Histericni muz, pomozite nam da resimo problem
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
OBICNI LJUDI -SRCE SRBIJE
al' ko velim dobar je povod da ovde ispisem- a vi je citajte kao da je otvorena de novo:
- Tim tzv obicnim ljudima divio se i veoma ih postovao svajcarac Arcibald Rajs koji je zajedno sa srpskom vojskom prosao svu golgotu ratovanja u I sv.ratu- toliko ih voleo i postovao da je u svom testamentu "CUJTE SRBI zavestao svoje srce i trazio da se sahrani (srce) pored njegovih drugova na Kajmakcalanu.
( Arcibalda Rajsa -strucnjaka- pozvala je tadasnje Srpska vlada da istrazi zlocine ucinjene nad civilima u Podrinju i Macvi od strane Austrougarske vojske ( ciji je vojnik bio i nas dragi nam drug Tita( vi mladji da znate mislim na onog bravara bwe) kome dozvolismo da nas vodi tolike desetine godina!!!).
- Uz ovaj pomen evo i pesme koja u meni , kada god je citam,uzburka osecanja.Ovde je postujem iz jos jednog razloga- moje zapitanosti :zar je moguce da se i dan danas u Srbiji obdarenoj svakojakom prirodnom lepotom i bogatstvom , ne shvata sta joj je i ko joj je Centar?
E, moj Jakime sta ucini sa sobom?
KAD SELjAK UMIRE
(Veljko Petrović )
- Kako si žut, kao smilje, deda,
A čelo ti hladno k'o od leda.
Srce ti bije polagano.
...Umrećeš, deko.
- Vidim, 'oću' 'rano.
Pa kaži neka dođe brata,
da mi sanduk meri, jedva od po hvata.
Hja, šta ćeš, 'rano, godine, kopanje,
pa čoveka smanje...
A jedno neka popi ode.
... O, Bože, zvone l' to? Daj mi čašu vode.
- U varoši zvoni. Evo, dedo, čaša.
- Jeste, jeste, čujem, to su zvona naša.
... Davno sam ih sluš'o sa naših salaša...
- Otkud baš sad, deda?
- To se reći ne da.
Ti si mlada, sinko, al' ćeš i ti znati.
Daće Bog, pa ćeš i ti umirati...
Koji je sat, 'rano?
- Deda, proš'o peti.
- Kad je, sinko, Uskrs?
- Preksutra su Cveti.
Da l' ti smeta sunce? Upire l' u oči?
- Ostavi, i hajde, još malo se boči;
uzmi me pod ruku, - tako,
pa polako,
izvedi me na panj, tamo pod čardakom,
da me još jedanput sunce mije zrakom...
.......................................................
Pšenica u cvetu leluja, miriše;
Iz varoši zvoni sve tiše i tiše...
Sunce skoro zašlo, još ostade kriška.
Pas se oko nogu starog gazde svija,
a deda se smeši na matorog priška,
i polako guta vetar što ćarlija.
... On čuje testeru, rendo da pijuče,
oseća da srce sve mu lakše tuče.
Na umorne oči navlači se opna;
on tone u more sa ovoga kopna.
Žao mu je zemlje, svečara i voka,
ali šta će kad je dospeo do roka.
... Neka topla tuga, pokorna i smerna,
k'o ravnica ova, blaga, neizmerna,
zadrhtava njime,
k'o list kad zastrepi pri zastuku zime.
Jedna topla tuga bez bola i jada,
kao onog brsta što s jeseni pada.
Jedno zdravo znanje i hrabro predanje,
jedno snažno, krupno, večno osećanje
iskonskog jedinstva crva i planeta;
jedna dobra vera, urođena, sveta,
koju miris daje sena i ugara,
koju život rađa, koja život stvara,
što zbori u daždu i u kravljem muku,
što brekće u snazi žetelačkih ruku:
vera izmirenja bez svesti i suda,
vera koja buja iz ljubavi gruda...
Hladan suton pao; i deda se stres'o.
Uzdahnu nečujno: - a sad hajde, snago!
- i osetiv čvrsto, mlado, toplo meso
na plećima njenim, osmehnu se blago.
I kad je leg'o na uzglavlje meko,
on zaiska sveću, i mirno je ček'o,
i umro je tako kao što je rek'o,
- ni duša mu nije otišla daleko...
R.
Sanjalice, dobara ti ta slicka sa pingvini
))
- Tim tzv obicnim ljudima divio se i veoma ih postovao svajcarac Arcibald Rajs koji je zajedno sa srpskom vojskom prosao svu golgotu ratovanja u I sv.ratu- toliko ih voleo i postovao da je u svom testamentu "CUJTE SRBI zavestao svoje srce i trazio da se sahrani (srce) pored njegovih drugova na Kajmakcalanu.
