Hemofilija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
dami
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 06, 2005 12:39 am

Hemofilija

Post od dami »

imam sina koji ima hemofiliju A i molim vas ako mozete da me malo bolje informisete o toj bolesti.unaprijed vam se zahvaljujem!!!
nnenad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 08, 2005 3:52 am

Post od nnenad »

To je bolest kod koje nedostaje jedan faktor(VIII) zgusavanja krvi. Bolest se prenosi sa majke na sinove. Po pravilu oboli 50% muske dece. Zene ne obolevaju samo prenose bolest. Leci se intravenskom nadonadom tog faktora. Potrebno je se uradi genetska analiza majke i njenih roditlja. Nema razloga za brigu, samo radite sta vam lekari kazu.
dan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 08, 2005 11:04 pm

Post od dan »

Hemofilija je nasledna bolest praćena sklonošću ka krvarenju, a nastaje zbog nedostatka pojedinih prirodnih faktora zgrušavanja krvi. U ovom slučaju faktora VIII. Bolest je praćena pojavom krvarenja u zglobove, mišiće i meka tkiva. Postoje tri oblika bolesti: lakši, srednji i teži.
Vama savetujem da se javite Centru za hemofiliju na Institutu za transfuziju krvi Sbije na tel: 011-2442651 gde će te dobiti prave informacije i uputstvo gde da se javite u zavisnosti od mesta prebivališta, uzrasta pacijenta i sl.
Ako vas inreresuje nešto konkretnije pitajte pa ću vam odgovoriti. Pozdrav.
perakojot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm

Post od perakojot »

Inace je veoma cesta bolest, bolest je muskaraca, zene izuzetno retko oboljevaju. Prilicno se lako kontrolise primenom lekova, nemate mnogo razloga za brigu. Evo i zanimljivosti jedne, zove se jos i carska bolest, jer je od nje bolovao Aleksej Romanov, poslednji muski naslednik ruskog kraljevstva koji je sa svojom porodicom nastradao kada je narod uzeo stvar u svoje ruke tamo negde pocetkom 20 og veka ako se dobro secam. To je brat one famozne Anastazije koja je po "legendi" prezivela, al nikada se vise nije pojavila. Njemu je majka bila engleskinja, isto kraljevska porodica, al nije ni znala da je ona u sebi nosila gen za bolest. No kazite supruzi da se ne sekira, to je odabir prirode. Da ponovim, nemate razloga za brigu samo se drzite onoga sto vam lekar kaze, i obavezno napomenite da je dete hemofilicar kad idete kod lekarai ili zubara.
Pozdrav
Slobodan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 29, 2005 1:18 am

Post od Slobodan »

perakojot napisao:Inace je veoma cesta bolest, bolest je muskaraca, zene izuzetno retko oboljevaju. Prilicno se lako kontrolise primenom lekova, nemate mnogo razloga za brigu. No kazite supruzi da se ne sekira, to je odabir prirode. Da ponovim, nemate razloga za brigu samo se drzite onoga sto vam lekar kaze, i obavezno napomenite da je dete hemofilicar kad idete kod lekarai ili zubara.
Pozdrav
Ovo šta ti govoriš prijatelju dragi, zvuči kao da je Hemofilija bolest (nedostatak) slična prehladi! Živim u Hrvatskoj i bolujem od hemofilije A, u krvi iman MANJE od 1% FVIII. Par stvari je bitno za početak koje se moraju izvršavati beskompromisno:
1. Zglobovi su daleko najosjetljiviji i podložni su čestim oticanjima.Za nesreću, djeca hemofiličari su najčešće hiperaktvni i tada se često udaraju u koljena, a to ostavlja trajne posljedice (znam iz iskustva). Potrebno ih je što bolje zaštititi ( ja sam do 10te godine nosio štitnike na koljenima i laktovima)
2.Najbitnije je ODMAH reagirati tj. uzeti lijek- odmah poslije udarca se treba uzeti potreba doza i zato je preporučljivo da roditelj sam nauči davati lijek djetetu. Ja bi naprimjer pao predvečer,a u bolnicu bi išao sljedeće jutro- to je prekasno jer noga oteče, a lijekove tada treba uzimati više dana. Lijekovi su vrlo skupi, proizvode se u inozemstvu i ponekad vlada nestašica za njima.

Nakon dugogodišnje borbe sa tom bolešću, današnje posljedice koje itekako osjećam su: oštećenje desnog lakta, ostećenje lijevog koljena i često oticanje, osjetljivost desnog koljena. Već tri godine preventivno uzimam 4000 jed. FVIII tjedno i guram dalje.... Sam sebi intravenozno dajem lijek i otkad samo to naučio, olakšao sam si jako puno.
pozdrav!
potpis
dami
Novi član
Novi član

hemofilija

Post od dami »

htjela bih da zamolim slobodana da mi napise jos nesto o hemofiliji,ako moze¨jos neke premetivne mjere osim lijeka?molim te i hvala unaprijed puno
dami
Novi član
Novi član

Post od dami »

e zaboravila sam da kazem da on ima 4 godine
Slobodan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 29, 2005 1:18 am

Post od Slobodan »

Dami, poslao sam privatnu poruku.
potpis
ivanjz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 9:49 pm

Post od ivanjz »

da li je hemofilija prenosiva bolest i ako jeste kako moze da se prenese.
hvala
Odgovori