Istog dana smo otisli na Infektivnu kliniku, gde su mu uradjene dodatne analize. Danas smo podigli rezultate istih.
Evo, prepisujem rezultate nalaza mog supruga koje smo podigli:
HBs-Ag POZITIVAN
HBe-Ag NEGATIVAN
Anti-HBe POZITIVAN
Anti-HCV ukupni NEGATIVAN
PT (protrombinsko vreme) 85,8%
AST (GOT) 27
ALT (GPT) 34
Svi parametri krvne slike, kao i glukoza, urea, kreatinin, proteini, albumin, fibrinogen, gvoždje, alkalna fosfataza, gama GT...su u okviru referentnih vrednosti.
Doktorka koja nas je danas primila je bila veoma neljubazna i stura na recima. Nije nam nista objasnila u vezi sa gore navedenim nalazima. Samo je rekla: "Potvrdjeno je da imate virus, sto znaci da vam je jetra hronicno obolela. Manje ste zarazni nego sto je uobicajeno. To je objasnjenje zasto supruga nije dobila virus. Moramo da vam uradimo biopsiju jetre da bismo znali ima li ostecenja ili ne, tj. ima li potrebe za lecenjem ili ne."
Na te njene reci smo nas dvoje u glas pitali: "Zar ne mozete nista detaljnije da nam kazete na osnovu nalaza koje imate ispred sebe?" Ona je na to odgovorila: "Nista ne mogu da vam kazem dok ne uradite biopsiju." Pitala sam je: "Pa zasto je onda uopste radio sve te analize, ako one nista ne govore." Dreknula je na mene: "Nista necu da pricam dok ne vidim rezultate biopsije."
Izasli smo iz njene ordinacije uplaseni, zbunjeni...ma nikakvi.
Molim Vas da mi kazete sta svi ti gore navedeni rezultati govore?
Da li je biopsija jetre stvarno neophodna? Moze li da mu skodi ili da aktivira eventualno neaktivan virus?
Boli li pacijente postupak uzimanja sadrzaja jetre (biopsija jetre)? Da li se ta metoda radi sa nekom vrstom anestezije?
Da li su u praksi zabelezeni slucajevi izlecenja, tj. izbacivanja virusa hep.B iz organizma?
Moze li da se desi da se inace neaktivan virus odjednom aktivira i pocne da ostecuje jetru, a da pacijent to ne primeti?
Da li ce nas zbog hep.B kod supruga obavezno izbaciti iz programa vantelesne oplodnje?
Da li je moguce da je suprugu los spermogram (oligoastenozospermija) zbog prisustva virusa hep.B u organizmu?
Ako imate jos neki savet, pojasnjenje, rec utehe, rado cu Vas saslusati.
Mi smo u specificnom stanju. Pet godina se borimo sa muskim sterilitetom, "vucemo" po lekarskim ordinacijama i laboratorijama, dajemo mnogo novca na skupe lekove i preparate. Iscrpljeni smo i psihicki i finansijski. Samo nam je sad, u sred programa vantelesne oplodnje, falio hepatitis B.
Cinjenica da je zarazen ovim virusom nas narocito pogadja iz razloga sto se radi o mladicu koji se nikada nije drogirao, pusio, konzumirao alkohol, menjao partnerke...Zakljucili smo da je virus jedino mogao dobiti 1995., prilikom operacije slepog creva, ili 1999., prilikom operacije lakta leve ruke.
S nestrpljenjem ocekujem Vas odgovor i unapred Vam se zahvaljujem.
Zabrinuta75