hlamidija i ostala kompanija...

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
mrvica30
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 2:30 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

hlamidija i ostala kompanija...

Post od mrvica30 »

Prekopiracu ovde moje pitanje sa urologije u nadi da ce ovde mozda vise ljudi procitati pitanje i da cu dobiti odgovor ranije. Hvala unapred :)

Ovako... Podjoh ja danas na kontrolni pregled na hlamidiju i ureaplazmu, medjutim kad su mi otkucali racun na njemu vidim da pise ureplazma i mikoplazma... Lepo se vratim i kazem da nisam htela test na mikoplazmu, jer je nemam, nego na hlamidiju i ureplazmu. Onda su oni meni poceli strucno da objasnjavaju da se test na ureplazmu ne moze raditi razdvojeno od mikoplazme!? To zadovoljstvo inace kosta 2710 dinara, e sada sam ja trebala da doplatim jos test na hlamidiju (ne pitah koliko kosta, ali sigurno jos hiljadu i nesto din.). Ta "ljubazna" sestra ili sta je vec na salteru je jos pocela da galami na mene objasnjavajuci mi kako to nikako ne moze odvojeno (objasnjenja ne razumeh, delom zatecena njenim tonom), i izmedju ostalog kako njihovi pacijenti to znaju, pa je jos htela da zove seficu da mi eto i ona to potvrdi, sto sam ja odbila...
Onda mi je predlagala da radim samo test na hlamidiju, ali na kraju nisam htela ni to jer svakako moram i na ureplazmu, pa onda nisam nista pametno napravila, sem da ponovo idem i skidam se iz dva puta... Nisam imala dovoljno novca kod sebe da doplatim, jer sam prethodno zvala i rekli su mi da to kosta 1710 din koliko sam i ponela, a na moje pitanje zasto mi to nisu rekli kada sam zvala da pitam, ona mi rece da se sigurno javila neka pocetnica koja ne zna da se ureplazma ne radi bez mikoplazme... Nisam htela da se raspravljam, vratila mi je novac i tako se mi lepo razidjosmo...
Molila bih vase misljenje i iskustva sa ovim testom, dakle da li ste test na ureaplazmu radili obavezno uz test za mikoplazmu, koji ste naravno morali da platite iako vam nije potreban??
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Re: hlamidija i ostala kompanija...

Post od Dea »

Koliko znam u BGD ima jedno 1000 privatnih laboratorija, pozovi pitaj oni ce ti sigurno reci preciznije. Morala sam par puta da koristim usluge privatnika i definitivno stoji da gledaju sto vise da uzmu od pacijenta pa cak i tako sto ce mu raditi i potrebne i nepotrebne analize....
mrvica30
Novi član
Novi član

Post od mrvica30 »

Nasla sam sada na netu cenovnik od druge lab. U njemu je navedeno da se rade zajedno mikoplazma i ureaplazma, ali je cena niza, kod njih je 2150 din, a bris na hlamidiju je 1380 din. Stvarno nisam znala da se rade zajedno, ali problem sa prethodnom lab. je sto je ta sestra na salteru, ili sta je vec toliko neljubazna i neuroticna za ne poverovati. Hajde da sam je ja napala pa da galami na mene, ja sam samo bila zbunjena i objasnjavala joj najnormalnijim tonom da nisam znala za to, sem toga kada sam ih prethodno zvala da se raspitam za cenu receno mi je drugacije...
I ranije sam isla par puta kod njih kada sam vadila krv, ili nosila urin na analizu, ali nikada niko nije bio neurotican kao ona. Vise me nece videti. Sem toga, ona je vec galamila na nekog starijeg gospodina koji je dosao pre mene, takodje bez potrebe. Covek je trazio da mu se udari pecat na racun koji je platio, a ona ga je prvo lagala da nema pecat, govoreci mu da dodje sutra (naravno sa sve povisenim tonom), na sta joj je on rekao da ne moze i zahtevao da mu se udari pecat odmah... Kako je on bio uporan, kazala mu je da sedne i saceka, a onda mu udarila pecat... Ne znam kako je nije sramota, em da laze da nema pecat, em da covek zbog glupavog pecata dolazi ponovo sutra (ko zna gde stanuje), a kada je videla da nema kud udarila mu ga je...
Kada je zavrsila sa njim onda je uzjahala na mene, iako sam ja racun platila njenom kolegi, i on je pogresno otkucao sta treba da se analizira, ona se ubacila sa pitanjem sta nije u redu i pocela da obasipa paljbu na mene...
Kuda ide ovaj svet... Odes u privatnu lab. racunajuci da su tamo ljubazni, jer deru sa cenama i prodjes ovako. Da nije zalosno, bilo bi smesno...
Djuu
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Kontakt:

Post od Djuu »

Taj test koji su ti ponudili u principu ne moze odvojeno, to je komercijalni test gde se rade obe bakterije i ukoliko je neka (ili obe pozitivne) dobijes antibiogram. Inace, test je po mom misljenju savrsen. U nekim laboratorijama postoje i odvojeni testovi, prave se posebne podloge za mikoplazmu i ureaplazmu, rezultat dobijes + ili - i preporucuje se terapija, znaci neka uopstena terapija, bez antibiograma.
mrvica30
Novi član
Novi član

Post od mrvica30 »

Ok, ali stvar je u tome da sam se ja vec testirala na sve tri bakterije, mikoplazma mi je jedina negativna. Zavrsila sam sa terapijom i sada zelim da proverim da li sam izlecila ureaplazmu i hlamidiju. Zasto moram da platim test na mikoplazmu ako znam da je nemam, o tome se radi... E u tom slucaju je u pitanju njihov lopvluk i sisanje ovcica ako vec postoji mogucnost da se ta dva testa rade odvojeno... Ja vec imam antibiogram iz prethodnog pozitivnog testa na ureaplazmu. U redu je ako se testovi rade prvi put, podrazumeva se da ces platiti sve sto je uradjeno, ali ako je neko pozitivan na ureaplazmu a ne i na mikoplazmu, zasto svako sledece testiranje mora da placa testiranje na bakteriju koju nema, posebno ako neko ne moze da je izleci iz prvog puta, koliko novca treba da baci bespotrebno...
U svakom slucaju, hvala ti na informaciji da postoje laboratorije koje rade odvojene testove na ove bestije.
Djuu
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Kontakt:

Post od Djuu »

Mozda zbog toga sto oni nemaju te odvojene testove, a taj zajednicki toliko kosta i jednostavno oni moraju tako da ga naplate. Ne zelim da reklamiram nikoga ali znam da je svojevremeo Aqualab imao te posebne testove, pozovi ih pa proveri.
Odgovori