( Arcibalda Rajsa -strucnjaka- pozvala je tadasnje Srpska vlada da istrazi zlocine ucinjene nad civilima u Podrinju i Macvi od strane Austrougarske vojske ( ciji je vojnik bio i nas dragi nam drug Tita( vi mladji da znate mislim na onog bravara bwe) kome dozvolismo da nas vodi tolike desetine godina!!!).
- Uz ovaj pomen evo i pesme koja u meni , kada god je citam,uzburka osecanja.Ovde je postujem iz jos jednog razloga- moje zapitanosti :zar je moguce da se i dan danas u Srbiji obdarenoj svakojakom prirodnom lepotom i bogatstvom , ne shvata sta joj je i ko joj je Centar?
E, moj Jakime sta ucini sa sobom?
KAD SELjAK UMIRE
(Veljko Petrović )
- Kako si žut, kao smilje, deda,
A čelo ti hladno k'o od leda.
Srce ti bije polagano.
...Umrećeš, deko.
- Vidim, 'oću' 'rano.
Pa kaži neka dođe brata,
da mi sanduk meri, jedva od po hvata.
Hja, šta ćeš, 'rano, godine, kopanje,
pa čoveka smanje...
A jedno neka popi ode.
... O, Bože, zvone l' to? Daj mi čašu vode.
- U varoši zvoni. Evo, dedo, čaša.
- Jeste, jeste, čujem, to su zvona naša.
... Davno sam ih sluš'o sa naših salaša...
- Otkud baš sad, deda?
- To se reći ne da.
Ti si mlada, sinko, al' ćeš i ti znati.
Daće Bog, pa ćeš i ti umirati...
Koji je sat, 'rano?
- Deda, proš'o peti.
- Kad je, sinko, Uskrs?
- Preksutra su Cveti.
Da l' ti smeta sunce? Upire l' u oči?
- Ostavi, i hajde, još malo se boči;
uzmi me pod ruku, - tako,
pa polako,
izvedi me na panj, tamo pod čardakom,
da me još jedanput sunce mije zrakom...
Pšenica u cvetu leluja, miriše;
Iz varoši zvoni sve tiše i tiše...
Sunce skoro zašlo, još ostade kriška.
Pas se oko nogu starog gazde svija,
a deda se smeši na matorog priška,
i polako guta vetar što ćarlija.
... On čuje testeru, rendo da pijuče,
oseća da srce sve mu lakše tuče.
Na umorne oči navlači se opna;
on tone u more sa ovoga kopna.
Žao mu je zemlje, svečara i voka,
ali šta će kad je dospeo do roka.
... Neka topla tuga, pokorna i smerna,
k'o ravnica ova, blaga, neizmerna,
zadrhtava njime,
k'o list kad zastrepi pri zastuku zime.
Jedna topla tuga bez bola i jada,
kao onog brsta što s jeseni pada.
Jedno zdravo znanje i hrabro predanje,
jedno snažno, krupno, večno osećanje
iskonskog jedinstva crva i planeta;
jedna dobra vera, urođena, sveta,
koju miris daje sena i ugara,
koju život rađa, koja život stvara,
što zbori u daždu i u kravljem muku,
što brekće u snazi žetelačkih ruku:
vera izmirenja bez svesti i suda,
vera koja buja iz ljubavi gruda...
Hladan suton pao; i deda se stres'o.
Uzdahnu nečujno: - a sad hajde, snago!
- i osetiv čvrsto, mlado, toplo meso
na plećima njenim, osmehnu se blago.
I kad je leg'o na uzglavlje meko,
on zaiska sveću, i mirno je ček'o,
i umro je tako kao što je rek'o,
- ni duša mu nije otišla daleko...
R.
Sanjalice, dobara ti ta slicka sa pingvini

Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.
))

Procitala sam sve sto ste napisali i moram da vas pitam samo jednu stvar.Pretpostavljam da ste se pre udaje zabavljali sa sadasnjim muzem!?Zasto ste se uopste udali za njega kada mu je kako kazete izrazavanje bilo i gore tada nego danas?Nemoguce je da vam to tada nije smetalo?! Izvinjavam se na gramatickim greskama.
