Help!!! Da li sam ozracena?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
emili
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:15 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Help!!! Da li sam ozracena?

Post od emili »

Juce sam bila na pregled CT kicme.Sve je bilo O.K dok nism dosla kuci i ugledala burmu na desnoj ruci.Sto znaci da sam prosla snimanje sa prstenom.Da li moze meni sada nesto to da skodi,ili snimku? :oops: :oops: :oops:
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Re: Help!!! Da li sam ozracena?

Post od MACHINE »

Ne brini to je manje vis eobican Ro a ne MRI..zamisli da imas srafove u kostima nakon prleoma a ides na CT...budi bez brige...da je nesto problem odmah bi ti rekli jer je to kompjuterska tomografija u realnom vremenu
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

A sto se tice zracenja, svakako jesi...CT predstavljju 64 posebne Ro cevi koje snimaju u odrejdenim intervalima, doza koja je primljena nije opasna po zivot ali se ne preporucuje vis eod 1x godisnje, no to nema veze sa prstenom...ne znam odakle vam takva ideja...
emili napisao:Juce sam bila na pregled CT kicme.Sve je bilo O.K dok nism dosla kuci i ugledala burmu na desnoj ruci.Sto znaci da sam prosla snimanje sa prstenom.Da li moze meni sada nesto to da skodi,ili snimku? :oops: :oops: :oops:
emili
Aktivan član
Aktivan član

Post od emili »

Pa neznam ,jer ja imam totalnu endoprotezu,sto znaci metal u sebi.Pa jos i burma.Neverujem da je to bas bezazleno cim su mi napomenuli da sve skinem sa sebe sto se tice metala.A taj snimak ili sta vec bi jos nije gotov tek u utorak.Da li moze taj incident da mi sad ne bude u redu snimak?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Ne brinite se, nece biti nikakvih problema, pacijenti sa endoprotezama se i shalju na CT a ne na MR zbog prisutstva metala.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
emili
Aktivan član
Aktivan član

Post od emili »

Hvala vam na odgovoru,sad mi je pao kamen sa srca. :P Neznam kako sam mogla takvu glupost da napravim! :oops:
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

MACHINE napisao:A sto se tice zracenja, svakako jesi...CT predstavljju 64 posebne Ro cevi koje snimaju u odrejdenim intervalima, doza koja je primljena nije opasna po zivot ali se ne preporucuje vis eod 1x godisnje, no to nema veze sa prstenom...ne znam odakle vam takva ideja...
ja sam u zadnjih 9 meseci bio 4 puta na skeneru...i nista mi ne fali,pa nece ni tebi zbog prstena... :D
siki pardik
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 11:58 pm

Post od siki pardik »

da pitam,sad ste me sa tim snimanjima malo kvrcnuli,ja imam radjene rendgene pluca(oko 13 puta) za mesec dana a kasnije redje sve to u jednoj godini.jel moguce da se tu nesto potikalo,da se tako izrazim.mene bole pluca,a ja mislim da je zbog promene vremena
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

siki pardik napisao:da pitam,sad ste me sa tim snimanjima malo kvrcnuli,ja imam radjene rendgene pluca(oko 13 puta) za mesec dana a kasnije redje sve to u jednoj godini.jel moguce da se tu nesto potikalo,da se tako izrazim.mene bole pluca,a ja mislim da je zbog promene vremena

Sve je moguće i niko od nas ne zna da li će oboleti od neke maligne bolesti jer mu je to zapisano u genima, zvezdama ili u opisu posla kojim se bavi.

13 mi zvuči mnogo za mesec dana, ali verovatno su i indikacije bile ozbiljne.
Sve u svemu, ako nemate malignitete u ličnoj i porodičnoj anamnezi i ponašate se odgovorno prema svom zdravlju, nema razloga da Vas ovaj "baksuzni" broj previše opterećuje.
siki pardik
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 11:58 pm

Post od siki pardik »

hvala na obavestenju.ne brinem se ja bas nesto mnogo.da sam tako plasljiva,verovatno ne bih ni dozvolila da se razbolim prvi put kad su me snimali.deda i otac su mi imali maligne tumore i od toga umrli,obojica kad su imali 58 god,mozda cu i ja tada :P
Odgovori