teletina,nego svinjetina,ali naravno moze nekad i svinjetina.Voditi racuna i o rafinisanim biljnim uljima,po mnogim studijama ona su opasnija od zivotinjskih masnoca.Ko moze da priusti hladno cedjena biljna ulja je jako dobro,makar to bila i mala kolicina.
Ja mislim da hleb ne treba izbaciti,vec beli hleb zameniti integralnim.Integralni u sebi ne mora da ima semenke,ukoliko Vam one kvare ukus,bitno je samo da bude od celog zrna.Takav hleb ne da nece biti steta,vec jako koristan.
Musli i druge ceralije uvek dolaze u obzir.Slatkise naravno treba smanjiti,ali oni tesko da mogu da se izbace,te mislim da su crne cokolade dobar izbor,sa visokom sadrzajem(70%kakaoa)su dobre za kardiovaskularni sistem i uopste za organizam,zbog visokok sadrzaja antioksidanasa i magnezijuma.
Kada smo kod antioksidanasa,oni su jako vazni,pogotovu za ljude u odredjenim godinama,da ne sirim mnogo pricu za krve sudove su bitni u smislu da smanjuju talozenje masnoce na zidove krvnih sudova.Antioksidanse mozete naci u povrcu i vocu.Svetski lekari preporucuju unos koenizma Q10.
Nezasicene masne kiseline(EPA i DHA ondosno popularno zvane omega,inace se nalaze u ribi)su tesitrane u brojnim i obimnim studijama i potvrdjeni su jako dobri rezultati,pocevsi od uticaja na lipidni status,preko usporavanja ateroskleroticnog procesa itd.Sve u svemu jako pozitivan uticaj na ceo kardiovaskularni sistem.Nasi lekari ih iz nekog razloga(ne znam iz kog,mozda zbog finanisja)slabo preporucuju.To se posavetujte sa lekarom.
Ovakav nacin ishrane je jako dobar,ne samo za ljude koji imaju neki problem,vec i za zdrave ljude,jer je prevencija uvek najbolja :).
Sto se tice povremenog osecaja malaksalosti,to moze biti od pritiska,moze biti i zbog pada secera,ne znam da li je radila nivo secera u krvi.U svakom slucaju to morate videti sa internistom.Ukoliko niske vredosti pritiska smetaju moze se dasti nesto od terapije(beta blokatori).
Sto se tice fizicke aktivnosti,lagana fizicka aktivnost,u vidu setnje i laganih vezba je jako dobra,pogotovu za ljude koji se bave stresnim poslovima.
paukovaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 8:26 pm

Post od paukovaca »

nema te 'genetske predodredjenosti' za los holesterol koja moze da nadmasi losu i neadekvatnu ishranu!

postavljacu teme saljem pp o pravilnoj ishrani protiv holesterola.

pozdrav
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."

Majakovski
Odgovori