Procitala sam sve sto ste napisali i moram da vas pitam samo jednu stvar.Pretpostavljam da ste se pre udaje zabavljali sa sadasnjim muzem!?Zasto ste se uopste udali za njega kada mu je kako kazete izrazavanje bilo i gore tada nego danas?Nemoguce je da vam to tada nije smetalo?! Izvinjavam se na gramatickim greskama.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Verovatno zato sto se izrazavanje moze ispraviti, a bezobrazluk, surovost, nepostenje i nerad na primer - ne mogu? I verovatno zato sto se pravopis moze nauciti i za to nikad nije kasno, a dobrota, sigurnost, podrska i poverenje su najcesce nenauciva kategorija - ili jesu ili nisu karakterna osobina, hm?
Ne zelim da relativizujem, ali niko nije uvek dobar, kao sto niko ne moze biti ni sasvim los. Citava istorija covecanstva temelji se na tome. Mnogi pisci, psiholozi, psihjatri "protracili" su silno vreme pokusavajuci da odgonetnu bas tu zagonetku. Sva velika literatura zasniva se na tome. Karakterne osobine itekako se mogu menjati i zavise od mnogih okolnosti.
A sto se tice pismenosti, prave pismenosti, uopste se ne slazem da se tek tako moze steci. Usmena i pismena kultura se gradi od malih nogu razlicitim interesovanjima i sadrzajima. Mozete nekome ponoviti milion puta gramaticka pravila, ali da li ce znati da ih primeni? Zasigurno je da pismenosti treba teziti, ali time ne treba biti opterecen. Zasto je strasno ukoliko neko pogresi? Po meni je strasnije predstavljati se kao pismen, a zapravo biti nepismen, tako strasno nepismen, kako u bukvalnom tako i u prenesenom znacenju! Mislimsvojimmozgom je to lepo ilustrovala.
A sto se tice pismenosti, prave pismenosti, uopste se ne slazem da se tek tako moze steci. Usmena i pismena kultura se gradi od malih nogu razlicitim interesovanjima i sadrzajima. Mozete nekome ponoviti milion puta gramaticka pravila, ali da li ce znati da ih primeni? Zasigurno je da pismenosti treba teziti, ali time ne treba biti opterecen. Zasto je strasno ukoliko neko pogresi? Po meni je strasnije predstavljati se kao pismen, a zapravo biti nepismen, tako strasno nepismen, kako u bukvalnom tako i u prenesenom znacenju! Mislimsvojimmozgom je to lepo ilustrovala.
Ma, najbitnije je da suprug sto pre zapocne lecenje i resi komplekse, to je poenta cele price!
Dobar strucnjak ce mu pomoci da upozna sebe,da sazna sta zeli u zivotu i moze mu pomoci da nauci da ceni sebe i podigne samopouzdanje koje mu je jako nisko.
A ako bude bio uporan, i redovno isao na terapije vremenom ce poceti vise da se osalnja na sebe a manje na suprugu, njena razmisljanja i njen ukus, njenje odluke. A kritike od drugih nece vise primati tako tragicno kao malo dete, znace sta da uradi s njima da li da ih prihvati ili odbije!
Ako njega zanima psihoterapeut psihodinamicke orijentacije ja mogu preporuciti doktorku Aleksandru Pantic ili doktorku Snezanu Kecojevic(vi mozete videti koja vam najvise odgovara), mozete mi se Vas suprug ako je registrovan javiti na pp da mu dam telefon!
Ili, jos bolje, neka se raspita kod ljudi koje poznaje i kojima veruje(mene ipak ne poznajete i ne mozete biti sigurni da li Vas lazem u vezi pomenutih doktorki) ako poznaju nekog dobrog i proverenog psihoterapeuta da mu preporuce.
Samo, oboje morate biti svesni da je put dug i vrlo cesto nije lak, desava se da se ide korak unazad, pa korak unapred, zato je potrebno da bude uporan i strpljiv!
Dobar strucnjak ce mu pomoci da upozna sebe,da sazna sta zeli u zivotu i moze mu pomoci da nauci da ceni sebe i podigne samopouzdanje koje mu je jako nisko.
A ako bude bio uporan, i redovno isao na terapije vremenom ce poceti vise da se osalnja na sebe a manje na suprugu, njena razmisljanja i njen ukus, njenje odluke. A kritike od drugih nece vise primati tako tragicno kao malo dete, znace sta da uradi s njima da li da ih prihvati ili odbije!
Ako njega zanima psihoterapeut psihodinamicke orijentacije ja mogu preporuciti doktorku Aleksandru Pantic ili doktorku Snezanu Kecojevic(vi mozete videti koja vam najvise odgovara), mozete mi se Vas suprug ako je registrovan javiti na pp da mu dam telefon!
Ili, jos bolje, neka se raspita kod ljudi koje poznaje i kojima veruje(mene ipak ne poznajete i ne mozete biti sigurni da li Vas lazem u vezi pomenutih doktorki) ako poznaju nekog dobrog i proverenog psihoterapeuta da mu preporuce.
Samo, oboje morate biti svesni da je put dug i vrlo cesto nije lak, desava se da se ide korak unazad, pa korak unapred, zato je potrebno da bude uporan i strpljiv!
-
- Aktivan član
za Garfilda
Za garfilda
Jevdokija nam rece da si psihijatar ...zbog toga ti se obracam kao kolegi...
da bih izrazila divljenje (pomalo i zavist ) da ste stigli da postanete i pedijatar...samo dosta se i tu (kao i ovde ) ne slazem sa onim sto pisete i savetujete...hehehehehehehehehe
Kako jedan nazovi pedijatar moze ad hok savetovati dojilji da prekine dojenje....kad se zna da je majcino mleko nezamenljivo,
a ovde , pisete to sto pisete...
I za diivno cudo tu je i nick Jevdokija da ona Vas ili Vi nju podrzite Hehehehehe
Moj zakljucak je da se vas dve drugarice ( urealnom zivotu ili virtuelnom -kako god) dobro setate netom i zabavljate(?) ...
Zao mi je sto se u ovoj temi niste zabavile ...no dobile ste dosta pljuski od ljudi koji su znali(neki) da se zekite pa su se i oni zekili sa vama.Toliko...virtuelni doktore...
I nemojte da vam ova tema posluzi da se date i psihijatriju da specijalizirate ponovo i/ili upisete psihologiju HHHHHHHHeeeeeeee
da bih izrazila divljenje (pomalo i zavist ) da ste stigli da postanete i pedijatar...samo dosta se i tu (kao i ovde ) ne slazem sa onim sto pisete i savetujete...hehehehehehehehehe
Kako jedan nazovi pedijatar moze ad hok savetovati dojilji da prekine dojenje....kad se zna da je majcino mleko nezamenljivo,
I za diivno cudo tu je i nick Jevdokija da ona Vas ili Vi nju podrzite Hehehehehe
Moj zakljucak je da se vas dve drugarice ( urealnom zivotu ili virtuelnom -kako god) dobro setate netom i zabavljate(?) ...
Zao mi je sto se u ovoj temi niste zabavile ...no dobile ste dosta pljuski od ljudi koji su znali(neki) da se zekite pa su se i oni zekili sa vama.Toliko...virtuelni doktore...
I nemojte da vam ova tema posluzi da se date i psihijatriju da specijalizirate ponovo i/ili upisete psihologiju HHHHHHHHeeeeeeee
))

pokusaj No2
dakle, ja sam zaista iznenadjena da je ova tema podigla toliko prasine
niko nije tesko bolestan, nema FIZICKOG nasilja... srbija je seljacka zemlja, lako je kritikovati...
moj skromni savet bi bio- ako vam nije stalo do pukog cavrljanja( usled dosade), potrazite strucnu pomoc. mozda niste svesni odakle potice nezadovoljstvo, strucnjak ima perspektivu koji DOBRODUSNE forumasice nemaju. oboje zaradjujete
dakle, ja sam zaista iznenadjena da je ova tema podigla toliko prasine

niko nije tesko bolestan, nema FIZICKOG nasilja... srbija je seljacka zemlja, lako je kritikovati...
moj skromni savet bi bio- ako vam nije stalo do pukog cavrljanja( usled dosade), potrazite strucnu pomoc. mozda niste svesni odakle potice nezadovoljstvo, strucnjak ima perspektivu koji DOBRODUSNE forumasice nemaju. oboje zaradjujete

Re: ZENA - ZENI ODGOVARA
ne bih kopirala ceo post, samo bih da izrazim apsolutno neslaganje sa vama. ako nekog volimo, ne znaci da nema stvari koje bismo kod njega ispravili.mislimsvojimmozgom napisao:Draga moja,
Posto nisam psiholog ni psihijatar, odgovocicu Vam kao zena –zeni…
ovo sto ste napisali je potpuno pogresno: zasto vaspitavamo decu da nemljackaju, da ne cackaju nos, da ne slusaju narodnjake... ako ih volimo, pustimo ih neka budu prosti, nevaspitani, neobrazovani...
