nadam se da ce neko moci da mi odgovori u cemu je problem.da li je ovo neki psihicki poremecaj:u pitanju je devojka od 20 godina;dugo vremena ima potrebu da izmislja sopstvene bolesti ( ne plasi se bolesti, vec ima potrebu da ih ima sto vise,moje je bar misljenje da retko kad ide kod doktora da joj slucajno ne bi rekli da nema nista ), to se najcesce desava kada neko iz njenog okruzenja ima neku bolest ( ako neko pred njom kaze da ga boli glava istog trenutka boli i nju, ali ako nista bar malo jace ). ovo je jednostavan primer, bilo je i mnogo gorih-imala je oko 9 "preloma" kolena ( nosila je longetu po 5-6 dana ) bas u trenutku kada je njena drugarica nosila ilizarov aparat nakon saobracajne nesrece.
citiram:prelom tvoje potkolenice ne moze da se poredi sa mojim "prelomom" kolena, to je ipak koleno...
ne bi ovde stalo sta sve ima, evo samo neke "bolesti" koje je imala:
-predotkazno stanje bubrega ( ne znamo cija je dijagnoza, da li njena ili doktora, bila je u bolnici, ali je tamo bezala od medicinske sestre koja je jurila da joj da injekciju, pri tom je stalno pila kafu i pusila)
-ima "povremeno" devijaciju nosa ( njena dijagnoza ), njen nos s vremena na vreme zaskripi i to znaci da je tog momenta "dobila" devijaciju, ali ona prodje pri prestanku skripanja
-klaustrofobija ( njena dijagnoza)
-najnovije ima mali kapacitet pluca i uske bronhije ( njena dijagnoza ), zamislite, potrefilo se slucajno da je njenoj drugarici dijagnosticirana astma i odjednom je ona dobila gusenje ( u isto vreme kad i ponovnu devijaciju nosa ), sad koristi nesto za inhaliranje, taj mali kapacitet pluca izmerila je za vreme predotkaznog stanja bubrega trceci na traci u bolnici po nalogu tamosnjeg doktora...
oprostite mi na podrobnom izvestaju, i verujte mi da sam mnoge stvari preskocila da vas ne davim..
zamolila bih vas da mi kazete o cemu se radi i da li postoji neki nacin da joj se pomogne, a i svima nama jer je nemoguce izdrzati vise..
unapred zahvalna,
veliki pozdrav
hipohondrija ili nesto cudnije
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
girl_from_nowhere
- Aktivan član

- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
Hehe devijacija se ne javlja povremeno i kapacitet pluca se ne meri na traci koliko ja znam:-) A za ove druge stvari kazes da je bila u bolnici, tako da je mozda moguce. A mozda je devojka zeljna paznje, sto ima neke dublje uzroke od ciste dosade. Mozda roditelji nisu dovoljno brinuli o njoj kad je bila mala pa sad trazi paznju na taj nacin...
-
majja
- Stalni član

- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ocigledno je da pokusava da skrene paznju na sebe (ako je sve navedeno istina). Pokusaj malo vise da je uvazavas (i ne samo ti, nego svi iz okruzenja), da joj dajes na znacaju, malo pazljivije slusas, ne sikaniras i ne kritikujes stalno.
Mislim da ima problem sa emocijama i sa niskim pragom samopostovanja.
Malo vise ljubavi, neznosti, po neka lepa rec i osmeh i mislim da ce biti "izlecena". Ovo verovatno ima mnogo dublje korene (iz detinjstva, porodice i sl), ali ja stvarno nisam doktor, jos manje psihoterapeut da bih mogla da dajem jace "dijagnoze", ovo mi je samo palo na pamet na osnovu tvojih opisa.
Pozz, majja
Mislim da ima problem sa emocijama i sa niskim pragom samopostovanja.
Malo vise ljubavi, neznosti, po neka lepa rec i osmeh i mislim da ce biti "izlecena". Ovo verovatno ima mnogo dublje korene (iz detinjstva, porodice i sl), ali ja stvarno nisam doktor, jos manje psihoterapeut da bih mogla da dajem jace "dijagnoze", ovo mi je samo palo na pamet na osnovu tvojih opisa.
Pozz, majja
- gorant
- Stalni član

- Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 8:47 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Čini mi se da se radi o somatizacionom poremećaju (nije hipohondrija). Leči se lekovima i psihoterapijom. Pored osnovnih tegoba, često idu i simptomi depresije i anksioznosti. Postoji opasnost i od zavisnosti od lekova. Ovaj poremećaj je uglavnom povezan sa poremećenim socijalnim, interpersonalnim i porodičnim odnosima.
Taj poremećaj leče psihijatri i bilo bi dobro da je odvedete psihijatru.
Taj poremećaj leče psihijatri i bilo bi dobro da je odvedete psihijatru.
Hvala vam svima puno na odgovorima. Pretpostavljala sam da je nesto u tom smislu. Sto se tice depresije, bar ono da se povlaci u sebe i t d, to nema, nema problema ni sa lekovima, jedino je sad uzela taj neki inhalator, izgleda kao ona plastika sa anestezijom pre operacija. Za odlazak kod psihijatra, pa zapravo to ce biti malo teze, jer iskreno ne bi bilo sanse da ona to prizna. U drustvu je uvazavana sasvim, to nije problem, a sad dalje, ne znam. Nemam pojma kako ce ovo da se sredi, prvenstveno zbog nje, a i verujte, nemoguce je izdrzati. Nisam napomenula da devojka ima neke cudne potrebe da izmislja stvari za koje zaista nema nikakve potrebe, ali ne mogu sad o tome. Hvala jos jednom svima, veliki poz, i drzite palceve da osvane nacin da se ovo resi.
Sad sam bas citala o tome, nemam pojma, ona ne visi po bolnicama, samo voli da prica o tome i insistira na tome kako je puna tih bolesti. Mada ja imam osecaj da ona to radi jer je srecna kad misli da ima neku bolest, nekako mi vise na to lici, nego da bi izazvala neke reakcije, mada je to jedno u vezi sa drugim,tako da ne znam.