Hitna informacija o antibioticima!!!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Aleksandra Alisa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 04, 2014 2:20 pm

Hitna informacija o antibioticima!!!

Post od Aleksandra Alisa »

Od malena od kako znam za sebe, od kad mi je doktor prvi put prepisao Cliacil za grlo ja sam od tada uvek njih pila, uvek kada bi me bolelo grlo ja bi uzela Cliacil. I on mi je i odgovarao a te tablete su cist penicilin. Pila sam i Eritromicin kasnije i Panklav ali od Panklava me bolela glava, nije mi odgovarao kao Cliacil i Eritromicin, pa sam Panklav izbacila, s tim sto ja ne mogu da progutam tabletu nego je zdrobim na kasicicu i popijem ili je podelim nozem na nekoliko delova i popijem tako i kapsule sam isto rastvarala kada sam imala zuticu i kada sam morala za jetru da pijem, sve je bilo ok, i jos par puta se desilo da sam morala kapsule da pijem i ja bih prah istresla i popila tako.. e sada imam neku infekciju , jaku upalu grla, mnogo me boli kada gutam i posto mi je oblozen jezik zbog antibiotika jer sam ga koristila i kada treba i kada ne treba, sada imam za to terapiju, doktorka mi je prepisala Sinacilin kapsule za koje su mi u apoteci rekli da njisu preporucljive da se one rastvaraju, i da ne bi trebala da ih uzimam ako vec ne mogu da ih progutam, dali su mi u zamenu Ospamox tablete koje imaju isti sastav kao Sinacilin i da uzmem njih, ipak sam se konsultovala sa doktorkom i ona je rekla da mogu da koristim njih.
Ja uvek citam upustvo za lek, i nezeljena dejstva su uglavnom jedan pasos i nista strasno, bar sto sam ja videla a kod Sinacilina i Ospamoxa je to ispisano dosta i navedeno dosta stvari cak i recenica da moze da dovede do smrti. Ja sam se uplasila, mada su mi neki rekli da zavisi od proizvodjaca i da na svim antibioticima su reakcije iste,. Moje pitanje je : DA LI MOZE DA SE DESI NESTO OZBILJNO AKO PIJEM NEKI LEK PENICILINSKI , TJ. FATALNO, DA LI TREBAM DA BRINEM, OBZIROM DA SAM I CLIACIL RASTVARALA I PILA A ON JE CIST PENICILINSKI LEK, ILI JE TO VISE ZA ONE KOJI SU ALERGICNI I LI SE PAK NE ZNA KAD MOZE STA DA SE DOGODI??? Popila sam Ospamox i sad kao da iscekujem nesto, toliko sam se uplasila, pa bih Vam bila jako zahvalna na odgovoru, pise da 10-12 dana posle uzimanja leka mogu da se jave siptomi a ja trebam u nedelju na more, pa se bojim da se ne sto ne desi.. Pozdrav od jedne malo vece panicarke kada su bolesti u pitanju.
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Re: Hitna informacija o antibioticima!!!

Post od Dejanbg »

Ti smrtni slučajevi kada se govori o penicilinskim lekovima su prvenstveno vezani za anafilaktičku reakciju - najteži oblik alergije.
Alergičan se može postati u svakom trenutku, ali fatalne reakcije se prvenstveno dešavaju kada se lek daje injekcijom ili infuzijom, pijenje leka nije toliko opasno i ne nosi toliki rizik za anafilaksu.

