Hemoterapija i imunitet

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Hemoterapija i imunitet

Post od evelina »

Koliko je, otprilike, potrebno vremena da imam imunitet kakav sam imala pre operacije i hemoterapije. (operisana sam u martu 07)?

Zbog kontrole kod endokrinologa uradila sam i KKS i ostale biohemijske analize (kad me vec bodu!). Sve je bilo ok sem: holesterol 6.05, direktni hdl 2.09, gvozdje 10,6, fibrinogen 5,5, sedimentacija 36, TSH 6,6. (Sedmentacija mi je u toku hemo bila 80).

Poslednju hemo (TAXOL + carboplatina) primila sam pocetkom novembra i jos uvek imam jutarnju ukocenost i bolove u sakama, a osecam i ostale velike zglobove (kolena, kukovi). Bolovi u sakama su se pojavili od cetvrta hemo terapije, a u kolenima i kukovima vec nakon prve.
Da li je moguce da je potrebno cca 5-6 meseci da svi citostatici izadju iz organizma?

Endokrinolog mi je rekao da ce biti neophodno barem godinu dana da se oporavim i psihicki i fizicki!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Ne ,svi lekovi pa i citostatici imaju svoje poluvreme eliminacije,tj.vreme za koje se pocetna koncentracija leka smanji na polovinu sto znaci za paklitaxel npr u zavisnosti od doze da li je ona 135mg/m2 ili 175 mg/m2 i da li je trajanje infuzije 3h ili 24h ono iznosi od 50h ,13h,15h, 20h sto znaci da se se za duplo vece vreme on potpuno eleinise iz organizma.Naravno ostaje steta koju je ucinio i malignim i zdravim celijama i reparatorni procesi traju duze.Sedimentaciju ne treba da uzimate kao neki mnogo vazan parametar jer je ona potpuno nespecifican pokazatelj.A artralgije su u domenu nezeljenih efekata Taxola i a ako perzistiraju na tim lokalizacijama uz promene na kozi i otok neophodno je ispitivanje u smislu RA(obzirom na prisutnost jutarnje ukocenosti i lokalizacije na malim zglobovima sake)jer hemioterapija moze da deklansira razlicite alergijske manifestacije jer u toku nekroze celija pod uticajem citostatika postoji mogucnost senzibilizacije na antigene sopstvenog organizma i sinteza autoantitela .Dakle ako se tegobe nastave uradite rtg snimak saka i RF.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Nemam promena na kozi prstiju i saka, a nema ni otoka. Ono sto me brine je da jedino ja od svih zena iz moje sobe (pritom mislim na one koje su primale isti protokol) imam tako dugo te bolove u zglobovima. Njima bi bolovi u potpunosti prestajali pred pocetak sledeceg ciklusa.
Endokrinolog je trazio da se urade ANA, CRP i RF za sledecu kontrolu u martu. Tada imam i prvu kontrolu na IORS-u pa cu valjda vise saznati od svoje lekarke (ako bude raspolozena :evil: )
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Ako antitela budu pozitivna a bez klinickih i radioloskih promena na zglobovima ne zabrinjavajte te se.Ne znam sta ste sve uzimali u toku terapije,ali odredjene grupe lekova mogu da indukuju sintezu autoantitela,pa kada se ona izmetabolisu prolaze i tegobe a zglobovi ostaju bez morfoloskih promena ,medjutim i prava autoimuna bolest moze biti indukovana.
jegmadar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 14, 2007 12:54 pm

Post od jegmadar »

Mojoj prijateljici je prekinuta hemoterapija zbog pada imuniteta i valjda kako se secam neutrofili bili ispod 1. 2 nedelje je pila sto je doktor propisao, medjutim nije joj bas bilo dobro. Posle valjda na nekim forumima procitala iskustvo drugig i pocela stime i za vec nedelju dana krvna slika je bila bolja. Ona pije 2 kasike maslinovog ulja (ali naravno cistog nabavljeno iz Grcke), limun, med ( isto nabaljeno iz ciste sredine, sumski livadski med iz zapadne Srbije), beli luk i Flavin 7. Od tada kaze da nema problema sa krvno slikom.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Hvala na savetu.

Ja trenutno nemam problem sa krvnom slikom vec sa zglobovima koji me bole konstantno mesecima. Ujutro mi je stanje najgore dok mi se zglobovi malo ne "razrade". nije mi resenje ni da svaki dan pijem antireumatike, ali sacekacu kontrolu u martu pa da vidim sta cu dalje.

pozz
Odgovori