HIV/AIDS i METADONSKO ODRZAVANJE

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Cosmopolit
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 05, 2012 7:56 am

HIV/AIDS i METADONSKO ODRZAVANJE

Post od Cosmopolit »

Zivim sa HIV-om vec 20 god. i koristim ARV- terapiju jednako dugo! Do progresije bolesti dolazi u dec. 2009. god. kada je operisan CIN lll ! Takodje imam i HCV infekciju! Broj CD4 je oko 300/cumm, a PCR je negativan! Na substitucionalnoj th. Metadonom sam od 1992.god.
Trenutno pijem Kivexu i Stocrin, koji znatno uticu na dejstvo Metadona, tj. smanjuju njegovo dejstvo! Moje pitanje je sledece: Ako je moja doza 105 mg Metadona, kolika je optimalna doza na kojoj cu moci da funkcionisem 24h bez tegoba?! Inace imam Polineuropatiju distalis i Anginu pectoris sa tahikardijom! Eho abdomena je u redu, s tim sto imam kamenje u zucnoj kesici! Takodje, patim od hronicne opstipacije i nijedan laxativ mi ne pomaze!
Th:Kivexa (tbl.1x600mg +300mg)
Stocrin (tbl.1x600mg
Bromazepam 6mg
Largactil 25mg
Amitriptilin 25mg
Nipam , uvece 1x1
Verapamil 80mg + Cornilat 20mg
Cardiopirin 1x1
Lometazid 1x1/72h
Nitroglicerin sprej
Cosmopolit
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 05, 2012 7:56 am

Re: HIV/AIDS i METADONSKO ODRZAVANJE

Post od Cosmopolit »

Nadam se da smo svi svesni stigme i diskriminacije ljudi koji zive sa HIV/AIDS-om, a takvo stanje samo moze da pogoduje sirenju HIV-a ?!Stigma negativno utice i na prevenciju epidemije! Strah od stigmatizacije odvraca ljude od trazenja pomoci radi lecenja, brige i strucne podrske!
Mi nismo nimalo drugaciji od drugih, a kad se ljudi ponasaju u skladu sa postojecim predrasudama, stigma vodi u diskriminaciju, sto je povreda ljudskih prava! Zivot bez diskriminacije je osnovno ljudsko pravo!
Svako se moze zaraziti HIV-om: nisu bitne godine, pol, seksualna orijentacija ili etnicka pripadnost!
Nema razloga za izolaciju i izbegavanje zarazenih, jer HIV se ne moze preneti socijalnim kontaktom !!!
Razgovarajmo o HIV-u ?!
Odgovori