Zdravo ljudi!
Da li se moze prenijeti hepatitis kada se recimo rukujemo sa nekim pacijentom u bolnici sa braonilom (a recimo da moze imati sitne cestice krvi na rukama), a nakon toga da protrljamo oci, nos, usta. Da li se tako prenosi hepatitis.
Također me zanima da li se moze prenijeti ako pacijent ili bilo koja druga HCV ili HBV osoba kihne ili se zakaslje, te ako tom prilikom dodje koja kapljica do naslih sluznica u oku, nosu ili u ustima.
U mnogim clancima pise da se hepatitis ne prenosi socijalnim kontaktom a to je kasljanje, kihanje, poljubac, rukovanje i sl. ali da li to ukljucuje i ove gore navedene situacije.
Također me zanima da li moze doci do infekcije kod prskanja krvi ili urina u oko, ali mislim na vrlo sitne cestice koje ne mozemo ni registrirati, kao npr kod kasljanja.
Volontiram u bolnici i stalno sam okruzena pacijentima pocitivnim na hepatitis b i c, tako da se jako bojim. Slabo jedem, imala sam cak i jednu jako svijetlu stolicu a pšoslije su sve bile normalne boje, urin mi je jako svijetal, imam blagi bol u zelucu i kao da mi je u grlu nesto, te ceste proljevaste stolice, mada mislim da mi je to od nervore i nadam se bespotrebne brige.
Ovo gore su neki i simptomi hep. ali nadam se da je to od nervore koja je ogromna.
Koja hrana utjece na promjenu boje stolice, konkretno u svijetliju koja se meni samo jednom dogodila i to nakon nocne smjene gdje sam slabo jela.
recite mi svoje misljenje, planiram otici na kontrolu krvi ali za to je jos prerano.
Moje kolege mi kazu da sam luda i da nemam razloga za paniku, jer se virus tako ne prenosi. Jedan mi je rekao da pacijenta mogu dirati po rukama , okretati i onda polizati te da nista nece biti, mada ne pije mi vode to.
Svi koji znaju nesto neka mi pomognu da lakse spavam. Hvala!
hepatitis b i c
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin