Hipohondrija ili nesto drugo

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Lenna C
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 28, 2007 3:47 am

Hipohondrija ili nesto drugo

Post od Lenna C »

Postovani,
Imam 36 godina i 10 godina staza kao sluzbenica za racunarom. Anksiozna sam osoba, patila sam od socijalne fobije sa umerenim simptomima straha, ali nisam imala panicne napade. Otac mi je pre 3 godine preminuo usled razvoja maligniteta sa metastazama, a inace postoji istorija malignih bolesti u porodici sa oceve strane. U februaru ove godine poceli su zdravstveni problemi u vidu gusenja, otezanog disanja i gutanja, stezanja u grudima, omaglice, utiska da ce se glava i vrat rasprsnuti, opste slabosti i malaksalosti, koji bi se mogli smatrati i simptomima psihosomatskog oboljenja. Realno, te 3 godine bila sam pod pritiskom zbog odredjenih obaveza, a imala sam i probleme na privatnom planu. Posto mi je operisano srce kada sam imala 2 godine zbog urodjene anomalije (VSD), prvo sam ispitala srce (EKG, ultrazvuk) i sve je bilo u redu. Uradjen mi je i ultrazvuk krvnih sudova vrata, stitne zlezde, abdomena. Proverila sam krvnu sliku, kao i 3 hormona stitne zlezde, jos u toku marta meseca i ponovo je sve bilo u redu. Bila sam i na neuropsihijatrijskom pregledu kada je sve podvedeno pod psihosomatske smetnje usled prolongiranog psihofizickog napora i prepisani sedativi. Situacija se od tada smirila uz povremene napade gusenja, ali konstantnu slabost i malaksalost, sve do pocetka avgusta kada sam udarila glavom u vrata od kola, verovatno usled opisane slabosti. Sama rana iznad levog oka je bila bezazlena, ni 1 cm duzine, stavljena je kopca, iako nije bila mnogo duboka. Od pocetka sam imala simptome slicne potresu mozga: glavobolja, vrtoglavica, mucnina bez povracanja, a na dan skidanja konaca pojavio se otok kapaka. Zabrinula sam se jer je trebalo da putujem na more istog dana, pa sam upucena neurohirurgu na Urgentni centar, tamo je uradjen skener glave (sve u redu) i prepisan mi je antibiotik sirokog spektra. Glava me je i dalje bolela nedelju dana, a simptomi su se samo pojacavali. Vec 2-3 nedelje imam sledece tegobe: tupa glavobolja, vrtoglavica, mucnina, osecaj nakupljene tecnosti u glavi i vratu, blaga ukocenost cele kicme i trnjenje, osecaj tezine u nogama-listovima i otezan hod, povremeni osecaj hladjenja temena i listova, cak osecam i blagu utrnulost misica lica i pojacan pritisak u usima. Svake noci se budim uz osecaj gusenja usled zastoja tecnosti ili cirkulacije uopste, slabosti i ukocenosti, tegobe konstantno ne popustaju. Pri povratku sa odmora uradjen mi je RTG vratne i lumbalne kicme zbog toga, ali nije u pitanju spondiloza i slicno, vec samo pocetne degenerativne promene uz ispravljenu fiziolosku lordozu.
Posto su tegobe sve veceg intenziteta, uplasena sam i ne znam vise sta ciniti. Ponovo cu traziti uput za neurologa ili otici u UC u najgorem slucaju, ali bih volela da dobijem bar neki savet. Da li je moguce da je sve ovo na nervnoj bazi ili je u pitanju neko maligno ili neurolosko oboljenje npr. limfom, multipla skleroza, mijelopatija i slicno? Koje oboljenje moze imati gore opisane simptome i koje preglede i analize bi trebalo da obavim da bih konacno iskljucila pomenuto? Sta da radim kako bih sto pre utvrdila pravo stanje i dobila pravu terapiju jer mi sedativi nisu mnogo pomogli?
Izvinjavam se zbog duzine posta, unapred zahvalna!
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Re: Hipohondrija ili nesto drugo

Post od vasa »

nadam se da ne zivis sama
lakse ces prebroditi krizu ako nisi sama svakako-pokusaj naci odgovarajuce drustvo ili bar sama u setnjuuuuuu
ako mozes povremeno bar priusti sebi masazu
pokusaj jedan period piti caj od kantariona
sedativ ili neki slican lek je neophodan ako ti sve to ne pomaze--al ne uspe svako iz prve pronaci odgovarajuci lek ili kombinaciju lekova..
srecno
Odgovori