Hepatitis C
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
akalicanin
- Novi član

- Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 11:59 pm
Hepatitis C
Pre neki dan sam bio se pozdravio sam osobom koja boluje od hepatitisa c (poljubac) i popio jedan gutljaj iz flase iz koje je on pio ( i on je 1 gutljaj popio )...kolike su sanse da sam se zarazio sa hepatitisom c ?? 
Re: Hepatitis C
Ako osoba nije imala ranu ili posekotinu na usni ili u ustima, šanse da ste se zarazili ne postoje. U suprotnom, šanse postoje teoretski, ali su zaista veoma, veoma male.
A od poljupca u obraz Vam nikad neće biti ništa.
A od poljupca u obraz Vam nikad neće biti ništa.
ja sam citao da hepatitisi nisu opasni i da se sa njima zivi.
Cuvanje jetre,umerena hrana,nema alkohola cigareta i to je to .
Sta ti mislis?
Sta ti mislis?
-
akalicanin
- Novi član

Ja se posteno ne plasim hepatitisa, ali ozbiljno. Jedino sto je mentalitet nas srba takav, da ako neko ima neku bolest dosta osoba ne prilaze i ta osoba se oseca odbacenom....izpravite me ako gresim.... 
"Opasni" možda nije baš adekvatan izraz, ali daleko od toga da nisu. Misli se naravno na hronične forme, tj. hepatitis B i C ( virusi HBV i HCV).forumasss napisao:ja sam citao da hepatitisi nisu opasni i da se sa njima zivi.
Sta ti mislis?
Ukratko, svako se može zaraziti nekim od ova dva virusa, ali neko će ozdraviti, a kod nekog će akutna infekcija preći u hroničnu formu (ne znam tačno procente, ali hronicitet je češći za C nego za B).
Protiv HBV je razvijena vakcina i rutinski se daje novorođenim bebama, a mogu je primiti i svi koji spadaju u rizične grupe, dakle članovi porodice obolelog i profesionalno izloženi.
Protiv HCV ne postoji vakcina, kao uostalom ni za HIV, jer po strukturi ova dva virusa spadaju u istu veliku grupu.
Život obolelog od hepatitisa B ili C svakako ekstremno gubi na kvalitetu, a tu je i određen način ponašanja, pre svega seksualnog, kojeg je oboleli dužan da se pridržava.
Postoje slučajevi tzv. fulminantnog toka akutne infekcije, dakle munjevitog razvoja tako teške bolesti jetre, da se umire vrlo brzo nakon inficiranja.
Oboleli imaju daleko više šansi da posle određenog vremena obole od hepatocelularnog karcinoma, kao i od mnogih drugih bolesti, dok je detoksifikaciona sposobnost jetre višestruko smanjena, što je značajno za izbor lekova kod obolelog, a o alkoholu i drogi da i ne govorim.
Ovo su samo najkrupniji aspekti u vezi sa hroničnim hepatitisima, pa kad se osvrnem na sve to, nikako ne bih mogla takvu bolest da okarakterišem rečima "nije opasna".
Prema tome, bez panike i diskriminacije, ali svesno i odgovorno!
Hepatitis C je opasan jer je vrlo podmukao!
Rovari, unistava jetru, ne oglasavajuci se!
Moja majka ga je imala vise decenija a da pojma nije imala da ga ima (doduse, tada se nije ni znalo za postojanje bas hepC), saznala da ga ima kada se bolest prosirila i za par meseci od toga umrla.
Od nas se niko nije zarazio od majke, a odrzavali smo uobicajene mere higijene.
Poljubac moze.
Pranje zuba istom cetkicom ne moze, kao ni brijanje istim brijacem (sve gde ide "rana na ranu" je opasno).
podmukla bolest!
Rovari, unistava jetru, ne oglasavajuci se!
Moja majka ga je imala vise decenija a da pojma nije imala da ga ima (doduse, tada se nije ni znalo za postojanje bas hepC), saznala da ga ima kada se bolest prosirila i za par meseci od toga umrla.
Od nas se niko nije zarazio od majke, a odrzavali smo uobicajene mere higijene.
Poljubac moze.
Pranje zuba istom cetkicom ne moze, kao ni brijanje istim brijacem (sve gde ide "rana na ranu" je opasno).
podmukla bolest!
-
akalicanin
- Novi član

