Hepatitis C i radjanje

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Ana Ivanovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 03, 2006 5:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Hepatitis C i radjanje

Post od Ana Ivanovic »

Dragi moji,
bila bih zahvalna na nekim savetima vezano za oplodnju,trudnocu,i porodjaj.Konstatovan mi je Hep C pre 10god.74'sam godiste.Planiram decu.Odbila sam lecenje interferonom.Ponovila sam biopsiju pre par meseci,nalaz je da promene na jetri za 10godina nema-virus minimalne aktivnosti,bez fibroze.Koncetracija virusa u krvi-700.000 jedinica.Zanimaju me moguci rizici i predlozi za nacin porodjaja.
Unapred zahvalna
melania
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Sep 23, 2005 3:09 pm

Post od melania »

e cao ana
i meni su pre jedno 3 godine nasli da imam hep-c. isto kao ti bez fibroze i nesto malo manje virusa. meni su ovde (kanada) lekari preporucili da prvo pravim decu pa da se lecim. ja imam 38 godina. kazu da je prenos na bebu oko 5% i da cak i ako beba dobije bvirus od majke u najvecem broju ga ociste u prve 2 godine. najveci % prenosa hep-c-a na bebu imaju nazalost trudnice koje imaju i HIV, oko 8% i zene sa ogromnom kolicinom virusa, par miliona
Ana Ivanovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 03, 2006 5:24 pm

Post od Ana Ivanovic »

Cao Melania(i svi ostali),
veoma zahvalna na odgovoru.Nagalasila bih da bih veoma postovala i misljenje lekara srecijalista na ovu temu.I ja pronalazim razne podatke o visini rizika prenosa virusa na bebu na porodjaju,2-5%.Puno informacija trebam vezano sa trudnocu i sam porodjaj(da li postoji neki specijalan tretman,mere opreza,izbor nacina porodjaja-pronalazim podatke da su misljenja podeljena na temu da li je bezbedniji normalan porodjaj,ili carskim rezom itd).Takodje me zanima da li je potrebno da se porodjaj obavi u prisustvu infektologa?Dojenje?Smatra se bezbednim,ali ne iskljucuje se mali rizik.Preuzeti ga,ili ne?Da li se test ne virus bebi radi odmah po porodjaju,i ako se pokaze negativnim,znaci da je sve trajno u redu,ili moze da se pokaze naknadno?Ovaj podatak je zanimljiv,da u slucaju da je beba zarazena virusom pri porodjaju,u roku od 2godine postoji mogucnost da se odstrani-na koji nacin?Melaniji bih bila zahvalna da mi da vise podataka o tome,kao i koju metodu lecenja su ti predlozili u Kanadi da uradis po porodjaju.
Puno pozdrava
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Cao Ana, nisam Dr, ali sam u toj prici vec punih 9 meseci. :( Moj decko ima hep c i trenutno je na terapiji. Ne znam bas sve odgovore na tvoja pitanja, ali cu pokusati da ti odgovorim na neka od postavljenih.

I ja znam da su misljenja podeljena, ali trudnice sa kojima sam bila u kontaktu su se uz pocetnu famu oko porodjaja, porodile prirodnim putem, a ne carskim i doje svoju decu. Najvaznije (kako su sve zakljucile) je da se naprave posebne mere opreza da se zaraza ne bi sirila, i svakom zdravstvenom radniku bi trebalo da kazes da ga imas (od lekara opste prakse, preko laboranata, zubara.......hirurga), mislim, bilo bi moralno.

Test se radi bebi odmah nakon rodjenja i u koliko se pokaze da i beba ima virus, ne radi se nista (za razliku od hepatitisa B), a moguce je da se beba sama "izleci" tacnije, da se njen imuni sistem sam izbori sa virusom i tako ga "eliminise".

SVAKI lekar ce ti preporuciti standardne metode lecenja pegilovanim interferonom i NI JEDAN ti nece preporuciti nikakvu alterantivu.

Prica se ("u narodu" :lol: ) da se ceka neki novi lek, bolji od ovog trenutnog, ali na njega moze da se ceka jos ko zna koliko, jer dok se urade svi testovi, dok se dobiju ovlascenja za uvoz, dok se sredi sva administracija..............ko zna koliko vremena moze jos da prodje??!! :cry:

Ranije je terapija bila obicnim interferonom i davala je manje uspeha, sada se koristi pegilovani interferon koji je (bar tako kazu) bolji od ove prve generacije i laksi za pacijente, jer se prima jednom nedeljno, a obican se primao 3 puta nedeljno. Lecenje traje u zavisnosti od genotipa virusa. Genotip 1 (koji je najcesci) i 4 se lece 48 nedelja, a 2 i 3 se lece 24 nedelje, tacnije, toliko traje terapija.

Uz te inekcije "Pegazusa" koje se primaju jednom nedeljno, pije se svaki dan (kolicina zavisi od mnogih faktora i to odredjuje lekar) Copegus koji pospesuje dejstvo inekcije.

Nadam se da ti je malo jasnije, ako imas jos pitanja, slobodno izvoli, ako budem znala odgovore, ja cu da ti pisem.

Pozdrav, i sve najbolje, Majja :wink:
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Samo da dodam...............oko dojenja...........opet sam malo listala i pronasla da ne bi trebalo dojiti zbog pojave ragada (otvorene rane) ali da sa mlekom nema veze!! :wink:

Pozdrav, Majja :wink:
Odgovori