Hipertireoza sa leukopenijom
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
tanjatnadj
- Novi član

- Pridružio se: Pet Apr 11, 2008 1:37 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hipertireoza sa leukopenijom
Veliki pozdrav za sve forumase i ljude sa slicnim tegobama. Cesto citam ove sajtove ali nisam nasla odgovor za moj problem vezan za hipertireozu i stoga Vam se prvi put obracam. Bolovala sam od stitne zlezde u toku 2005.g kada sam pila tiasta. U toku te iste godine usla sam u remisiju, da bi mi pre 3 meseca zlezda ponovo proradila ali u mnogo gorem satnju nego 2005. U S.Mitrovici su me poceli leciti sa PTU od 50mg kada su mi rezultati za hormone bili T3 12.86 pmol/l, T4 52.14 TSH 0.17. S obzirom da mi nije bilo bolje salju me u Kamenicu na dalje lecenje gde je predlozen radioaktivan jod zbog pada leukocita od terapije. I dalje mi predlazu da pijem PTU ali sada 2x2 tableto od 50 mg. Ja sam u velikoj muci posto vidim da mi taj lek ne daje rezultate u vezi smanjenja rezultata hormona i znam da cete reci da to pitam svog doktora, ali ja zelim vase misljenje koji je lek bolji Tiastat ili PTU s obzirom da mi je Tiastat u 2005.g. mnogo pomogao. U nadi da cu dobiti neki odgovor unapred Vam se zahvaljujem. Tanja
Svaku pomoc i savet jako cenim
-
tanjatnadj
- Novi član

- Pridružio se: Pet Apr 11, 2008 1:37 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Tanja leukopenija
Jako Vam se zahvaljujem na brzom odgovoru i sto se tice toga da oba leka izazivaju nezeljenu pojavu leukopenije potpuno ste u pravu i ja to potpuno shvatam. Cinjenica je da te terapije izazivaju pad leukocita i ja pokusavam na razne nacine da ih odrzim u normali kako ne bih isla da primam RAJ. Ali problematika je u tome ( ne zelim da me pogresno shvatite i da opovrgavam misljene Mitrovackog endokrinologa s obzirom da ga imamo samo jednog) sto kad god sam pitala mog doktora u vezi tih lekova (Tiastata ili PTU) nije mi dala nikakav odgovor jer se plasila sta ce dalje sa mojim lecenjem, pa me je zato uputila u Kamenicu sa recima "Idite tamo pa neka oni vide sta ce sa Vama". Prvo je i pocela da pise Tiastat kao terapiju jer sam to pila i u Beogradu i onda je ipak presla na PTU jer je blazi ali meni i sporiji.Verujte mi to nije ni malo prijatno osecanje jer se osecate kao da je dosao kraj sveta pa se dalje nema gde. Kad sam otisla u Kamenicu doktorica je nastavila sa daljim lecenjem PTU jer je terapija tako krenula a ja sam bila suvise uplasena da je bilo sta pitam. Moja nedoumica u vezi tog leka je krenula odmah, a pogotovo kad nigde na forumi nisam nasla da je taj lek ikome pomogao jer je spor svi su na Tiastatu ili Favistanu. Znam da je svrha svakog leka delimicno ista i u pravu ste kada kazete da je to indukovano od osobe do osobe. Zlezde su mi u ocajnom stanju pa sam iz tog razloga pitala sta je bolje od ta dva leka s obzirom da je Tiastat tireostatik gde je kranji efekat inhibicija sinteze i smanjenje koncentracije tireoidnih hormona dok je PTU propiltiouracil koji takodje deluje na sintezu ali ne i na oslobadjanje hormona tireoida i njegovo dejstvo nastupa jako sporo. To je bio glavni razlog mog obracanja za savet u brzini lecenja, jer ponavljam pila sam Tiastat tokom 2005.g. i pokazao mi se jako dobro da sada ne znam kako da se prebacim na njega i da li tako nesto moze da bude u lecenju. Ja se izvinjavam na ovako opsirnom pismu i puno Vas pozdravljam.anen napisao:Postovana,
leukopenija jeste nezeljena pojava koja moze pratiti lecenje hipertireoze,a moze biti izazvana i jednim i drugim lekom,tj. ne radi se o tome koji je lek bolji,nego kakva je individualna podnosljivost svake osobe prema dato leku.
pozdrav
Svaku pomoc i savet jako cenim