danka,ja se iskreno plasim da se nisam zarazio ovim virusom posto sam popio iz flase 1 gutljaj iz koje je osoba prethodno popila jedan gutljaj. Interesuje me uspesnost lecenja ovog virusa u ranoj fazi otkrivanja ??
Ma, kakvi da si dobio virus!
Ne prenosi se to tako lako!
Mi smo decenijama ziveli sa majkom koja je to imala pa pojma nimso imali.
Inace, to se putem krvi lako vidi (dal` postoje antitela) i u privatnim lab je rezultat istog dana (ne znam kol`ka je cena, negde oko 1.500d kanda), ali je glupo raditi zbog gutljaja vode!
KAKo peru cashe po splavovima, sta mislis!?
Inace, cisto informacije radi, ti pregledi putem krvi se obavljaju tek posle 6 meseci od moguce infekcije (jer je tek tada nalaz pravilan mada neko obavi i odmah taj pregled, pa opet za 5-6 meseci).
Ti zaista nemas razloga za brigu.
Ne prenosi se to tako lako!
Mi smo decenijama ziveli sa majkom koja je to imala pa pojma nimso imali.
Inace, to se putem krvi lako vidi (dal` postoje antitela) i u privatnim lab je rezultat istog dana (ne znam kol`ka je cena, negde oko 1.500d kanda), ali je glupo raditi zbog gutljaja vode!
KAKo peru cashe po splavovima, sta mislis!?
Inace, cisto informacije radi, ti pregledi putem krvi se obavljaju tek posle 6 meseci od moguce infekcije (jer je tek tada nalaz pravilan mada neko obavi i odmah taj pregled, pa opet za 5-6 meseci).
Ti zaista nemas razloga za brigu.
-
akalicanin
- Novi član

Danka, hvala vam na brzom odgovoru.... 
-
akalicanin
- Novi član

Da li ja imam potrebe da radim test za hepatitis c ??? Jedna drugarica koja je isto pila sa nama iz te flase se testirala i negativna je (ona je dosta pila iz te flase)...
-
tweety_girl
- Aktivan član

- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Ne samo na hepatitis C,na HIV, hepatitis B, D, E, F ali i na jos sto sta
Kazes da se ne osecas ugrozenim, a hvata te panika...
Mi jesmo pozitivni, ali smo u 99% slucajeva sami sebi najveci neprijatelj, drugima retko.
Sve i da moze da se prenese socijalnim kontaktom i pijenjem iz iste flase, ne bi moglo da se otkrije odmah postoji period inkubacije....
Mada, sada bi Majjce odma' preporucilo pcr test, sto da ne on je najpouzdaniji, ma nije zgoreg ni biopsiju uradtiti
Izvini ali mene kao nekog ko vec godinama zivi sa ovim virusom pocinje da nervira takvo ponasanje drugih, pogotovo onih koji iako su informisani podlezu "panici", jer "eto za ne daj Boze, sta ako?!"
Dakle hepatitis C se prenosi putem krvi i derivata krvi.Tacka.
Da li je u toj flasi bila voda ili krv?
Ne brini, ne postoji sansa da ste se zarazili ili postoji ista onolika koliko imas sanse da dobijes na lotou, a pride ne uplatis tiket
Kazes da se ne osecas ugrozenim, a hvata te panika...
Mi jesmo pozitivni, ali smo u 99% slucajeva sami sebi najveci neprijatelj, drugima retko.
Sve i da moze da se prenese socijalnim kontaktom i pijenjem iz iste flase, ne bi moglo da se otkrije odmah postoji period inkubacije....
Mada, sada bi Majjce odma' preporucilo pcr test, sto da ne on je najpouzdaniji, ma nije zgoreg ni biopsiju uradtiti
Izvini ali mene kao nekog ko vec godinama zivi sa ovim virusom pocinje da nervira takvo ponasanje drugih, pogotovo onih koji iako su informisani podlezu "panici", jer "eto za ne daj Boze, sta ako?!"
Dakle hepatitis C se prenosi putem krvi i derivata krvi.Tacka.
Da li je u toj flasi bila voda ili krv?
Ne brini, ne postoji sansa da ste se zarazili ili postoji ista onolika koliko imas sanse da dobijes na lotou, a pride ne uplatis tiket
-
akalicanin
- Novi član

-
tweety_girl
- Aktivan član

- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
sta da ti kazem, klin se klinom izbija
pocni da panicis oko neceg drugog il se zaljubi pa smisljaj hiljadu i jednu kombinaciju u glavi, zdravije je, a i lepse

pocni da panicis oko neceg drugog il se zaljubi pa smisljaj hiljadu i jednu kombinaciju u glavi, zdravije je, a i lepse
-
akalicanin
- Novi član

hehe....znam znam....hvala