Evo, sad je 1h posle ponoći, ustao sam jer ne mogu više da ležim... Umoran sam, spavao bih, ali ne mogu da zaspim, već 3. dan me guši u grudima, plitko dišem, napeto se osećam, vrtelo mi se u glavi (više neki osećaj pijanstva), ali je sinoć prestalo. Kao da sam počeo da dremam, ali srce je počelo ubrzano da mi radi i morao sam da ustanem, kao da se to gušenje pojačava. Uhvatio sam se za aparat, izmerio pritisak, i kao i uvek 120/80.
Sve je ok, a ja se i dalje teško osećam.
Imam 20 godina, idem u teretanu, krećem se dosta tokom dana, ishrana mi kvalitetna (proteinska, bogata vlaknima i vitaminima), pijem i protein.
Alkohol ne pijem, ne koristim nikakve narkotike, gazirano nisam pio ne sećam se od kad, kafe pijem od 1 - 2 dnevno (primetio sam da od više postajem nekako napet).
Pre 2 godine sam imao problem sa anksioznošću koja je bila praćena paničnim napadima, bio kod psihologa, malo saveta, i bromazepam 3mg po potrebi.
Sve je to ispalo od jednom, kako i zašto, pojma nemam. Od jendom lupanje srca, panika, probadanje u grudima, vrtoglavica,...
Posle 15-ak pregleda, glave, srca, pluća, krvne slike, i ostalih gluposti, došli su do toga da meni nije ništa, i da je to sve na nervnoj bazi.
Sve to je prestalo odavno, ponekad sam se osećao loše (uglavnom pred neku promenu vremena), ali ovakvo gušenje sam ovih dana prvi put osetio.
Do sada me je trening opuštao, odem u teretanu, istrošim se, i uglavnom se uvek bolje osećam. Ali danas me baš zabrinulo ovo disanje da nisam smeo da idem nigde.
Ako se neko ima ideju da mi pomogne, voleo bih da čujem..
I da li da popijem jedan bromazepam sad kad osećam samo ovaj nedostatak vazduha? Da me malo opusti...
Gušenje, nesanica, napetost, ubrzan rad srca,...
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Re: Gušenje, nesanica, napetost, ubrzan rad srca,...
Razmisljam, da nisi mozda preterao sa treninzima, tj moguce je da nadbubrezna ne moze da "postigne" i odrzi nivo kortizola pa onda prelazi na rezervno resenje pa "dodaje" adrenalin tj norepinefrin koji ima efekte koje ti opisujes i ako imas anksioznost definitivno pogorsava "osecaj".
Pa može da bude i to, jer trenutno treniram 5x nedeljno (na 3 meseca menjam plan treninga). Mlad sam, jedem količinski mnogo, brz mi je metabolizam, ne gojim se ni malo, stvarno volim da održavam neki nivo zdravlja, kondicije, izgleda,...
Ali me ovo već zabrinjava :/
Mada ovih dana sam i mnogo psihički opterećen, spremanje kolokvijuma, žuri tamo, završi ovo, majka se nešto razbolela, ustaj noću, pa sa njom kod lekara, to me još dodatno sekira... I to se sad sve skupilo, i počeli ti osećaji da me spopadaju...
Ali me ovo već zabrinjava :/
Mada ovih dana sam i mnogo psihički opterećen, spremanje kolokvijuma, žuri tamo, završi ovo, majka se nešto razbolela, ustaj noću, pa sa njom kod lekara, to me još dodatno sekira... I to se sad sve skupilo, i počeli ti osećaji da me spopadaju...
Da, mislim da sam na pravom tragu- "brz metabolizam" to znaci da stitna radi "punom parom" 1. a samim time mora I nadbubrezna
2. treniras 5X nedeljno sto opet crpi nadbubreznu
3. stres- dodatno iscrpljivanje
4. nespavanje- dodatno iscrpljivanje
Uglavnom- trnutno bih "stao na loptu" smanji broj treninga na 3X nedeljno, kao prvo takodje gledaj da smanjis stres koliko je moguce, gledaj da dobijes odmora
I- veoma vazno- izbegavaj stimulanse tipa kofein, guarana itd... jer oni pogorsavaju situaciju, i to poprilicno- mada te u ovom trenutku oni mozda "odrzavaju" dugorocno gledano oni ti prave havariju
2. treniras 5X nedeljno sto opet crpi nadbubreznu
3. stres- dodatno iscrpljivanje
4. nespavanje- dodatno iscrpljivanje
Uglavnom- trnutno bih "stao na loptu" smanji broj treninga na 3X nedeljno, kao prvo takodje gledaj da smanjis stres koliko je moguce, gledaj da dobijes odmora
I- veoma vazno- izbegavaj stimulanse tipa kofein, guarana itd... jer oni pogorsavaju situaciju, i to poprilicno- mada te u ovom trenutku oni mozda "odrzavaju" dugorocno gledano oni ti prave havariju
Hvala na savetu, pokušaću tako. Ima tu logike. Možda i jesam malo preterao.
Ali u svakom slučaju vidim da sam ok, i da to jeste na nervnoj bazi, jer kad nešto radim fizički, mnogo se lakše osećam.. Jedino što počne malo više da mi se vrti u glavi, mada ima uticaj i vreme..
Ali videćemo. Hvala još jednom!
Ali u svakom slučaju vidim da sam ok, i da to jeste na nervnoj bazi, jer kad nešto radim fizički, mnogo se lakše osećam.. Jedino što počne malo više da mi se vrti u glavi, mada ima uticaj i vreme..

da --i ja bih preporucio isto--malo da smanjis sve a pogotovo dodatne stimulanse-mada se ne razumem bas u to al nesto sam citao-bolje prirodna ishrana-i sve se moze postici--srecno