Inače, naučite se da gutate tablete/kapsule, ima razlog zašto postoji kapsula, i zašto postoji zaštitni sloj na tableti.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Moja preporuka-
pokusaj sve i svasta da ne bi morala vise piti antibiotike. Ne mislim da ce ti se nesto tako iznenada desiti da neces moci da na vreme pomognes sama sebi ili pak neko ali iz iskustva-sve bih probao-da izbegnem antibiotike. Preporucujem ti neke alternativne metode na biljnoj bazi ili homeopatske lekove.
Aleksandra Alisa
Novi član
Novi član

Ja sam popila tri tablete i one se rastvaraju, u pola casi vode se stavi tableta i rastvori se i tako se popije, Ospamox i ima isto delovanje kao Silnacilin..
i ja sam se toliko uplasila, nemogu da se smirim, procitala sam da moze doci nezeljeno dejstvo da se javi otok lica, jezika, grla, i ja sam se upanicila i sinoc sam gledala jezik na svaka 5 minuta, kao da cekam neki ishod.. nikad se ranije nisam plasila toga.. ne znam sada zasto , valjda ta recenica o smrti me uplasila i ne znam sta da radim, a jaka je upala grla i to da moze da se desi nesto i posle nedelju , dve dana , neko nezeljeno dejstvo, mene sad plasi, ne mogu mirno da putujem na more, sta ako se desi nesto opasno, otok jezika, jos jedno pitanje, DA LI JE OTOK JEZIKA MNOGO OPASAN, DA LI JE ISTO SMRTONOSAN KAO I KAD TE UJEDE OSA, KAD UJEDE OSA TO SE ODMA NADUJE I UGUSIS SE , JEDNA ZENA JE UMRLA ZA 10 MINUTA DOK DOSLA HITNA, USLA JOJ OSA U USTA DOK JELA PLJESKAVICU I UJELA JE..DA LI JE TAKO I KOD OTOKA ILI TU MOZES DA ODES LEKARU I SPASIS SE???
Mnogo se plasim, da li da ispijem pola tube leka i da prekinem, i hoce li da mi se desi nesto ili nece ?? Ne bi vise pila na dalje, samo da mi ova upala se smanji, ali sam mnogo upanicila, bojim se da mi se ne desi nesto lose, sta da radim??
Aleksandra Alisa
Novi član
Novi član

Da li sam vec u opasnosti ili ne?? Ili je sve to u mojoj glavi jer sam urezala u glavu to iz upustva sto sam procitala.. zaista sam u panici i ne znam kako da pomognem sebi.. da li da idem doktorici ako nisam u opasnosti od tri tableda da kazem da se bojim i da bi htela neki drugi lek nesto na prirodnoj bazi.. ne znam...
Strah me da idem na more, strah me da putujem busem 10 i nesto sati, sta ako tada dodje reakcija, kako ce i ko tada da mi pomogne..??? Hoce li biti sve u redu..
ja smatram da se opasna reakcija valjda javi odmah na pocetku ili opasnost vreba i posle prestanka uzimanja leka.. mozda sam ja glupa i samo umem da panicim, ali mi treba neki zaista poucan odgovor, ne zelim da umrem od tablete. jeste da svako ima neku subdinu i iz koze se ne moze, i sta koga ceka, bice, svi smo se rodili i svi cemo i umreti ko kome odredjeno.. ali se ja ipak plasim. Plasim se jesam li u opasnosti sad ili nisam, da li imam vreme da izbegnem zlo ili ce da se desi.. to me plasi sto se nikad ne zna kad mozes postati alergican, ali valjda je opasnost velika od inekcije, sto kazes ti...valjda od leka ne moze biti fatalno da dodje do najgoreg.. i sta se oseca kada se desi otok jezika, da li to ne krene naglo i odma da se naduje pa da nema vreme da dodje hitna??? Ili samo naglasi reakciju i da prestanes da uzimas lek i javis se odmah lekaru ili zoves hitnu da ti to rese i prekines sa tom terapijom.. MOLIM OBJASNJENJE... poludecu od ove agonije.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

ma daaaj,ne panici bez razloga, samo si cula za izuzetke, sta mislis koliko ljudi pije antibiotike--ojoj--
ja samo ne preporucujem antibiotike jer sam igh puno upotrebljavao i mislim da su mi unistili nesto dok su nesto lecili i sad kad sam resio da ih ne upotrebljavam uvek nadjem neku zamenu i sve bude bolje..pa pokusaj i ti.
Odgovori