covek treba da evoluira citav svoj zivot, i mi se citav brak ucimo i prilagodjavamo jedno drugom. naravno da i danas ima stvari koje mi smetaju kod mog muza (i njemu kod mene), ali oboje smo drasticno izmenjeni od onog davnog dana kad smo se poljubili prvi put.
draga moja, kao zena zeni, ljubav ima hiljadu lica... ali nisu sva lepa i prijatna za gledanje, e ta lica mi menjamo. polako, razgovorom, dogovorom, kompromisom...
ni ja nisam psiholog, ni psihijatar, samo zena...
je l' vi ovo ozbiljno?!žilijen sorel napisao:![]()
lepo vam je reèeno - niste mu ni majka ni uèiteljica, a svojim "propitivnjem" samo nastavljate torturu koju je imao od oca. nastavljate da mu dokazujete da nije dovoljno dobar, da ne zna dovoljno, da mora da bude bolji. èak "prasnete" kad ne zna odgovor na pitanje za koje mislite da mora da zna.
pa šta ako ne zna odgovor na poneko pitanje koje se smatra "opštom kulturom"?
ljudi, da li samo ja vidim problem u ovakvim odgovorima?
pustate li decu da kopaju nos, kao dokaz ljubavi?
i zena pita nesto sasvim drugo: oko izliva besa i histerije... vama to nije problem, problem je sto da navodi da cita knjige, sram je bilo...

-
- Aktivan član
GRESKA JE MOJ POST "ZA GARFILDA"
GRESKA JE MOJ POST koji nosi naziv :"ZA GARFILDA"
Posto sam ustanovila svoju gresku u ovom postu javno je prijavljujem a diskutante molim da smatraju kao da nije ni pisan .
Mogla sam i precutati
-No ,kako meni anonimnost nicka nista ne znaci (pricam isto-ovde u virtuelnosti, kao da razgovaramo u realnom zivotu)-eto napisah.poz R.
Posto sam ustanovila svoju gresku u ovom postu javno je prijavljujem a diskutante molim da smatraju kao da nije ni pisan .
Mogla sam i precutati
-No ,kako meni anonimnost nicka nista ne znaci (pricam isto-ovde u virtuelnosti, kao da razgovaramo u realnom zivotu)-eto napisah.poz R.
))

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
- Kontakt:
Ne nije to problem. Kroz pitanje se pokazao i drugi problem, problem onoga ko je postavio pitanje, i samo smo pokusali da to osvestimo. Moguce je da bas taj, neosvesteni deo, i uzrokuje ovakvo ponasanje muza, narocito ako ni on nije svestan problema svoje supruge. Prica o tome da li neko treba biti edukovan ili ne, po meni je sasvim marginalna u ovom slucaju.isidora napisao:i zena pita nesto sasvim drugo: oko izliva besa i histerije... vama to nije problem, problem je sto da navodi da cita knjige, sram je bilo...
Normalno je da pratneri treba da se prozimaju, uce jedni od drugih, zajedno napreduju, da se pomazu, upucuju, to niko ne spori.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Re: za Garfilda
Vi imate neki vrlo ozbiljan problem, zaista. Molim da mi se citira (ceo post) gde ja to "ad hock" savetujem dojilji da prekine dojenje a bez adekvatnog obrazlozenja za to - bas me zanima i to da vidim. Pedijatar nisam, a duzina dojenja itekako jeste nesto cime se razvojna psihijatrija bavi pa samim tim i psihijatra se to tice te moze o istom imati stav (baziran na cinjenicama i argumentima). No Vama argumenti realno nisu jaca strana, ocigledno.mislimsvojimmozgom napisao:Za garfilda
Ostatak Vaseg posta implicira postojanje nick klonova, odnosno Vasu sumnju da smo korisnik postavljac ove teme i ja zapravo ista osoba. Vase deluzije potkrepljene neadekvatnim cerekanjem ukazuju jasno da se radi o nekome ko je zaista dokon do besmisla pa moze da se bavi raznim teorijama zavere i budalastinama slicnog tipa. Ja za razliku od Vas, ocito, jesam psihijatar, nisam pedijatar, i nemam drugih nickova, nisam zainteresovana za VAse neuroticne ispade na ovoj temi (niti na drugima), niti za VAse teorije zavere: zena je postavila pitanje, iskljucivo na njen post sa ove teme sam odgovorila, sve drugo bilo bi besmisleno ubedjivanje za sta nemam ni vremena ni energije. I molim Vas - nemojte mi se obracati kao kolega kolegi - niste zasluzili tu privilegiju esnafa medicinskog i psihoterapijskog: ni svojim nacinom komunikacije, ni sadrzajem a ni formom Vaseg posta.