Hashimoto

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Nadjina mama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 17, 2006 10:40 pm

Hashimoto

Post od Nadjina mama »

Imam 29 god, porodila sam se pre 6 meseci i dojim dete, i imam problem sa stitnom zlezdom. T3 je 1,3 T4 36,8 TSH 55,8 Anti-Tg-AB 19 Anti-TPO -AB 128. Isla sam kod endokrinologa i dijagnoza je Hashimoto Hypothireoza. Radila sam i EHO zlezde i nalaz je: Zlezda je uvecana, nehomogenog izgledaparenhima, sa hypoehogenim jodalniim slivenim promenama i krvnim sudovima koji vijugaju izmedju fokusa. Sam organ je hipovaskucarizovan. DG STRUMA NODOSA GL-THZREOIDEAE.
Nisu mi ukljucili terapiju i imam kontrolu za 3 nedelje.
Interesuje me nesto vise o mom stanju, kako da se ponasam, kako ce se to odrazavati na moje telo pogotovo na buduce trudnoce, narodskim jezikom sta se to zapravo desilo i kako da se ponasam dalje?
Nemam neke simtome sem uvecane zlezde, a po prirodi sam nervoznija i eksplozivnija osoba.
zorana24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 1:32 pm

Post od zorana24 »

Pozdrav Nadjinoj mami :D

evo, i ja sam jedna od obolelih od Hashimota i moram ti reci da su nam nalazi malko drugaciji, mada je dijagnoza identicna. E sad, ja nisam lekar i mogu ti samo preneti ono sto je meni moj endokrinolog rekao, kao i informacije koje sam nasla preko Interneta: nadam se da ce ti biti bar od neke pomoci.

Mene cudi sto tebi nisu odmah prepisali terapiju sa tvojim TSH koji je ocajno visok, ako sam ja dobro procitala vrednost (55, nesto). Smatra se da TSH do 10 ne zahteva lecenje i sve vrednosti izmedju 4.00 mU/L i 10.00 mU/L se smatraju tzv. subklinickom hipotiroideom, gde se ceka da li ce organizam sam da se vrati u normalu ili ce TSH da skoci preko 10.00 i onda je terapija obavezna. Na zalost i dozivotna. Ja sam licno na "Letroxu", odnosno tek sam pocela da ga pijem i lekar jos uvek pokusava da pronadje "pravu" dozu leka, dakle onu koja ce da odgovara mojim potrebama, tako da o kolicini, samoj vrsti leka i nacinu uzimanja treba da popricas sa svojim endokrinologom. Ja sam lek dobila kada se TSH popeo na 20.00 (jako brzo, za svega 2 meseca) i zato me i cudi sto sa tvojim TSH-om nisi nista dobila. Vidim da ti T3 i T4 nisu visoki, medjutim, oni za odredjivanje same terapije nisu previse bitni, tebi fali nesto drugo, a to je: FT4. Mislim da se prevodi kao slobodan T4 i on je jako bitan iz prostog razloga sto T3 i T4 predstavljaju ukupne vrednosti hormona, dok FT4 (ima i FT3, ali njega mi nisu trazili) predstavlja T4 koji je u tvom krvotoku ... tek kada njegova vrednost pocne da opada znak je da stitna zlezda vise ne moze da se bori i da je potrebno ukljuciti terapiju. Znam da neki ljudi govore da stres zna da aktivira stitnu zlezdu - sto je tacno - i da ce ona sama od sebe da se regulise, odnosno da je potrebno jednokratno uzimanje leka. To nije tacno. Ubrzan rad stitne zlezde (hipertiroidea) se leci i moze da se izleci, usporen rad stitne zlezde (hipotiroidea) ostaje do kraja zivota, barem kod vecine pacijenata.

