Hitno Potreban Savet

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Tamara_93
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 10, 2010 1:19 am

Hitno Potreban Savet

Post od Tamara_93 »

imam 16 godina.sportista sam..imala sam bol u misicima koji se manifestovao crvenilom na kozi...ustanovili su Dermatomiozitis.pila sam pronizon i metotrexat pola godine.i sredila nalaze.i prestala sa pronizonom sto je bila greska.sada su mi nalazi ponovo losi..i pocinjem sa 30mg pronnizona..pitanje je..KAKO DA IZBEGNEM DEBLJANJE OD PRONIZONA?jer sam imala dosta problema na pocetku same terapije i volela bih da mogu da izbegnem to duvanje,pumpanje ili ko zna sta vec..sa terapijom pocinjem vec sutra..nekako ne mogu da se pomirim a tim,i jako mi tesko pada.pa zato molim za savet strucnjaka ili nekoga ko je vec prosao ovo..Unapred Hvala!
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Re: Hitno Potreban Savet

Post od MACHINE »

Kusingoidni sindrom je karakteristika svih kortikosteoroida. To su poznate nuspojave. Jedina mogucnost je eventualna promena KKS za neki drugi odgovarajuci analog (glukokortikoid) cija je inaktivacija veca u prvom hepaticnom prolazu. Ali ovde je primenjen i Metotrexat koji uvodi dodatne nuspojave a sve u smeru da se koriguje autoimuni odgovor.
Tamara_93 napisao:imam 16 godina.sportista sam..imala sam bol u misicima koji se manifestovao crvenilom na kozi...ustanovili su Dermatomiozitis.pila sam pronizon i metotrexat pola godine.i sredila nalaze.i prestala sa pronizonom sto je bila greska.sada su mi nalazi ponovo losi..i pocinjem sa 30mg pronnizona..pitanje je..KAKO DA IZBEGNEM DEBLJANJE OD PRONIZONA?jer sam imala dosta problema na pocetku same terapije i volela bih da mogu da izbegnem to duvanje,pumpanje ili ko zna sta vec..sa terapijom pocinjem vec sutra..nekako ne mogu da se pomirim a tim,i jako mi tesko pada.pa zato molim za savet strucnjaka ili nekoga ko je vec prosao ovo..Unapred Hvala!
Tamara_93
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 10, 2010 1:19 am

Post od Tamara_93 »

Opet ja...Sada bih da pitam,da li je moguce suncanje sa ovom dijagnozom i sa ovom vrstom terapije?prethodnih godina sam jako dobro podnosila sunce,tj.obozavam ga..sada kada se izlozim koza djeluje osipom.ne znam da li treba da je forsiram da bi proradio pigment ili mogu samo pogorsati stanje?!sta vi mislite..jos bolje ako neko vec ima iskustvo,posledice..
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

Dok ste na terapiji kortikosteroidima trebalo bi da izbegavate sunčanje.

Inače, ovakva terapija se nikako ne sme naglo prekidati.

Dermatomiositis je ozbiljna bolest i morate biti disciplinovani i pod kontrolom Vašeg lekara.
Odgovori