HITNO ODGOVOR MOLIM VAS

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Milenko M.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2010 10:51 pm

HITNO ODGOVOR MOLIM VAS

Post od Milenko M. »

Imam zakrcenje vratnih krvnih sudova desne strane 70% i molim Vas ako moze neko da mi kaze posledice toga i koji su moguci razlozi za dobijanje toga? Na zakazivanje operacije cekam. Ako mozete molim Vas sto pre da mi odg znacilo bi mi kao i sto vise informacija.

Hvala pozdrav
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: HITNO ODGOVOR MOLIM VAS

Post od dr ivica »

Ako je u pitanju zakrečenje karotidnog sliva (ACC, ACI ili ACE), i ako je zaista naslaga ("plak") dovela do suženja od 70%, onda je to već indikacija za operaciju, kako bi se obezbedio dovoljan dotok krvi u mozak i kako bi se uklonio plak koji može da se 2otkači2 i da ode "nizvodno", odnosno da dovede do zakrečenja krvnih sudova manjeg kalibra, što je mehanizam za nastanag šloga. U međuvremenu do operacije potrebno je uzimati lekove protiv holesterola, koji imaju osobinu da stabilizuju naslage (npr. Sortis tabl. 40mg 1x1), Aspirin 100mg dnevno, kao i voditi računa da ne dođe do visokog arterijskog pritiska. Poboljšanje eventualno ugrožene cirkulacije do izvođenja operacije davanjem lekova kao što su Redergin, Cavinton ili Trental je minimalno i diskutabilno.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Milenko M.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2010 10:51 pm

Re: HITNO ODGOVOR MOLIM VAS

Post od Milenko M. »

Hvala na informacijama rekli su mi da ce mi poslati telegram sa datumom operacije. Cekam operaciju na dedinju, e sad oni gore mi nista nisu rekli da uzimam od lekova, sta da radim da li da cekam operaciju ili da uzmem sam na svoju ruku to sto ste mi rekli?
pozdrav
Odgovori