* Hipertenzija -terapija *

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

braco
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 12:24 am

* Hipertenzija -terapija *

Post od braco »

Imam 49.godina,i imam hipertenziju, vec 15-estak godina,tj. tzv. esencijalna hipertenzija, a oko tri godine koristim terapiju>
Hemopres 1x1 i presolol 1x1/4.
Terapija mi uglavnom pomaze i pritisak bude oko 145/95.
Molim da mi date savjet, da li ovu terapiju mijenjati, jer sam cuo da hemopres ne valja dugo piti a i presolol jer slabi potenciju.
Moze li neko na osnovu ove terapije da mi predlozi novu koja je slicna ovim ljekovima. Hvala na savjetima.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

potenciju vam slabi presolol, koji i nije u protokolima za regulaciju hipertenzije za vas uzrast, a usput kada je dat u jednoj dozi nema adekvatno dejstvo - pokriva vas samo nekoliko sati a onda se srce "stresira" jer pocinje brze da radi bez njegovog dejstva
hemopres..? pa, ima i boljih lekova...

ako vam je ovu terapiju propisao dr opste prakse idite kod kardiologa
braco
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 12:24 am

Post od braco »

Hvala Drbgd, na odgovoru, koju terapiju biste mi Vi preporucili, iz iste grupe ljekova. Molim Vas predlog ili nekog drugog.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ujutru indapamid a uvece neki ace-inhibitor.
beta blokator, kao sto sam rekao ne bih preporucio
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

braco napisao:Hvala Drbgd, na odgovoru, koju terapiju biste mi Vi preporucili, iz iste grupe ljekova. Molim Vas predlog ili nekog drugog.
Nema terapije bez pregleda.

Medutim slazem se da je vasa kombinacija Beta-blokera i hemopresa maltene obsolentna.

Nadite boljeg osobnog lekara.
fikiboy69
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 15, 2009 3:52 pm

Gingko biloba

Post od fikiboy69 »

Zamolio bih vas za jednu informaciju .Moj otac ima hipertenziju i koristi redovnu terapiju presolola.uz to pije i po jedan aspirin od 100 dnevno.
Skoro je poceo da uzima Gingko bilobu 120 mg jednu tabletu umesto aspirina i znatno se bolje oseca,bolja mu je cirkulacija ruku i nogu.
Recite mi kakve efekte izaziva gingko biloba i u kojod dozi treba da se uzima daq ne bi izazvala neke poremecaje koagulacije krvi.
Guevara
Aktivan član
Aktivan član

Post od Guevara »

Aspirin 100 i ginko nemaju veze.

aspirin 100 je protiv zgrusavanja krvi i za smanjenje rizika kardiovasularnih komplikacija.
Marijaft
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:09 pm

Post od Marijaft »

Ginko biloba je preparat koji se koristi za poboljsanje cirkulacije, e sad doza je obicno 1 tableta dnevno...
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

Nema terapije bez pregleda.
ovo je bila smernica terapije, a ne predlog

ginko utice (povecava) viskoznost krvi, ali se smatra da kod osoba koje se pridrzavaju saveta proizvodjaca, i pri tome NISU na terapiji drugim medikamentima koji uticu na krv nema potrebe da se rade dodatni pregledi
Mladjo969
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 11, 2008 9:47 pm

Post od Mladjo969 »

Moze li neko da mi objasni o cemu se radi ako jedno merenje pritiska iznosi 170/140 a vec za 5 min je 107/61 to se desava vec par meseci, istina retko ovako visoke vrednosti ali recimo neki prosek od 150/90 se najcesce javlja da bi posle par minuta pao ispod normale,mjerenje se vrsi sa digitalnim meracem.
Radi se o osobi(musko) od 65 god. koja boluje od dijabetesa(nije na insulinu)...
Procitao sam na netu da se sada sve vrednosti preko 120 racunaju pod visok pritisak
Guevara
Aktivan član
Aktivan član

Post od Guevara »

170/140 je skoro nemoguce.

Aparat je u banani.
Mladjo969
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 11, 2008 9:47 pm

Post od Mladjo969 »

Kako to,de malo pojasni ipak mi nije jasno,jel nemoguce da covjek ima takav pritisak pa si zato siguran da aparat nije ispravan
Guevara
Aktivan član
Aktivan član

Post od Guevara »

Ako bi tvoj donji pritisak iznosio 140, imao bi uzasne bolove u leđima. Tako jake bolove da bi vristio.

Svejedno preporucujem UTZ abdomena i pogotovo bubrega toj osobi.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

@Mladjo969

ovakve varijacije pritiska kakve opisujete su moguce kod hipertenzije izazvane tumorom nadbubrega koji se naziva feohromocitom, koji predstavlja retko oboljenje, ali ipak nesto sto svaki lekar vidi u svojoj karijeri. ovaj tumor naglo oslobadja u cirkulaciju adrenalin koji izaziva skok pritiska.
variranje pritiska "na nervnoj bazi" - hipertenzija belog mantila i slicna stanja (strah koja vrednost ce biti izmerena) traze bar 20 minuta za srasticniju promenu pritiska.
dakle, prvo ustanovite da li aparat ispravan-ako je digitalni u pitanju, promenite baterije - generalno najbolji su aparati sa zivinim stubom.
vrednosti pritiska do 120/80 su idealne, do 140/90 traze nadzor da li idu i iznad toga (visoko normalne) ako ne idu - NE LECE SE
cox
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 24, 2008 2:13 pm

Post od cox »

@ drgd

Shta se deshava ukoliko su vrednosti pritiska uglavnom oko 140 sa 85-90 a deshava se da prelaze povremeno do 150-160 / 90-100
Da li tu treba redovna terapija?
Odgovori