Ako je za utehu, antitela ti nisu previse visoka (meni su one vrednosti koje su tebi 19 i 128 otisle na 137 i 12 hiljada), ali upravo ta antitela govore o Hashimoto sindromu; koliko sam shvatila, Hashimoto je jedna vrsta autoimunog oboljenja gde imunoloski sistem napada zlezdu i razara je do te tacke, kada vise nije u stanju da proizvodi hormon tiroksin. Kao posledica Hashimota javlja se usporen rad stitne zlezde. Oboljenja stitne zlezde jesu, do odredjene granice, genetski uslovljena, s' tim sto sam bas za Hashimoto procitala da u porodici gde postoji sklonost ka autoimunim oboljenima postoji i sansa da se razvije Hashimoto, mada sklonost ka oboljenjima stitne zlezde ne mora da postoji. Drugo, Hashimoto hoce da izazove strumu (moja je struma diffussa gr III) i ako se ne leci struma moze da raste i da pocne da pritiska dusnik, pluca i zdrelo, pa imas onda osecaj gusenja i bolove u vratu.

To sto kazes da nemas simptome samo ti se cini, problem je sto oni nisu previse intenzivni, nisu akutni i vrlo se polako i podlo nagomilavaju, tako da ih covek obicno primeti godinama i godinama kasnije od trenutka kada je oboleo: umor i pospanost, dobijanje na tezini, opadanje kose, malaksalost, nervoza i sl. su osnovni simptomi. Obilne menstruacije/poremecaj ciklusa su takodje cesta pojava, pa je mene moj endokrinolog posavetovao da izvadim i nesto sto se zove serumsko gvozdje. Nadalje, ako budes vadila holesterol, nemoj da se uplasis, rezultati ce ti biti van granica normale, poremecen rad stitne zlezde remeti metabolicke procese, pa zbog toga i "problem" sa holesterolom. On se regulise cim se TSH svede na normalu.

Za kraj: ono sto je meni receno jeste da sam potpuno zdrava osoba i da se tako i ponasam. Kod mene je jedini problem to sto jos uvek nemam decu i sto ih i ne planiram u skorije vreme, a izgleda da ova bolest skracuje reproduktivni period kod zena, mada mi je doktor rekao da se lek tokom trudnoce i dojenja najnormalnije uzima i da ne skodi bebi. Treba da vodis racuna da se ne ugojis, a ako vec jesi moras pod hitno na dijetu, pri cemu bih dodala da postoje odredjene namirnice koje je bolje izbegavati, ja ne znam tacno koje su, te da je za nas najpametnije otici kod nutricioniste, posto su za nas drasticne dijete smrt, u smislu da remete vec ionako poremecen metabolizam i da se samostalnog eksperimentisanja treba kloniti. Vezbe su takodje od vitalnog znacaja. Dalje, veliki problem je sto poremecaj u radu stitne zlezde izaziva gadne oscilacije u ponasanju, tzv "mood swings" te vrlo cesto pacijenti od lekara dobiju i neko sredstvo za umirenje, da ne skacu i ne gube nerve za svaku sitnicu. Videces, posle par nedelja terapije (ako je dobijes), neces vise tako burno reagovati, bices mnogo bolje volje i mnogo smirenija. Preporuceno mi je dosta morske ribe, zatim dodatak magnezijuma i kalcijuma u ishrani i boravak na moru ili na planini. Trebalo bi da pronadjes neku zanimaciju koja ce te opustati, problem sa Hashimotom je sto on izaziva nervozu i osecaj napetosti, a nervoza i napetost negativno uticu na postojece stanje, pa se pacijent vrti u zacaranom krugu. Eliminisi stresore iz svog okruzenja (neprijatnu komsinicu, nadrndanog sefa ... :wink:). Izbegavaj gazirano.

Ne znam koliko ti je sve ovo pomoglo, prosto sam nabacala sve sto mi je palo na pamet, pa mozda deluje malo konfuzno. I ja sam sama jos uvek na pocetku lecenja i pokusavam da se "sazivim" sa novonastalom situacijom i da nadjem sto je moguce vise informacija. Ako nesto novo saznam, odmah cu ti javiti. Javi kako tebi ide dalje sa lecenjem.
Nadjina mama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 17, 2006 10:40 pm

hashimoto

Post od Nadjina mama »

hvala puno na detaljnoj informaciji, mnogo mi znaci!!!
sto se tice TSH vrednost je 55,8 ali doktor smatra da je greska, videcemo!
smirujem se uz knjigu MOC PODSVESTI Dzozef Marfi, i preporucujem je.
hvala puno jos jednom i javi kako napreduje lecenje.
Odgovori