hijatus hernija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
zoranSt
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 15, 2009 4:06 pm

hijatus hernija

Post od zoranSt »

Imam 36 god. i hijatus herniju. Bolove u grudnom kosu od avgusta, ekstrasistole, reflux u jednjaku i pritisak na jednjak (odozdo) od decembra kada sam poceo da pijem Nexium i Tensec. Sistole su prestale i nisu se pojavljivale do marta kada su opet pocele, nezavisno od toga sto pijem taj blokator. Refluxa malo ima. Klizajuca h. hernija je konstatovana u decembru (rendgen) i potvrdjena pre nekoloiko dana (gastroskopija). Oba puta je bila velicine 3-4cm, ali buduci da je klizajuca mislim da je u nekim situacijama znatno veca (snimanja su vrsena kad nisam prethodno jeo i ujutru, a meni se tegobe javljaju kasnije, najcesce posle jela). Najneprijatnije su te extrasistole, koje se javljaju svakih 10 dana nekad pracene bolom u grudima, nekad ne. Uglavnom tada i zeludac pokazuje dodatnu aktivnost (pritisak na gore, reflux). Registrovane su i na EKG, a kardiolog kaze da nisu do srca. Nekad se javljaju u visini srca, a nekad malo ispod grudnog kosa, u visini zeluca (ne znam da li su ove druge takodje uzrokovane pritiskom zeluca na srce i samo se manifestuju dole ili su one nesto drugo - na UV abdominalna arterija je bila OK). Nekad se javljaju nakon sto nesto radim i nakon naglih pokreta i savijanja u stomaku. Bude ih 15-20 u roku od 4-5 minuta, kada legnem i smirim se one prestanu. Vrlo su neprijatne, pracene su mucninom. G'skopija je utvrdila i blagu upalu sluznice zeluca, za koju mislim da nema veze s ostalim kao i insuficijenciju kardije.

Evo sta sam hteo da pitam:

1. Koliko su te ekstrasistole opasne i da li su sigurno (ili najverovatnije) uzrokovane hernijom? Sta da radim u vezi njih? Mislim da kod mene stresa nema.

2. Sta sa hernijom? Ovo vec dugo traje i mora nesto da se ucini. Gastroenterolog treba jos jednom da me pogleda, pa bi me posle poslao hirurgu (ni to prvo nisam zakazao jer je trenutno strajk). Da li mislite da je operacija resenje (dugo pijem te lekove, sve gore se osecam, a sistole su sve cesce i jace)? Da li je laparoskopska operacija svakako bolje resenje od klasicne.

(Sto se tice saveta za zivot sa hernijom, to sam uglavnom sve cuo)
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Re: hijatus hernija

Post od uliks1978 »

Hijatus hernija može da izazove ekstrasistole,kao što je to slučaj kod tebe.Osim što su neprijatne,životno te neće ugroziti.U izuzetnim slučajevima(u zavisnosti od veličine,kao i činjenica da bitno utiče na kvalitet života) h.hernija se rešava hirurški.U većini slučajeva reguliše se promenom režima ishrane(manji i češći obroci),više kretanja i medikamentima(kao što je slučaj kod tebe)
zoranSt
Novi član
Novi član

Post od zoranSt »

A ovo sto se javlja u visini zeluca (dakle isto jedan ili (cesce) vise udaraca, preskoka, vrlo slicnih onima koji su se ranije javljali u visini srca i koji su registrovani na EKG kao sistole) su takodje sistole ili moze biti nesto drugo? To se javlja i pri naglim pokretima, savijanjima, istezanjima?
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Post od uliks1978 »

Uzrok ekstrasistolama je hijatus hernija.Nije važno gde/kako ih osećaš.Pri naglim pokretima ili savijanju/istezanju,hernija preko dijafragme dolazi u kontakt sa srcem(pretpostavljam),što može ponekad da uzrokuje preskoke.S tim se živi,jednostavno ćeš prestati da primećuješ.
zoranSt
Novi član
Novi član

Post od zoranSt »

Prestati da primecujem? Pa, ne znam, covek se na stosta navikne, ali nisam siguran za ovo... to su dosta jaki udari, od koji mi se noge odseku, bude ih puno za kratko vreme, uvek su praceni mucninom, vrtoglavicom i nekim osecajem praznine u grudima... Imam utisak da mislis da je u pitanju nesto naivno, prisutna je insuficijencija kardije (stalna), u bolnici su mi pregled i kasnije g'skopiju oboje zakazali po prioritetu... Nisam hipohondrican, kazem da od avgusta ovo traje, sistole od decembra, mirno to prihvatam, ali mi sveukupno mi ne deluje naivno... Aj videcemo, hvala.
Odgovori