Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
zanima me moze li neko da mi kaze koje simptome izaziva manjak gvozdja.....i kojim se prirodnim putevima moze povecati nivo gvozdja.....ja imam gvozdje 5,8 a donja granica za zene je 8,8.....
hvala unapred
Pa ja nisam znala da imam manjak gvozdja jer se za njega uvek vezuje slabost,nesvestica,bledilo a ja sam imala vrtoglavice i tada sam posto nisu nasli neki drugi uzrok poslata na analizu gvozdja i pila sam prepart ferogradumen i on je pomogao sto se tice gvozdja odmah za 10 dana se povecao nivo na normalu i sada nekoliko meseci kasnije je normalan kazu da ga treba kontrolistati na 3 meseca otprilike dakle meni vrtoglavicu su ostale(zato sto su na nervnoj bazi kako rekose)ali za nivo gvozdja dobar je ovaj ferogradumen mada ima jednu losu nuspojavu a to je velika mucnina.
Osnovno je utvrditi uzroke manjka gvožđa,test na opterećenje i sl.
Najbolje je obratiti se hematologu u najbližoj ustanovi i saradjivati sa njim u lečenju a ne kupovati po preporuci "komšije" lekove koji mogu samo da kamufliraju stvarni i eventualno ozbiljni problem.Ovo je iz iskustva!
samo da dodam da ovaj ferogradumen nisam pila po sopstvenom izboru nego po preporuci vise lekara koji su se svi slozili da je to jedan od boljih preparata(efikasnost+minimum nus pojava)
Dobar je i Ferohel sirup koji mozes kupiti u apoteci, ali pazi, da ti ne pozute zubi, gutaj brzo i isperi dobro usta vodom.
Ako neces "hemiju", najbolje je da unosis putem hrane: blitva, cvekla, sargarepa, konjsko meso, dzigerica....