Hipertireoza

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
stana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 10, 2006 11:32 pm

Hipertireoza

Post od stana »

Zanima me kakve promene na kozi daje hipertireoza, ukoliko ih ima? Imam promenjenu boju vrata i na rukama su mi se javile crvene tackice. Da li hipertireoza moze biti uzrok ovakvih pojava?

Pod terapijom sam favistana vec dve godine, pa me zanima postoji li vremensko ogranicenje u uzimanju favistana? I da li to moze imati neke veze sa prethodnim pitanjem?

Unapred hvala na svim odgovorima.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Koliko znam, nisu opisane kozne promene kod hipertireoze (osim jaceg znojenja, koje bi moglo da izazove milariju ili slicne promene, mada veoma retko), niti je upotreba Favistana vremenski limitirana. Imam samo da primetim da je bolje u pojedinim slucajevima opredeliti se za tireoidektomiju, nego doveka uzimati Favistan, a uz njega, verovatno, i Propranolol.... Posebno ako su hormoni neregulisani uprkos velikim dozama, ili ako je stitna zlezda uvecana toliko da predstavlja i mehanicku smetnju.

PS. Promenjena boja vrata moze da bude uzrokovana TIROIDITISOM, koji je i uzrocnik hipertireoze. Uradite obavezno ultrazvuk, tireo-hormone, tireoglobin i anti-tireoidna antitela!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori